Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε τα ταμειακά διαθέσιμα

0
4
TEST
perifereiako-symboylio-kentrikhs-makedonias
Κατά πλειοψηφία, με τη συμφωνία της διοίκησης (ΝΔ) και της πλειοψηφίας παρατάξεων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολογίας Αλληλεγγύης), το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε την υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων (ανέρχονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ) σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Καταψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταγγέλλοντας ότι η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί στον οικονομικό στραγγαλισμό Περιφερειών, Δήμων και άλλων δημόσιων οργανισμών, με στόχο να φορτωθούν τα βάρη της αποπληρωμής του κρατικού χρέους στα λαϊκά στρώματα, που δεν έχουν καμιά ευθύνη γι’ αυτό, με τίμημα την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή έργων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε ψήφισμα – με ευθύνη της Διοίκησης δεν μπήκε σε συζήτηση και ψήφιση – με το οποίο κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει: Να μην εφαρμόσει την ΠΝΠ και να μην καταθέσει τα χρήματα. Να στηρίξει τις λαϊκές κινητοποιήσεις για την άμεση ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και του Ν. (ΦΕΚ 43Α/27-4-2015). Να απαιτήσει να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστη τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI, των περικοπών από παρακρατηθέντες πόρους και μείωση της χρηματοδότησής τους στα πλαίσια της εφαρμογής των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων.

Οι άλλες παρατάξεις που ψήφισαν τη σχετική εισήγηση της διοίκησης, στοιχήθηκαν πίσω από παραπλανητικά, κινδυνολογικά και υποκριτικά επιχειρήματα περί «εθνικής ευθύνης» και «πατριωτικού καθήκοντος».

Ετσι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστας, ανέφερε ότι «η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» και «είναι ευθύνη όλων να βοηθήσουμε». Και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γ. Ιωαννίδης, ψήφισε υπέρ, αν και αμφισβήτησε ότι το μέτρο αυτό θα είναι έκτακτο και προσωρινό.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Θεοδωρόπουλος, σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου υπερασπίστηκε την ΠΝΠ και μίλησε για ανάγκη να «υποστηριχθεί η εθνική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω», Μ. Μπόλαρης, υπερψήφισε, προβάλλοντας ως επιχείρημα τόσο τη δεσμευτικότητα της ΠΝΠ εφόσον επικυρώθηκε από τη Βουλή όσο και την «υποχρέωση να συνδράμουμε την προσπάθεια».

Στο ίδιο πνεύμα και η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Ν. Παυλίδου, που συντάχθηκε με τη διοίκηση της Περιφέρειας και την κυβέρνηση, με πρόσχημα ότι «δεν είναι όμως ώρα για στείρα αντιπολίτευση».

«Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας», είπε και ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μ. Τρεμόπουλος.

  • Αντίστοιχη απόφαση ήρε κατά πλειοψηφία και το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Ενδεικτική του πνεύματος που κυριάρχησε είναι η τοποθέτηση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη. Όπως είπε, «είναι απολύτως απαραίτητο να δώσουμε δείγμα γραφής ότι ο δήμος αντιλαμβάνεται τι γίνεται. Ανοίγοντας το λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος στηρίζουμε τη χώρα, όχι απλώς την κυβέρνηση».