Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Η «μηχανή» των προαπαιτούμενων ξανά ως μέσο εκβιασμού

03-09-2015

skitso-antilaiko-plaisio

Οι εξελίξεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη αναπροσαρμογή του μείγματος νομισματικής πολιτικής, με στόχο να τονωθούν οι επενδύσεις του κεφαλαίου, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Ελλάδα, ενόψει και της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου.

Την ίδια ώρα, το νέο πρόγραμμα της «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ που ξεκίνησε το Μάρτη του 2015, δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, καθώς παραμένουν οι χαμηλοί ρυθμοί της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, ενώ και ο επίσημος πληθωρισμός διαμορφώνεται σε επίπεδα μόλις 0,2%, έναντι στόχου της τάξης του 2% σε ετήσια βάση.

Ηδη αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες, σε αναλύσεις που δημοσιεύουν, αναφέρονται στο ενδεχόμενο επέκτασης των προγραμμάτων της νομισματικής χαλάρωσης, στην εφαρμογή και άλλων συνοδευτικών μέτρων, προκειμένου, δηλαδή, να διοχετευθούν τα λιμνάζοντα κεφάλαια για την τόνωση των επενδύσεων. Χαρακτηριστικά, η Deutsche Bank εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αποφύγει προς το παρόν να ανακοινώσει επέκταση του προγράμματος νομισματικής χαλάρωση ή νέα μέτρα, ωστόσο θα υπενθυμίσει στις αγορές ότι η διάρκεια του προγράμματος δεν είναι δεδομένη και ότι αυτή θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Το νέο «πρόγραμμα στήριξης» και τα μνημόνια διαρκείας

Στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις 12/9, θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα της εξέλιξης του αντιλαϊκού προγράμματος, στο φόντο της προγραμματισμένης για τον Οκτώβρη πρώτης αξιολόγησης του νέου μνημονίου. Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθούν η οικονομική κατάσταση και οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την «παρακολούθηση των κρατών – μελών», στο πλαίσιο της διαδικασίας του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», η οποία, επί της ουσίας, σημαίνει μνημόνια διαρκείας απέναντι σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, κάθε άλλο παρά τυχαία, συνεχίζονται οι «διαρροές», τόσο από την Κομισιόν όσο και από το ΔΝΤ, για το ενδεχόμενο «καθυστερήσεων» και για την έναρξη της αξιολόγησης το Νοέμβρη (αντί τον Οκτώβρη). Είναι φανερό ότι η εν λόγω εξέλιξη σχετίζεται με τις ενδοαστικές διεργασίες και αντιθέσεις, που αφορούν στο κυβερνητικό σχήμα και τις συνεργασίες που θα προκύψουν μετά τις εκλογές και με στόχο την «έγκαιρη και πλήρη» εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο, όπως άλλωστε απαιτούν και οι ντόπιοι πλουτοκράτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε έγγραφο εργασίας της Κομισιόν που «διέρρευσε», διατυπώνονται ανησυχίες για τυχόν καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα μέτρα, ενώ γίνεται σαφές ότι η επόμενη εκταμίευση έχει ως προϋπόθεση τη «συμμόρφωση με την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων». Πρόκειται, δηλαδή, για μια ακόμη επανάληψη του γνώριμου σκηνικού των προηγούμενων μνημονίων. Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά στην ευρεία στήριξη του τρίτου μνημονίου από την ελληνική Βουλή, καθώς και στην «ευρεία πολιτική στήριξη» για το δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Στον «αφρό» οι τραπεζικοί όμιλοι

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι εκφράζονται… βεβαιότητες για την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων και μάλιστα χωρίς τη διασύνδεση των προβλεπόμενων κεφαλαίων για την ενίσχυσή τους με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ,τόνισε ότι «δεν πρόκειται να καθυστερήσει η διαδικασία κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών λόγω των εκλογών», ενώ αντίθετα, όπως είπε, οι εκταμιεύσεις προς το ελληνικό κράτος συνδέονται με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος…

Από την πλευρά του, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch επισημαίνει ότι θα αποφευχθεί το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του, οι ευρωπαϊκές αρχές θα εφαρμόσουν στις ελληνικές τράπεζες την Οδηγία της ΕΕ για την εξυγίανση των τραπεζών (BRDD) με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες, κυρίως στους καταθέτες, αλλά και στους επενδυτές που κατέχουν τραπεζικά ομόλογα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η ευελιξία στην εφαρμογή της Οδηγίας περιορίζεται σημαντικά από το 2016, καθώς αυτή θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή». Συνακόλουθα, η όποια λύση προκριθεί για τις ελληνικές τράπεζες εντός του έτους, δε θα δεσμεύει τις ευρωπαϊκές αρχές για μελλοντικές περιπτώσεις τραπεζών.

Παράλληλα, σε χτεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδας και της Ένωσης Τραπεζών, συζητήθηκε το ζήτημα της μερικής άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες, με επίκεντρο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών σε βουλευτές, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας τους.

Παζάρια για το κρατικό χρέος, δεδομένες οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Το ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους θα συζητηθεί και στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G-20, οι οποίοι συνεδριάζουν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι «στην Άγκυρα θα ενθαρρύνουμε τους Ευρωπαίους μας εταίρους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την παροχή σημαντικής ελάφρυνσης χρέους, ενώ θα δοθεί έμφαση ότι η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Επίσης, θα υποστηρίξουμε ότι το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα».

You must be logged in to post a comment Login