Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Την άμεση και γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων έθεσε ως προτεραιότητα ο Αλ. Τσίπρας

25-09-2015

«Την άμεση και γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων», δηλαδή του τρίτου μνημονίου «χωρίς χρονοτριβή», έθεσε ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση από τα όργανα της ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Υποστήριξε ότι «με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για να ανοίξει η συζήτηση για απομείωση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», τα οποία αποτελούν βασικά προτάγματα των πλουτοκρατών. «Είναι δύο διαδικασίες από τις οποίες θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα της ελληνικής οικονομίας στο εγγύς μέλλον» είπε, αποσιωπώντας ότι θα συνοδεύονται από νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συνέδεσε τη λαϊκή ευημερία με την επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Έτσι υποσχέθηκε ότι σε τέσσερα χρόνια θα έχει δημιουργηθεί μια «διαφορετική Ελλάδα» που θα έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών και θα έχει επιστρέψει σε μια ανάπτυξη, αν και αυτή η «διαφορετική Ελλάδα» θα βασιστεί στα τσακισμένα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα.

Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό έργο ξεκαθάρισε ότι βασική προτεραιότητα είναι η «ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», «η οικονομική σταθερότητα και η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος», στόχοι που αποτελούν και τις βασικές προτεραιότητες της αστικής τάξης χώρας όπως έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως από τους εκπροσώπους των βιομηχάνων στη χώρα.

Ενέτεινε τον εμπαιγμό σε βάρος εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων και τις αυταπάτες για ηπιότερη εφαρμογή του μνημονίου, δηλώνοντας πως «έχουμε επίγνωση των δύσκολων σημείων, εμείς τα διαπραγματευτήκαμε και γι’ αυτό γνωρίζουμε το αντίδοτο για τις παρενέργειες».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα κενά περιεχόμενου ισοδύναμα μέτρα, με τα οποία σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις τραγικές επιπτώσεις της εφαρμογής των σκληρών μέτρων του τρίτου μνημονίου και ειδικότερα για την «αποφυγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις».

Το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα το ενέταξε στα «ανοιχτά θέματα» της συμφωνίας με τους εταίρους, όπως και εκείνο της «επιστροφής στις συλλογικές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό», αποσιωπώντας ότι στο 3ο μνημόνιο ρητά προβλέπεται το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων που εκτείνεται από τις ομαδικές απολύσεις μέχρι τις αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Σε μία προσπάθεια να επιδείξει έργο στην προηγούμενη 7μηνη διακυβέρνηση, προανήγγειλε την κατάθεση άμεσα, «μόλις ανοίξει η Βουλή, έτοιμων και ώριμων νομοσχεδίων, όπως είναι εκείνα για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, την καταπολέμηση λαθρεμπορίου καπνικών, το ν/σ του υπουργείου Παιδείας για όλες βαθμίδες εκπαίδευσης, για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών, για το πλαίσιο αξιολόγησης σε δημόσια διοίκηση, έρευνα και καινοτομία».

Παρουσίασε ως θετικό σημείο της συμφωνίας, τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν «ώστε να έρθουν πόροι που θα στηρίζουν την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», δηλαδή να δοθεί ζεστό χρήμα στους ντόπιους επιχειρηματίες.

Αναφορικά με την ανεργία, η οποία βρίσκεται «σε απαράδεκτα επίπεδα», όπως είπε, τη συνέδεσε άμεσα με την ανθρωπιστική βοήθεια, αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται δεν έχει σχέση με την πραγματική ανάγκη των ανέργων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα, αλλά με την παροχή ψίχουλων και ανακατανομής της φτώχειας ανάμεσα στους φτωχούς!

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, χαρακτηρίζοντας θετικές τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, όταν αυτές ενισχύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε βάρος των προσφύγων προκειμένου να μείνουν εκτός των χωρών της ΕΕ. Καλλιέργησε αυταπάτες περί αλλαγής πολιτικής, λέγοντας πως και σε αυτό το θέμα «κρίνεται η ταυτότητα της Ευρώπης».

Τέλος, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά και για να κρύψει το βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής του, συνέστησε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να εμφανίζονται λιγότερο στα τηλεοπτικά κανάλια και να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, καθώς κάθε έξι μήνες θα αξιολογούνται από την κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητά τους, δηλαδή την υλοποίηση του αντιλαϊκού της έργου.

You must be logged in to post a comment Login