Τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβρη είναι προϋπόθεση για να σημειωθεί ανάπτυξη της οικονομίας από το 2016, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους «Financial Times».

Όπως αναφέρει, «εάν έχουμε θετική αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελάφρυνση του χρέους, δεν βλέπω το λόγο να μην επιστρέψει (η ελληνική οικονομία) στην ανάπτυξη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016». Για να είναι θετική η πρώτη αξιολόγηση που αναμένεται το Νοέμβρη από το κουαρτέτο θα πρέπει τον Οκτώβρη -σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών- η κυβέρνηση να κάνει μία ισχυρή αρχή με τις μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός αναφέρει πως η κυβέρνηση αναμένει λαϊκές αντιδράσεις και για το λόγο αυτό αποκαλύπτει πως τα περί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αξιοποιούνται για να αποδεχτεί ο λαός τα μέτρα καθώς θα του δημιουργείται η εντύπωση πως όλοι πληρώνουν. Χαρακτηριστικά δηλώνει ότι καταπολέμηση της φοροδιαφυγής «θα είναι κεντρική πλευρά των πολιτικών μας, που θα προσδιορίσει την επιτυχία της κυβέρνησης, επειδή είναι ο μόνος τρόπος να αποδεχθούν οι Έλληνες δύσκολα μέτρα, δείχνοντας ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα».

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2015 καθώς αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθεί η οδηγία της ΕΕ που προβλέπει διάσωση μιας τράπεζας από τα κεφάλαια των ιδιοκτητών και των μετόχων κι έπειτα «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.