Σαν να μην ήταν ήδη στα ύψη η ένταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης ήρθε και η περίεργη, εν ψυχρώ, εκτέλεση ενός ζεύγους Εβραίων εποίκων, 31 και 30 ετών, από τον εποικισμό Νέριατης περιοχής Μπινγιαμήν μέσα στο αυτοκίνητό τους, μπροστά στα μάτια των τεσσάρων παιδιών τους ηλικίας τεσσάρων μηνών, τεσσάρων ετών, επτά και εννιά ετών.

Μολονότι δεν ήταν άμεσα γνωστό κανένα στοιχείο για τον δράστη ή τους δράστες της επίθεσης σημαντικοί υπουργοί της δεξιάς κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου έσπευσαν να κατηγορήσουν σαν «ηθικό αυτουργό» τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς με αφορμή την έντονη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τετάρτη και την απόφασή του να «παγώσει» την εφαρμογή των ισραηλινο – παλαιστινιακών «ειρηνευτικών» συμφωνιών του 1993 στο Όσλο λόγω της συνεχούς παραβίασής τους από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές.

Πέρα όμως από τις κατηγορίες σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής, οι κατοχικές ισραηλινές αρχές ξεκίνησαν με αφορμή το μακελειό σε βάρος των δύο Εβραίων εποίκων και μπαράζ τρομοκρατικών εφόδων σε χωριά της Δυτικής Όχθης και στα περίχωρα της Ναμπλούς εξαπολύοντας «ανθρωποκυνηγητό» για τη σύλληψη του δράση ή των δραστών της επίθεσης. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μόσε Γιάαλον έσπευσε μάλιστα να απειλήσει με κλίμάκωση των στρατιωτικών μέτρων κατά των Παλαιστινίων δηλώνοντας: «Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας απαιτεί από μας αποφασιστικότητα, ατσαλένιο χέρι και υπομονή. Πολεμάμε έναν αιμοδιψή εχθρό… Αυτή τη στιγμή ο ισραηλινός στρατός και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κινούνται εναντίον των δολοφόνων».