Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑθλητισμόςΑποκαλύψεις για νέα μεγάλη υπόθεση ντόπινγκ

Αποκαλύψεις για νέα μεγάλη υπόθεση ντόπινγκ

doping
Μια μεγάλη υπόθεση ντόπινγκ ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή αποκαλύψεις γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού. Αποκαλύψεις που δείχνουν τη σαπίλα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει αδίστακτα ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, μια βάση δεδομένων με 12.000 δείγματα αίματος, σε εξετάσεις που πραγματοποίησε η IAAF σε 5.000 αθλητές, ανάμεσα στο 2001 και το 2012, 800 τιμές αίματος παρουσιάστηκαν «ύποπτες ή εξαιρετικά ύποπτες». Από αυτές, 146 αντιστοιχούσαν σε 146 μετάλλια σε κορυφαίες διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων 55 χρυσών. Η Ρωσία αντιπροσώπευε 415 μη φυσιολογικές δοκιμασίες, ακολουθούμενη, από μακριά, από την Ουκρανία, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Κένυα, την Τουρκία και άλλες χώρες. «Είναι αξιοσημείωτο ότι στο 80% των νικητών της Ρωσίας είχε καταγραφεί ύποπτη βαθμολόγηση σε κάποιο σημείο στην καριέρα τους», ανέφερε η εφημερίδα «Sunday Times». Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Βίταλι Μούτκο, τόνισε ότι «η υπόθεση δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη Ρωσία και αντανακλά μία μάχη εξουσίας για τις εκλογές της IAAF».

Επιπλέον, αναφέρονται τεχνικές βελτίωσης της ικανότητας του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, το οποίο μπορεί να δώσει ένα πλεονέκτημα σε αγωνίσματα αντοχής, όπως η ποδηλασία ή το τρέξιμο σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα δεδομένα που εξετάστηκαν αναφέρουν ότι η κατάσταση των… ύποπτων αθλητών παρουσιάζεται ίδια με εκείνη του ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ, που κέρδισε επτά γύρους Γαλλίας, αλλά έκτοτε του έχουν αφαιρεθεί τα μετάλλια. Στη σχετική έκθεση, ο Αυστραλός εμπειρογνώμονας του ντόπινγκ Ρόμπιν Παρισότο και ο επιστήμονας Μίκαελ Ασεντον παρουσιάστηκαν έκπληκτοι με τα αποτελέσματα των δειγμάτων, όπου διαπίστωσαν πως 800 από τις τιμές που ελέχθησαν ήταν «μη φυσιολογικές».

«Ποτέ δεν έχω δει τέτοια ανησυχητικά ανώμαλο σύνολο αξιών του αίματος», ανέφερε ο Παρισότο στη «Sunday Times». Την Κυριακή, ο παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ (WADA) εξέφρασε «ιδιαίτερη ανησυχία» μετά τα νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν σχετικά με το ντόπινγκ στον αθλητισμό, ιδιαίτερα στη Ρωσία και την Κένυα, ζητώντας παράλληλα τη διερεύνηση του θέματος από κάποιον ανεξάρτητο οργανισμό, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ο πρόεδρος του WADA, Κρεγκ Ρίντι, δήλωσε από την Κουάλα Λουμπούρ «έκπληκτος» από τις δημοσιογραφικές έρευνες. Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε ότι η ΔΟΕ και η υπηρεσία της η WADA, ετησίως ανανεώνουν τον κατάλογο με τις ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιούν οι αθλητές και έτσι ουσίες που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν απαγορευμένες, τώρα χρησιμοποιούνται …νόμιμα. Κάτι που δείχνει ότι παρά τα όσα λέγονται, με αφορμή αυτές τις αποκαλύψεις, οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ και οι μεγάλες πολυεθνικές που τούς στηρίζουν, έχουν τεράστιες ευθύνες για το φαινόμενο του ντόπινγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ