Socialize

Socialize

Τελευταία

  Socials

  Σε επιστράτευση εφέδρων προχώρησε η Ουγγαρία

  19-09-2015

  Το υπουργείο Άμυνας της Ουγγαρίας κάλεσε ορισμένους εθελοντές εφέδρους των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της «μαζικής μεταναστευτικής κρίσης», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «MTI».

  Ο Ίστβαν Σιμίτσκο έλαβε την απόφαση αυτής της μερικής επιστράτευσης, έπειτα από αίτημα του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας. Οι έφεδροι θα χρησιμοποιηθούν αρχικά προκειμένου να επανδρώσουν τις μονάδες όπου υπάρχουν κενά, καθώς οι στρατιώτες εστάλησαν στα σύνορα, επισημαίνει το πρακτορείο, αλλά θα μπορούσαν να τους ανατεθούν και άλλα καθήκοντα.

  Η Κροατία «απογοήτευσε» την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τη Βουδαπέστη

  H ουγγρική κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα την Κροατία ότι απογοήτευσε τη Βουδαπέστη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν έχει καταφέρει να αναχαιτίσει τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών που εισέρχονται στην Ένωση.

  Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη νοτιοδυτική Ουγγαρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς είπε ότι η Κροατία παραβιάζει τη νομική της υποχρέωση να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Κροατία έχει απογοητεύσει όχι μόνο την Ουγγαρία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει εγκαταλείψει όλες τις νομικές της δεσμεύσεις», τόνισε ο Κόβατς.

  Το Ζάγκρεμπ ανέφερε σήμερα ότι «εξανάγκασε» την Ουγγαρία να δεχθεί χιλιάδες μετανάστες και θα συνεχίσει να τους προωθεί προς αυτήν την χώρα. Περίπου 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν από την Κροατία στην Ουγγαρία χθες, γνωστοποίησε από την πλευρά του ο σύμβουλος για θέματα ασφαλείας, Γκιόργκι Μπάκοντι, στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Οι μετανάστες αυτοί προστίθενται στους 200.000 και πλέον που έχουν εισέλθει στην χώρα από τον Γενάρη.

  Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος προσέθεσε ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή ενός φράκτη, όπως ακριβώς στα σύνορα με τη Σερβία, κατά μήκος των συνόρων με την Κροατία, αν και το ελώδες έδαφος δυσκολεύει την εξέλιξη των εργασιών.

  Επισήμανε δε, ότι δεν αναμένει η μεταναστευτική ροή από την Κροατία να κοπάσει τις επόμενες ημέρες.

  Από την πλευρά του, ένας στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ορμπάν δήλωσε ότι η Ουγγαρία θα μπορούσε να εμποδίσει την προσχώρηση της Κροατίας στην ζώνη Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν το Ζάγκρεμπ δεν μπορέσει να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. «Εάν η Κροατία σηκώσει τα χέρια ψηλά και πει, όχι, δεν θέλω να υπερασπιστών τα σύνορα, τότε η Ουγγαρία το μόνο που μπορεί να πει είναι η Κροατία δε μπορεί να προσχωρήσει στην ζώνη Σένγκεν όταν φθάσει η στιγμή των αποφάσεων», επισήμανε ο Άνταλ Ρόγκαν, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος «Φίντες», μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό ραδιοφωνικό δίκτυο «InfoRadio».

  «Μια προϋπόθεση για την προσχώρηση στη ζώνη Σένγκεν είναι ότι η χώρα θα αναλαμβάνει τη δέσμευση να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», είπε ο Ρόγκαν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο χθες αργά το βράδυ. «Εάν τόσο ολοφάνερα δεν καταφέρει να το κάνει, τότε δεν είναι έτοιμη να προσχωρήσει στη ζώνη Σένγκεν», τόνισε.

  Η Φινλανδία ξεκίνησε ελέγχους στους μετανάστες στα σύνορα με τη Σουηδία

  Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Φινλανδία ξεκίνησε σήμερα συνοριακούς ελέγχους στους αιτούντες άσυλο που καταφθάνουν από τη Σουηδία στην πόλη Τόρνιο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ δεκάδες πολίτες διαδήλωσαν εκεί κατά της ολοένα και αυξανόμενης εισροής μεταναστών.

  «Αρχής γενομένης από τώρα, οι άνθρωποι που διασχίζουν τα σύνορα στο Τόρνιο θα ελέγχονται βάση διαδικασιών των οποίων υπεύθυνη είναι η αστυνομία», επισήμανε το υπουργείο Εσωτερικών σε ένα δελτίο τύπου. Το υπουργείο προσέθεσε ότι οι αιτούντες άσυλο δεν θα μπορούν πλέον να συνεχίσουν το ταξίδι τους από το Τόρνιο στην υπόλοιπη χώρα χωρίς να έχουν καταγραφεί ως πρόσωπα που αιτούνται άσυλο.

  «Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα είναι ανεξέλεγκτη. Οι άνθρωποι συνέχιζαν από εκεί το ταξίδι τους προς οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα στην Φινλανδία», είπε ο Πάιβι Νεργκ, αξιωματούχος του υπουργείου, στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Helsingin Sanomat».

  Όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE, περίπου 100 Φινλανδοί συγκεντρώθηκαν στο Τόρνιο για να διαμαρτυρηθούν για την εισροή μεταναστών στην χώρα, κρατώντας πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Κλείστε τα Σύνορα!».

  Η κυβέρνηση γνωστοποίησε χθες ότι περισσότεροι από 11.000 αιτούντες άσυλο, στην πλειονότητά τους από το Ιράκ, έχουν φθάσει στην Φινλανδία από τις αρχές του έτους σε σύγκριση με μόλις 3.600 που έφθασαν συνολικά πέρυσι.

  You must be logged in to post a comment Login