Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Εντείνονται οι ρωσικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία

02-10-2015

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας έθεσε σήμερα στο στόχαστρό της τη συριακή επαρχία Ράκα, κυριότερο προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IK), ενώ παράλληλα συνέχισε τις επιδρομές της και σε άλλες περιοχές της Συρίας. Την ίδια ώρα οξύνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Ρωσίας και των συμμάχων τους, με απρόβλεπτες συνέπειες για την (ήδη χωλή) ειρήνη και σταθερότητα στην «πυριτιδαποθήκη» της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο στόχαστρο η Ράκα

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, βομβαρδιστικά έθεσαν στο στόχαστρο «μια καμουφλαρισμένη θέση διοίκησης στην Κάσρατ Φάρατζ», νοτιοδυτικά της πόλης Ράκα και ένα «στρατόπεδο εκπαίδευσης» του ΙΚ κοντά στη Μααντάν Τζαντίντ, 70 χλμ. ανατολικότερα.

Σύμφωνα με οργάνωση που πρόσκειται στους λεγόμενους «αντικαθεστωτικούς», τουλάχιστον 12 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράκα, ενώ η τζιχαντιστική οργάνωση ακύρωσε την προσευχή της Παρασκευής από τον φόβο των ρωσικών επιδρομών.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρωσικός στρατός ανέπτυξε περισσότερα από 50 αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές και μονάδες ειδικών δυνάμεων στη Συρία. Οι ενισχύσεις στάλθηκαν στο λιμάνι της Ταρτούς και στο αεροδρόμιο της Λαττάκειας.

Οξύνονται οι ανταγωνισμοί

Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της, εκφράζουν με κάθε τρόπο την ενόχλησή τους για τη στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας στη Συρία.

Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, σε κοινή ανακοίνωσή τους κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει «αμέσως τις επιθέσεις της εναντίον της συριακής αντιπολίτευσης και του άμαχου πληθυσμού» και να «εστιάσει τις προσπάθειές της» κατά του ΙΚ. «Αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνιστούν μια νέα κλιμάκωση και δεν θα καταφέρουν παρά να υποδαυλίσουν τον εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση», προστίθεται στο κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε στις ιστοσελίδες των υπουργείων Εξωτερικών πολλών από τις υπογράφουσες χώρες.

Συνάντηση Ολάντ – Πούτιν

Οι εξελίξεις στη Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχαν στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά, οι δύο άνδρες «επιχείρησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές σχετικά με την πολιτική μετάβαση», ωστόσο δεν διευκρινίστηκε εάν επιτεύχθηκε κάποια σύγκλιση απόψεων. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι Ολάντ και Πούτιν συζήτησαν τους όρους που έχει θέσει η Γαλλία προκειμένου να συνεργαστεί με τη Ρωσία στη Συρία, οι οποίοι είναι οι εξής: οι ρωσικές επιθέσεις να στοχοθετούν το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα και καμία άλλη οργάνωση. Επιπλέον, να διασφαλίζεται η ασφάλεια των αμάχων και να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση η οποία θα προβλέπει την αποχώρηση του συμμάχου του Κρεμλίνου, του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

You must be logged in to post a comment Login