Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΕρώτηση στη Βουλή για την εφαρμογή της απόφασης για τη δωρεάν μεταφορά...

Ερώτηση στη Βουλή για την εφαρμογή της απόφασης για τη δωρεάν μεταφορά ανέργων στα ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης

boylh-10

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου με θέμα την άμεση εφαρμογή της απόφασης για δωρεάν μετακίνηση και διαγραφή διοικητικών προστίμων ανέργων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, η Ερώτηση του ΚΚΕ αναφέρει:

«Θέμα: Άμεση εφαρμογή της απόφασης για δωρεάν μετακίνηση και διαγραφή διοικητικών προστίμων ανέργων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Από 30 Ιούνη 2015 είναι δημοσιευμένη στο ΦΕΚ Β’ 1293 απόφαση της κυβέρνησης που αφορά τη δωρεάν μετακίνηση και διαγραφή διοικητικών προστίμων ανέργων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς: “Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ απαλλάσσονται της καταβολής κομίστρου στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς… Διαγράφονται διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έως και σήμερα στους εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ για μη καταβολή κομίστρου, ακόμη και αν έχει εκκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους κατά ΚΕΔΕ”.

Με δεδομένο ότι:

Έχει περάσει ήδη ένας μήνας από τη δημοσίευση του συγκεκριμένου ΦΕΚ

Η τιμή του εισιτηρίου είναι υψηλή στα λεωφορεία του Οργανισμού αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), αν αναλογιστεί κανείς και το ύψος των μισθών, αλλά και τον αριθμό των ανέργων που έχουν μηδενικό εισόδημα. Το δε πρόβλημα επιδεινώνεται με την επερχόμενη αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα εισιτήρια στο 23%, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο πλαίσιο του νέου μνημονίου.

Η Διοίκηση του ΟΑΣΘ σκληραίνει τη στάση της στη διαγραφή προστίμων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να υλοποιηθεί άμεσα η συγκεκριμένη απόφαση που θα δώσει μια ανακούφιση στη μεταφορά των ανέργων που λόγω και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης ο αριθμός τους συνεχώς διευρύνεται;

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η υλοποίηση της δωρεάν μετακίνησης σε μαθητές, φοιτητές, σε εργαζόμενους για τις ώρες που μετακινούνται προς τη δουλειά τους, τα σχολεία και τις σχολές τους;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ