Socialize

Socialize

Τελευταία

  Socials

  Μέτρα «ανάσχεσης» των μεταναστών ετοιμάζει η πολιτισμένη Ευρώπη

  20-08-2015

  Οι υπουργοί Εσωτερικών Βρετανίας, Τερέζα Μέι και Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ ετοιμάζονται να υπογράψουν διμερή συμφωνία για την «ανάσχεση» των συνεχόμενων κυμάτων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που κατακλύζουν εδώ και μήνες το Καλαί της βόρειας Γαλλίας, στη γαλλική ακτή της Μάγχης, μόλις 34 χιλιόμετρα νότια των βρετανικών ακτών.

  Η διμερής συμφωνία, που επιλέγεται σε αυτή τη φάση να γίνει εκτός ΕΕ, αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση των μέτρων αποτροπής και αστυνόμευσης.

  Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν πως θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων περισσότερες κάμερες παρακολούθησης, αύξηση και ενίσχυση φρακτών με συστήματα ανίχνευσης κίνησης στο χώρο του λιμανιού και του σιδηροδρομικού σταθμού, περισσότερες περιπολίες αστυνομικών για τον εντοπισμό μεταναστών και προσφύγων, αύξηση άλλων μέτρων ασφαλείας στο πλαίσιο αντιμετώπισης «εγκληματικών δικτύων διακίνησης» ανθρώπων και άλλα μέτρα που θα ενισχύουν τους μηχανισμούς παροχής δήθεν «ανθρωπιστικής βοήθειας» σε συνεργασία με συλλόγους και τους τοπικούς αξιωματούχους, στο όνομα «της προστασίας των πιο ευάλωτων ανθρώπων»…

  Οι δύο υπουργοί αναμένεται στη συνέχεια να επισκεφθούν το Eurotunnel, όπου οι μηχανισμοί ασφαλείας έχουν ήδη ενισχυθεί για να αποτρέψουν τους μετανάστες να εισέλθουν στον χώρο και να επιβιβαστούν κρυφά στα λεωφορεία. Ακολούθως, ο Καζνέβ θα επισκεφθεί το Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ, με επίκεντρο την μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ.

  Σύμφωνα με τη διεύθυνση του Eurotunnel, ο αριθμός των αποπειρών διείσδυσης έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες νύχτες και δεν ξεπερνά τις 200 απόπειρες κατά μέσο όρο, αφού είχε κορυφωθεί στις 1.700 απόπειρες εισόδου ως τις 3 του μήνα. Επιπλέον, από την αρχή του χρόνου τουλάχιστον εννιά μετανάστες έχουν σκοτωθεί στην προσπάθειά τους να φθάσουν στη Βρετανία.

  Μέτρα και στην Ουγγαρία

  Τα μέτρα αστυνόμευσης στα σύνορά της με την Σερβία εντείνει η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία ανακοίνωσε χτες ότι θα αναπτύξει χιλιάδες αστυνομικούς στα σύνορα με τη Σερβία, σε συνδυασμό με το προχώρημα του φράκτη ύψους 3,5 μέτρων και μήκους 177 χλμ.

  Μάλιστα η ουγγρική κυβέρνηση θέλει να πραγματοποιήσει ειδική προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση στο κοινοβούλιο για να αυστηροποιήσει τον ποινικό κώδικά για ζητήματα «παράνομης μετανάστευσης», ακόμα και με ποινές φυλάκισης σε περίπτωση παραβίασής του ως και τέσσερα χρόνια, ενώ προβλέπει και βαρύτερες ποινές για τη διακίνηση ανθρώπων.

  Η Ουγγαρία αποτελεί πέρασμα για χιλιάδες ξεριζωμένους κυρίως από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, που φτάνουν από τα Βαλκάνια, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Σερβίας και επιχειρούν να περάσουν σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση, το 2015 έχει διπλασιαστεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με πέρσι από 43.000 σε 100.000 που παραμένουν, και διπλάσιο αριθμό που περνάει για να πάει σε Αυστρία και Γερμανία.

  Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν παρουσιάζει τα αντιμεταναστευτικά μέτρα ως αντιμετώπιση των «κινδύνων της τρομοκρατίας, της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της ανεργίας» και δηλώνει ότι αφού η ΕΕ δεν δίνει λύση «θα αναλάβει δράση μονομερώς».

  You must be logged in to post a comment Login