Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ«Κέντρο φιλοξενίας μαθητών» στον Εύοσμο

«Κέντρο φιλοξενίας μαθητών» στον Εύοσμο

Του Κλεάνθη Χαϊδευτού Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας

25o-dhmotiko-1

ΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

Το «πρώτο κέντρο φιλοξενίας μαθητών» ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου-άνωθεν της Περιφερειακής. Την περσινή σχολική χρονιά το συγκεκριμένο σχολείο είχε 12 τμήματα σε δύο σειρές kibo, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η τοποθέτηση  της τρίτης σειράς. Παρότι η νομοθεσία προβλέπει πως τα kibo, μίας και είναι ακατάλληλα ως αίθουσες διδασκαλίας, τοποθετούνται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης πχ.  θεομηνίας, σεισμού κλπ., στο συγκεκριμένο σχολείο ισχύει ο κανόνας ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

Οι γονείς του σχολείου έχουν καταγγείλει την απαράδεκτη κατάσταση σε όλους τους αρμόδιους αλλά το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στην παραπάνω φωτογραφία.

Αρχικά πριν περίπου 10 χρόνια το κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος λειτουργούσε  ένα διθέσιο Νηπιαγωγείο.

 Στην περιοχή  του 25ου Δημοτικού  Σχολείου Ευόσμου,  δεν υπάρχει άλλο σχολείο και οι χιλιάδες κάτοικοι που μένουν στην περιοχή δεν είχαν που αλλού να στείλουν τα παιδιά τους.

Έτσι λίγο καιρό μετά το Νηπιαγωγείο μετατράπηκε σε εξαθέσιο Δημοτικό, με την κατάλληλη διαρρύθμιση  των δύο υπαρχόντων αιθουσών και την τοποθέτηση δύο Kibo στην αυλή του Σχολείου.

25o-dhmotiko-2

Λίγο καιρό αργότερα  στην αυλή του Σχολείου τοποθετήθηκαν άλλα τρία kibo, εξελιγμένης μορφής, σε ξεχωριστή σειρά. Οι γονείς αντιδρούσαν αλλά οι αρμόδιοι απαντούσαν πως σύντομα θα κτιστεί καινούργιο σχολικό κτίριο και να κάνουν υπομονή.

25o-dhmotiko-3

Το 2013 τα δύο μικρά Kibo λόγω βραχυκυκλώματος πήραν φωτιά, ευτυχώς λίγο μετά από το σχόλασμα των μαθητών.

Οι γονείς αντέδρασαν στο γεγονός ότι κινδύνεψαν να καούν τα παιδιά τους και αντί να στείλουν τους υπευθύνους στη δικαιοσύνη, πίστεψαν και ακόμη μία φορά τους αρμοδίους πως ήταν  τυχαίο γεγονός και πως σύντομα θα κτιστεί το καινούργιο σχολείο. Προσωρινά λοιπόν δέχτηκαν, για να μην κάνουν μάθημα τα παιδιά τους στην αυλή, να τοποθετηθούν τρία νέα kibo βελτιωμένης έκδοσης-με χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων- τα οποία φαίνονται στην  παρακάτω φωτογραφία.

25o-dhmotiko-4

Λόγω των αυξημένων αναγκών και με την υπόσχεσή πως πάλι πρόκειται για προσωρινή λύση και άλλα δύο μικρότερα kibo στην δεύτερη σειρά.

25o-dhmotiko-5

Την φετινή σχολική χρονιά, και πάλι λόγω των αυξημένων αναγκών, τοποθετείται και τρίτη σειρά Kibo με τέσσερεις αίθουσες, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Πιθανότατα τα δύο μικρότερα kibo της δεύτερης σειράς θα απομακρυνθούν.

25o-dhmotiko-6

Τα τέσσερα νέα kibo θεωρούνται το «καμάρι» της Δημοτικής Αρχής γιατί προέρχονται από τον ΟΣΚ. Όλα αυτά τα χρόνια τα kibo λειτουργούσαν παράνομα χωρίς οικοδομική άδεια. Μόνο την φετινή χρονιά έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται το εσωτερικό των νέων kibo.

25o-dhmotiko-7

Έτσι την φετινή σχολική χρονιά το 25ο Δημοτικό σχολείο θα λειτουργήσει με 14 τμήματα με περίπου 250 μαθητές. Παρόλο που το σχολείο έχει 14 τμήματα, στα χαρτιά είναι χαρακτηρισμένο ως εξαθέσιο, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να υπάρχει και έλλειψη δασκάλων.

Η ιστορία του 25ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου αποτυπώνει με ακρίβεια την ανευθυνότητα των αρμόδιων δημοτικών και κρατικών αρχών.

Έχουν καταδικάσει 250 μαθητές να κάνουν μάθημα σε εντελώς ακατάλληλες αίθουσες, ενώ αρκετοί γονείς αντί να αντιδράσουν παρακαλάνε για ένα kibo ακόμα, με την απειλή τα παιδιά τους  να κάνουν μάθημα στην αυλή. Στην περιοχή που βρίσκεται το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου άνωθεν της περιφερειακής, υπάρχουν 20 οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου, χαρακτηρισμένα για σχολική στέγη,  δεν κτίζεται  όμως κανένα νέο σχολικό κτίριο.

Γιατί οι κάτοικοι της περιοχής να πληρώνουν δημοτικά τέλη και φόρους; Τι τους προσφέρει το κράτος;

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ

Εκτός όμως από το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα σχολεία του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Για άλλη μια χρονιά το πρόβλημα τα αντιμετωπιστεί με τον τοποθέτηση kibo στις αυλές των σχολείων.

Kibo, όπως τα παραπάνω  του ΟΣΚ, ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου διαθέτει άλλα δύο, καθώς και άλλα 4 μικρότερα.

Αυτά πιθανότατα  θα τοποθετηθούν στο παράρτημα του 22ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, στην αυλή του συγκροτήματος των 4ου -15ου -22ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου καθώς και δύο στην αυλή του ΔΑΚ Ευόσμου για  τις ανάγκες των 19ου και 24ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου, όπου όμως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις.

19o-24o-dhmotiko

Ίσως να γίνει και αντικατάσταση των παλιών kibo στην αυλή του 1ου-14ουΔημοτικών Σχολείων Ευόσμου, με καινούργια, μιας και μετά από καταγγελία γονέα του σχολείου, τα υπάρχοντα kibo κρίθηκαν ακατάλληλα να λειτουργούν ως αίθουσες διδασκαλίας.

1o-14o-dhmotiko

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου δεν τα έχει τοποθετήσει μέχρι σήμερα και οι γονείς θα βρεθούν  προ τετελεσμένων έτσι ώστε  να αναγκαστούν να αποδεχτούν την τοποθέτηση των Kibo. Δημοτικό συμβούλιο για το πρόβλημα της σχολικής στέγης θα γίνει την Δευτέρα  7  Σεπτεμβρίου. Η  απειλή ότι, αν δεν αποδεχτούν τις νέες προκάτ αίθουσες  θα γυρίσουν τα σχολεία  σε διπλοβάρδια ή το  μάθημα θα γίνεται στην αυλή των σχολείων, πάντα λειτουργεί και αναγκάζει τους  γονείς να αποδεχτούν τα τετελεσμένα.

Από την πλευρά της  Ένωσης Γονέων Κορδελιού-Ευόσμου δεν έχουν υπάρξει ιδιαίτερες αντιδράσεις, παρά μόνο από ορισμένους Συλλόγους Γονέων, όπως του 19ου και 24ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου, όπου οι γονείς σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα αποφάσισαν να σταματήσουν νομικά με καταγγελίες στην αστυνομία και στην Πολεοδομία την απόπειρα του Δήμου για την τοποθέτηση των Kibo.

dak-eyosmoy-2

Όπως ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας  του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 26 Αυγούστου, πρόκειται να τοποθετηθεί μία προκάτ αίθουσα στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος των 4ου-15-22ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου. Στο συγκρότημα κατά την διάρκεια της περσινής χρονιά υπήρχαν  περίπου 900 μαθητές σε 34 τμήματα. Τα ατυχήματα στην αυλή είναι πολλά ειδικά με τους μαθητές των μικρών τάξεων. Σε κάθε μαθητή αντιστοιχεί 1,1 τ.μ. ελεύθερου χώρου αυλής. Το συγκρότημα των τριών σχολείων έχει το μεγαλύτερο αριθμό μικρών μαθητών σε μία αυλή, στην Ελλάδα, και από την νέα σχολική χρονιά, σχεδιάζεται να έρθουν ακόμα άλλοι  25 μαθητές. Εδώ και χρόνια οι Σύλλογοι Γονέων του συγκροτήματος- με συνεχείς καταγγελίες- δεν επέτρεψαν να τοποθετηθεί  νέα αίθουσα στην αυλή των σχολείων.

Παρά τον μεγάλο αριθμό μαθητών στο συγκρότημα  δεν έχει τοποθετηθεί kibo στην αυλή όπως σε άλλα σχολεία του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Δυστυχώς μετά την λήξη της περσινής σχολικής χρονιάς, ορισμένοι θεσμικοί παράγοντες του συγκροτήματος, σε αντίθεση με τις συλλογικές αποφάσεις,  συναίνεσαν στην τοποθέτηση της νέας προκάτ αίθουσας. Η αίθουσα  δεν θα είναι βαριάς κατασκευής, αλλά κατασκευασμένη από πλαστικό. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ο αέρας εντός παρομοίων αιθουσών, περιέχει αυξημένα ποσοστά φορμαλδεΰδης, ουσίας ιδιαίτερα επικίνδυνης για την υγεία των μαθητών. Επίσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία παρόμοιες αίθουσες χρησιμοποιούνται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις όπως σεισμοί, θεομηνίες κλπ. και όχι χρησιμοποιούνται μόνιμα ως αίθουσες διδασκαλίας. Η αίθουσα-kibo  δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα και προφανώς θα τοποθετηθεί με την έναρξή της νέας σχολικής χρονιάς έτσι ώστε να βρεθούν οι γονείς προ τετελεσμένων. Αντί  να κτιστεί νέο σχολείο εδώ και χρόνια πάντα με την απειλή της διπλοβάρδιας, δεν έχει μείνει διάδρομος ή βοηθητικός χώρος στο συγκρότημα, που να μην έχει μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας. Στο συγκεκριμένο συγκρότημα υπάρχει επιστολή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης που επισημαίνει τους κινδύνους με την ύπαρξη 900 μαθητών σε μία αυλή.

Το βασικό επιχείρημα του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου είναι πως το κράτος είναι υπεύθυνο που δεν κατασκευάζονται  νέα σχολεία στον δήμο. Το επιχείρημα αυτό δεν ευσταθεί γιατί στους γειτονικούς Δήμους Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κατασκευάζονται διαρκώς νέα σχολικά κτίρια.

Επίσης ενώ για τους μικρούς μαθητές δεν  υπάρχουν χρήματα για νέα σχολεία, ως εκ θαύματος, βρεθήκαν 500.000€ για την ανακαίνιση του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου, στο οποίο φιλοξενείται  εδώ και λίγες μέρες, σε νέα ευρύχωρα γραφεία, η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου.

Μήπως τελικά λεφτά υπάρχουν στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, αλλά όχι για τα σχολεία;

Χαϊδευτός Κλεάνθης

Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ