Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Με την καθοδήγηση των ΗΠΑ η διαπραγμάτευση Τσίπρα έναντι των Γερμανών, σύμφωνα με την «Καθημερινή»

28-09-2015

Ρόλο καθοδηγητή του Αλέξη Τσίπρα και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη διαπραγμάτευση του νέου μνημονίου είχαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής» που επικαλείται απόρρητο τηλεγράφημα του Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον.

Το δημοσίευμα έρχεται να προσθέσει αποκαλυπτικά στοιχεία στις ορατές αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες που εκφράστηκαν μεταξύ ΗΠΑ – Γερμανίας αλλά και εντός της Ευρωζώνης για το μείγμα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων της κάθε πλευράς.

Το έγγραφο που επικαλείται η «Καθημερινή» δείχνει πως η κυβέρνηση ΗΠΑ και Ελλάδας δεν είχαν απλά μια στενή συνεργασία έναντι των θέσεων της γερμανικής Καγκελαρίας καθώς -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- «ενεπλάκησαν, πέραν του Λευκού Οίκου, υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και παράγοντες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Σκοπός της Ουάσιγκτον ήταν να προστατέψει τα συμφέροντα των μονοπωλίων της, όπως εμμέσως πλην σαφώς αναφέρει «η Καθημερινή», γράφοντας πως «προκύπτει επίσης με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ πράγματι είχαν άλλο οικονομικό και γεωπολιτικό δόγμα από τη Γερμανία και ανησυχούσαν μήπως η πλήρης κυριαρχία του Βερολίνου οδηγούσε ηθελημένα ή αθέλητα σε κατάρρευση της Ευρωζώνης, κάτι που είναι αντίθετο με τα αμερικανικά συμφέροντα».

Για να πετύχουν το σκοπό τους συμβούλευαν την ελληνική κυβέρνηση πώς να κινηθεί, ποια στάση πρέπει να τηρήσει έναντι της Γερμανίας και ποια βασικά επιχειρήματα θα πρέπει να αξιοποιήσει. Επίσης, οι ΗΠΑ με παρεμβάσεις τους τόσο στο ΔΝΤ όσο και στο ΝΑΤΟ πέτυχαν οι δύο αυτοί αντιλαϊκοί Οργανισμοί να τοποθετηθούν θετικά για την Ελλάδα και συνεπώς υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων.

Το απόρρητο τηλεγράφημα

Συγκεκριμένα η «Καθημερινή» αναφέρεται σε «απόρρητο τηλεγράφημα» που συντάχθηκε «στις 16 Ιούλη 2015», από τον Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Χρήστο Παναγόπουλο, ο οποίος γράφει ότι είχε επικοινωνία την περίοδο των διαπραγματεύσεων «με τακτικό συνομιλητή του, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ» και που «μου μετέφερε εντυπώσεις από τη σημερινή συνάντηση Lew – Schauble, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, τουλάχιστον σε σκέλος που αφορούσε το ζήτημα της χώρας μας».

Γράφει πως η βασική προτροπή των ΗΠΑ ήταν ότι «η αμερικανική πλευρά αναμένει βήματα της ελληνικής πλευράς, επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνημένων» και ότι η Αθήνα έπρεπε«να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο (βλ. λεκτικές επιθέσεις, καμπάνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης)», καθώς στόχος ήταν «η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, οι οποίες έπρεπε να πειστούν για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου με τη σειρά τους να προσφέρουν τη στήριξή τους έναντι της Γερμανίας». Οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι «δεν θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στο Βερολίνο να επιβάλει τις απόψεις του».

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον και το απόρρητο τηλεγράφημά του, «η στρατηγική της Ουάσιγκτον είχε δύο πτυχές: την ανάδειξη της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τις συνεχείς αναφορές περί αναπροσαρμογής του χρέους». Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «όσον αφορά τη συζήτηση περί χρέους, επιβοηθητικά κρίνεται ότι κινήθηκε το ΔΝΤ, προφανώς κατόπιν σχετικής αμερικανικής παραίνεσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, «οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που παρενέβησαν και στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αναδειχθεί η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. Έτσι, την περίοδο που είχε οξυνθεί το κλίμα μεταξύ Τσίπρα – δανειστών, στις 20 Ιούνη ο αναπληρωτής ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βέρσμποου, κάνει δήλωση με αποδέκτη το Βερολίνο, με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

You must be logged in to post a comment Login