Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Νέα βαρβαρότητα με το κλείσιμο της κάλπης

17-09-2015
Τα «διορθωμένα» εκκαθαριστικά της εφορίας προς τους αγρότες και τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ οι πρώτες… μετεκλογικές «λυπητερές»
pleisthriasmoi-na-kopsoyme-to-xeri-2

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει η υπηρεσιακή κυβέρνηση τις προετοιμασίες για τα νέα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, που θα τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης. Αυτά θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη και μάλιστα σε ενιαίο πακέτο με το συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι ορισμένα από τα μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν, έχουν και αναδρομική ισχύ. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει, μεταξύ άλλων, την αποστολή «διορθωμένων» εκκαθαριστικών της Εφορίας προς τους αγρότες, με βάση τις διατάξεις του νόμου που προβλέπει το διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου (55% από 27,5%), γεγονός που σημαίνει αντίστοιχες αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος που θα καταβληθούν φέτος. Στη συνέχεια, αποστέλλονται τα νέα εκκαθαριστικά για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, με τον εισπρακτικό στόχο να παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ το χρόνο.

Τα παραπάνω συνιστούν την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ. Σε ό,τι αφορά τα νέα νομοθετήματα φορολογικού χαρακτήρα που θα έρθουν από την όποια επόμενη κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή, αυτά αφορούν στο διπλασιασμό του φόρου εισοδήματος (26% από 13% σήμερα), απέναντι στους φτωχούς αγρότες, στις νέες «παρεμβάσεις» στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από το 2016. Παράλληλα, μονιμοποιείται και το τέλος της «αλληλεγγύης», με την ενσωμάτωσή του στη νέα φορολογική κλίμακα.

Νέο «μαχαίρι» προαναγγέλλει η «υστέρηση εσόδων» στον κρατικό προϋπολογισμό

Την ίδια ώρα, προ των πυλών εμφανίζονται και τα συνοδευτικά αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν στην περαιτέρω περιστολή των κρατικών κονδυλίων, αφού τα έσοδα του προϋπολογισμού συνεχίζουν να διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τους στόχους που έχουν τεθεί. Για το σκοπό αυτό, ήδη έχει ψηφιστεί η συγκρότηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, έργο του οποίου είναι η καρατόμηση κρατικών δαπανών σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους των κρατικών προϋπολογισμών.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η «υστέρηση» των καθαρών εσόδων, στο οκτάμηνο Γενάρης – Αύγουστος, εμφανίζεται στα 4,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα κεντρικά γνωρίσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι το παραπέρα τσεκούρωμα των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με την εσωτερική στάση πληρωμών. Στη βάση αυτών, εμφανίζεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,8 δισ. ευρώ και μάλιστα διπλάσιο σε σχέση με πέρσι (1,9 δισ.).

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι συνολικές δαπάνες διαμορφώνονται κατά 4,7 δισ. χαμηλότερα από το στόχο, στα 36,6 δισ. ευρώ.

Η «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Β. Κονστάνσιο, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, σημειώνει ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν ήταν «πραγματικό», γιατί δε θα ήταν και νόμιμο. Παράλληλα, επισημαίνει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τη «συμφωνία διάσωσης», δηλαδή να εφαρμόσει το μνημόνιο.

Όπως και οι άλλοι παράγοντες της Ευρωζώνης, απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο κουρέματος του κρατικού χρέους, η «βιωσιμότητα» του οποίου θα κριθεί με βάση τα ετήσια ποσά των αποπληρωμών ως προς το ΑΕΠ, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων με την πλευρά του ΔΝΤ.

You must be logged in to post a comment Login