Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΗΤαφόπλακα στον κινηματογράφο με το τρίτο μνημόνιο

Ταφόπλακα στον κινηματογράφο με το τρίτο μνημόνιο

kinhmatografos
Ανάμεσα σε όσα προβλέπει το αντιλαϊκό μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ψηφίστηκε από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται και η κατάργηση του «ειδικού φόρου εισιτηρίων για την ανάπτυξη της κινηματογραφίας».

Ο ειδικός αυτός φόρος συνίσταται σε ένα μικρό τμήμα του αντιτίμου του εισιτηρίου που καταβάλλει ο θεατής (8% στην επαρχία, 12% στα αστικά κέντρα), του οποίου το μεγαλύτερο μέρος και με διάφορους τρόπους επιστρέφει στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αλλά και το ΥΠΠΟ, για την άσκηση της κινηματογραφικής τους πολιτικής, όπως χρηματοδότηση παραγωγών, κινηματογραφικά φεστιβάλ κ.λπ. Ο ειδικός φόρος δεν είναι κρατικό χρήμα, είναι τα ήδη φορολογημένα λεφτά των κινηματογραφόφιλων και δικαίως θεωρείται από όλους ως ο μοναδικά σίγουρος πόρος, ο σταθερός και θεσμοθετημένος αιμοδότης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Τα ποσά κυμαίνονται ανάλογα με την καλή ή κακή χρονιά. Μια κακή χρονιά «έμπαινε» στο ΕΚΚ τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο, το οποίο, προστιθέμενο στην ετήσια κρατική ενίσχυση από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ (1,6 εκατομμύριο περίπου) – μέσα από κωδικό που θεσμοθετήθηκε μόλις επί Βουλγαράκη – διατηρούσε τον ελληνικό κινηματογράφο σε κατάσταση επιβίωσης.

Με την κατάργηση στην πράξη του ειδικού αυτού φόρου, η ετήσια ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας περιορίζεται στην επιχορήγηση του ΥΠΠΟ – στην καλύτερη περίπτωση 1,6 εκατομμύριο ευρώ. Αυτό, εάν, εφόσον και όταν το ΥΠΠΟ θα μπορεί και θα δύναται να καταβάλει ακέραιο το ποσό (φέτος δόθηκε 1,4 εκατομμύριο), από τα συνήθως άδεια ταμεία του. Χωρίς τον ειδικό φόρο, το ελληνικό σινεμά βάζει λουκέτο.

Δίπλα στα παραπάνω έρχονται τα έπεα του ΥΠΠΟ περί αύξησης της επιχορήγησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για την παραγωγή ταινιών, η οποία, λέει, θα υποκαταστήσει τον απολεσθέντα φόρο, το σταθερό και θεσμοθετημένο έσοδο από τον ειδικό φόρο επί των εισιτηρίων… Προβλέπεται μάλιστα και «επαναδιαμόρφωση» της διάταξης για την κατάργηση… Τα έπεα αυτά, όπως και τόσα άλλα, δεν είναι απλά πτερόεντα, είναι αναίσχυντη εξαπάτηση. Είναι στην κυριολεξία λόγια του αέρα, δεδομένου ότι, ανά πάσα στιγμή και για οποιονδήποτε λόγο, μπορούν να ανατραπούν. Κλέβοντας ασύστολα το μοναδικό έσοδο της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, ετοιμάζονται να καρπωθούν το χρήμα… μια που τα εισιτήρια δε φτηναίνουν, αντίθετα ακριβαίνουν με 23% ΦΠΑ… Αλήθεια, στα μέτρα που εξαγγέλλει ο υπουργός, γιατί δεν κάνει λόγο για τα ποσά που χρωστούν οι καναλάρχες στον κινηματογράφο, που οι άνθρωποι του σινεμά αγωνίζονται χρόνια τώρα για την απόδοσή τους και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε προεκλογικό λάβαρο…

Η κατάργηση του ειδικού φόρου, προμελετημένο και προδιαγεγραμμένο έγκλημα ευρωενωσιακής έμπνευσης, θα δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική κινηματογραφία. Η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ), το ΔΣ του ΕΚΚ και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ζητούν την άμεση απόσυρση της κατάργησης του ειδικού φόρου. Οι άνθρωποι του κινηματογράφου θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να ξεσηκωθούν για να αποτρέψουν την καταστροφή…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ