Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑθλητισμόςΞεκίνησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Πεκίνο

Ξεκίνησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Πεκίνο

stivos-pagkosmio-prwtathlhma-2015

Στο περιθώριο των αλλαγών στην κορυφή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (ΙΑΑF), με τον Βρετανό πρώην πρωταθλητή μεσαίων αποστάσεων Σεμπάστιαν Κόε να είναι ο νέος πρόεδρός της και στη σκιά των πρόσφατων αποκαλύψεων για τα νέα σκάνδαλα ντόπινγκ, στο Πεκίνο άνοιξε σήμερα την αυλαία του το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Στο περίφημο στάδιο «Φωλιά του πουλιού», που φτιάχτηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, θα πραγματοποιηθεί από σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 30 Αυγούστου η 15η διοργάνωση από καταβολής της.

Στην κινεζική πρωτεύουσα αναμένεται να βρεθούν οι περισσότεροι αθλητές που έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα αφού πρόκειται βάσει των δηλώσεων συμμετοχής να πάρουν μέρος 1.936 (1.043 άνδρες και 893 γυναίκες) αθλητές από 203 χώρες του πλανήτη και προφανώς όλα τα σπουδαία ονόματα του χώρου. Κάτι που αποτελεί ρεκόρ αφού καταρρίπτει τον αριθμό των 1.853 αθλητών που βρέθηκαν στο Βερολίνο το 2009.

Η …μάχη των πολυεθνικών

Οπως συμβαίνει βέβαια στο χώρο του αθλητισμού, και η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν ξεφεύγει απ’ τις αγοραίες λογικές της εμπορευματοποίησης που επικρατούν στο χώρο. Και εδώ το …χοντρό παιχνίδι γίνεται απ’ τις πολυεθνικές, που βρίσκουν το πρόσφορο έδαφος για το κυνήγι των κερδών τους. Χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, αναμνηστικά, τροφοδοσία των θεατών, ένδυση – υπόδηση των αποστολών, είναι μερικοί μόνο απ’ τους τομείς που σχετίζονται με τη διοργάνωση και αποτελούν το κύριο πεδίο για εμπορικούς ανταγωνισμούς. Ενα παιχνίδι που συνεχώς εντείνεται και γίνεται πιο ανελέητο, ιδιαίτερα μάλιστα από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση θεωρείται εντός της πρώτης πεντάδας των πιο δημοφιλών αθλητικών διοργανώσεων παγκοσμίως. Ετσι, καθόλου τυχαία δεν ήταν και η αλλαγή στον προγραμματισμό της αφού όταν ξεκίνησε το 1983 διεξαγόταν κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ απ’ τις αρχές του ’90 αποφασίστηκε (με γνώμονα και την αύξηση της εμπορευματοποίησης) να διεξάγεται κάθε 2 χρόνια.

Ιδιαίτερη πλευρά μάλιστα αυτής της μάχης συμφερόντων είναι αυτή που αφορά την ατομική χορηγία στους αθλητές, όπου η επίδοση ή η παρουσία που θα έχει κάποιος εξ αυτών στην εκάστοτε διοργάνωση επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα της πολυεθνικής που τον σπονσοράρει. Τις λογικές αυτές φυσικά όχι μόνο συντηρεί και φέρει τη δική της ευθύνη για τη μετατροπή των αγώνων σε ένα… πανηγύρι των πολυεθνικών, αλλά ενισχύει κιόλας και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις των παραγόντων της κατά καιρούς για τις αξίες του αθλητισμού. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα γι’ αυτό αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση για τα ποσά που θα διανεμηθούν στους αθλητές που θα πετύχουν κάποια διάκριση, όπου αυτό που αφορά την επίτευξη παγκοσμίου ρεκόρ ανέρχεται στα 100.000 δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ