Τελευταία

  Διηπειρωτικά επιχειρηματικά παιχνίδια με θύμα τον αθλητισμό

  29-05-2015
  Υπέρ του Μπλάτερ ο Πούτιν, μιλά για σχέδιο αφαίρεσης του Μουντιάλ του 2018 από τη Ρωσία

  Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ανακατεύονται πέρα από αυτό που τους επιτρέπει η δικαιοδοσία τους στη σύλληψη ανώτατων αξιωματούχων της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας FIFA.

  Ο Πούτιν δήλωσε πως οι χθεσινές συλλήψεις στην Ελβετία ήταν μία «προφανής προσπάθεια» να εμποδιστεί η επανεκλογή του 79χρονου προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, αυτή την εβδομάδα όμως ο τελευταίος έχει την υποστήριξη της Ρωσίας. Επτά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της FIFA συνελήφθησαν με κατηγορίες διαφθοράς που τους απήγγειλαν οι ΗΠΑ και αντιμετωπίζουν την έκδοσή τους από την Ελβετία. Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι θα διενεργήσουν ποινική έρευνα για την ανάθεση των επόμενων δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων το 2018 στη Ρωσία και το 2022 στο Κατάρ.

  «Αν συνέβη κάτι, δεν συνέβη στο έδαφος των ΗΠΑ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία σχέση με αυτό», είπε ο Πούτιν. «Αυτή είναι μία ακόμη καταφανής προσπάθεια (των Ηνωμένων Πολιτειών) να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους σε άλλες χώρες».

  Επικαλούμενος τις περιπτώσεις του πρώην συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, και του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, οι οποίοι έχουν αποφύγει τη δίωξη στις ΗΠΑ και κρύβονται στο εξωτερικό, ο Πούτιν αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ουάσινγκτον να ζητήσει την έκδοση των αξιωματούχων της FIFA.

  «Δυστυχώς, οι αμερικανοί εταίροι μας χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους για να ικανοποιήσουν τους εγωιστικούς σκοπούς τους και να διώξουν παράνομα ανθρώπους. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο στην περίπτωση της FIFA, να είναι ακριβώς το ίδιο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο επικεφαλής της FIFA Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος είναι υποψήφιος για πέμπτη θητεία στο συνέδριο της FIFA που θα πραγματοποιηθεί στη Ζυρίχη αύριο, είχε δεχθεί πιέσεις να αφαιρέσει από τη Ρωσία το δικαίωμά της να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

  You must be logged in to post a comment Login