Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Η «αξιολόγηση» ξανάρχεται…

29-09-2015

tsipras-troika-perestroika

Θέμα ημερών είναι η επάνοδος στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, με αιχμή τα ζητήματα «δημοσιονομικής προσαρμογής», την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, την Ενέργεια και τη δημόσια διοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρά από 1η Οκτώβρη στο μέτρο της σταδιακής κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Οκτώβρη θα συζητηθούν ο τρόπος διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων (συνδέεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση), η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, η διατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της φορολογικής διοίκησης, καθώς και η πορεία εφαρμογής των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των αντιλαϊκών οργανισμών αναμένονται στην Αθήνα μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (5/10), για μια πρώτη, ολιγοήμερη «επισκόπηση» της αντιλαϊκής πολιτικής και θα επανέλθουν το Νοέμβρη για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times», «βλέπει» επιστροφή σε ρυθμούς ανάκαμψης έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016: «Εάν έχουμε θετική αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελάφρυνση του χρέους, δε βλέπω το λόγο να μην επιστρέψει (η ελληνική οικονομία) στην ανάπτυξη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016», σημείωσε χαρακτηριστικά, ομολογώντας, επί της ουσίας, το γεγονός ότι η ανάκαμψη έχει ως προαπαιτούμενο την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου.

Ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε, επίσης, ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής των πλούσιων ολιγαρχών. Κι αυτό γιατί, όπως ο ίδιος ομολόγησε, είναι «ο μόνος τρόπος να αποδεχτούν οι Ελληνες δύσκολα μέτρα, δείχνοντας ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα»… Υποστήριξε, επίσης, ότι «είμαι ένας από τους πιο αριστερούς υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας πολιτικά», σπεύδοντας βέβαια να προσθέσει ότι «μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά» (!).

Μπαράζ εφαρμοστικών διατάξεων

Από την 1η Οκτώβρη, τίθεται σε εφαρμογή η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. Το μέτρο ξεκινά σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο, όπου θα ισχύσουν οι ίδιοι ληστρικοί συντελεστές όπως και στις άλλες περιοχές της χώρας (6%, 13% και 23%), όπως αυτοί διογκώθηκαν για τη μεγάλη μάζα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης, μέσω της προηγούμενης δέσμης των αντιλαϊκών μέτρων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το νέο μέτρο θα ισχύσει μετά από την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης μέσα στις επόμενες μέρες. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του ΦΠΑ θα επεκταθεί σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, ενώ η ολοκλήρωση του μέτρου προβλέπεται να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2016.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, επανέρχεται στο γνωστό «παραμύθι» περί ισοδύναμων μέτρων, προβάλλοντας «την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη». Στην πραγματικότητα, αυτά αφορούν στην «επιστροφή» ενός απειροελάχιστου μέρος από την κλιμάκωση της φοροληστείας κι αυτό μόνο στα φτωχότερα τμήματα των κατοίκων και μάλιστα με «δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο», δηλαδή με την εφαρμογή άλλου αντιλαϊκού μέτρου, προκειμένου να αναπληρωθεί η …απώλεια.

You must be logged in to post a comment Login