Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑντιπολεμική εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης

Αντιπολεμική εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης

edyeth-03

Με σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», φιλειρηνιστές της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς συναντήθηκαν σήμερα έξω από το στρατόπεδο της Νέας Σάντας, στην έδρα του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης – 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Με τη δυναμική τους παρουσία για μια ακόμη φορά διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην επικίνδυνη ΝΑΤΟποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τη μετατροπή τους σε δύναμη κρούσης των ελληνικών και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, για την καταδυνάστευση και την καταλήστευση των λαών και των χωρών της περιοχής μας και του πλανήτη ολόκληρου.

Όπως σημείωσαν στο ψήφισμα που παρέδωσαν, «πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια οι ασκήσεις, με τις οποίες προετοιμάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν το έργο των κατασταλτικών μηχανισμών, σε βάρος πάντα του λαού».

Τέτοιου είδους ασκήσεις επιβεβαιώνουν, σημείωσε στην ομιλία του ο Κώστας Κρομίδας, μέλος του προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, ότι «τα νέα ιμπεριαλιστικά δόγματα έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό “αμυντικό” δόγμα και εφαρμόζονται κανονικά. Κέντρο αυτών των “εκπαιδευτικών” δραστηριοτήτων και βασική δύναμη κρούσης αποτελεί η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, που έχει έδρα στο Στρατόπεδο Χατζηϊωάννου στη Νέα Σάντα του Κιλκίς».

Θυμίζουμε ότι η δύναμη αυτή ανήκει στη ΝΑΤΟική δύναμη ταχείας αντίδρασης NRF, η οποία έχει εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, καθώς και στη βαλκανική συμμαχική δύναμη HELBROC -ένας από τους πολλούς «σχηματισμούς μάχης» της ΕΕ. Αποστολή της -σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία- είναι η ταχεία επέμβαση με αερομεταφερόμενα μέσα σε σημεία εμπλοκής όπου Γης.

«Το αντιιμπεριαλιστικό – φιλειρηνικό κίνημα -σημείωσε ο Κώστας Κρομίδας- έχει καθήκον να εντείνει την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, συντονισμένα με το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Ο αγώνας για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες χρειάζεται να συνδεθεί και να συντονιστεί με την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες και το σύστημα που τους γεννούν. Παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζούμε, αρνούμαστε και δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η νεολαία μας, τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας σε “κρέας για τα κανόνια” των ιμπεριαλιστών.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, για να μη μετατραπούν οι Έλληνες φαντάροι σε μισθοφόρους, που θα τους στέλνει η άρχουσα τάξη της χώρας μας, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, σε ιμπεριαλιστικές αποστολές ενάντια σε άλλους λαούς, για να σκοτώνουν και να σκοτώνονται για τα άνομα συμφέροντά της, για να αυγαταίνουν ακόμη περισσότερο τα άνομα πλούτη της».

Από τη Νέα Σάντα σε κομβόι οι φιλειρηνιστές του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης έφτασαν στην πόλη του Κιλκίς. Με πορεία κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία όπου και πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση.

Τους φιλειρηνιστές καλωσόρισε με τις μελωδίες της η νεοσύστατη χορωδία του Συλλόγου Γυναικών, μέλους της ΟΓΕ. Μαζί τους και μια μικρή αγωνίστρια που έκλεψε τα βλέμματα όλων απαγγέλλοντας τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ στο μελοποιημένο τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου «Αν η μισή μου καρδιά». Νωρίτερα, σε ένα κομμάτι χαρτί, η μικρή αγωνίστρια έστελνε το δικό της μήνυμα για την ειρήνη, όπως την βλέπουν τα παιδικά της ματάκια.

Ο Περικλής Χριστοδουλίδης, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Κιλκίς, στην ομιλία του τόνισε ότι «με τη σημερινή κινητοποίηση δίνουμε το στίγμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ότι απαιτούμε να ζούμε ειρηνικά με όλους τους λαούς του κόσμου. Λέμε με όλη τη δύναμή μας ότι όλοι οι λαοί έχουμε το ίδιο πρόβλημα, ότι είμαστε αυτοί που παράγουμε τον πλούτο αλλά τον καρπώνονται μια χούφτα εκμεταλλευτές. Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι για να προστατεύει τα σύνορα της χώρας και όχι να προστατεύει τα συμφέροντα μιας χούφτας καπιταλιστών. Για αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να επιστρέψουν τα παιδιά μας από τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής, της Σερβίας και όπου αλλού υπάρχουν. Να κλείσουν οι βάσεις που διευκολύνουν τις αμερικανικές επεμβάσεις. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών. Εδώ στην περιοχή μας, στη μονάδα που διαδηλώσαμε είναι μονάδα που τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει ασκήσεις για την καταστολή πλήθους, από δω ξεκινάνε οι στρατιώτες που πάνε στις διάφορες αποστολές που δίνει εντολή το ΝΑΤΟ. Από δω πήγαν στην Αθήνα στρατιώτες για να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όταν πήγαν στο υπουργείο για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμπλέκει το λαό και τη χώρα σε νέες περιπέτειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ