Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Συνεχίζονται οι εσωτερικές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία

03-05-2015
nd-2
Πριν από μερικές μέρες, το κύριο άρθρο των ΝΕΩΝ σχολίαζε ως εξής τη συνέντευξη που έδωσε ο Αντ. Σαμαράς στο «Mega»:«Θα περίμενε κανείς την ανακοίνωση μιας μεγάλης πρωτοβουλίας που θα στήριζε τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Αντ’ αυτού, ως κύρια είδηση προέκυψε η δήλωσή του ότι μια μέρα πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητα Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας είχε προτείνει στον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος απάντησε αρνητικά (…)

Το χειρότερο είναι η αίσθηση του κενού στην πολιτική σκηνή: Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μπορέσει να καθιερωθεί ως εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση. Σήμερα, μια αντίστοιχη εναλλακτική πρόταση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα».

Παρά το γεγονός ότι η «μαρμίτα» του πολιτικού συστήματος έχει ανακατευθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, η άρχουσα τάξη προβληματίζεται για τις εναλλακτικές που διαθέτει σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση. Είναι φανερό ότι ο προβληματισμός επικεντρώνεται στη ΝΔ, δηλαδή στον έναν από τους δυο παραδοσιακούς πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος που διατηρεί αξιόλογες δυνάμεις, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που έχει αλωθεί εκλογικά και οργανωτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων σε όλο το «τόξο», από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι την ακροδεξιά, απασχολεί το αστικό σύστημα. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι αντικειμενικά ο ένας από τους δυο πόλους στην «τραμπάλα» της κυβερνητικής εναλλαγής και αυτό χρειάζεται να αποτυπωθεί και οργανωτικά. Το «κλειδί» είναι η αναμόρφωση της ΝΔ. Πάνω εκεί συγκρούονται διαφορετικές απόψεις και επιδιώξεις μερίδων της αστικής τάξης.

Η εσωκομματική διαμάχη στη ΝΔ

Αντανάκλαση αυτών είναι η διαμάχη στο εσωτερικό της ΝΔ, που κλιμακώθηκε μετά τις εκλογές και αφορά κατά βάση τον προσανατολισμό του κόμματος. Ένα μέρος των στελεχών της προκρίνει μια πιο «κεντρώα» στροφή της ΝΔ και αυτό, κατά τη γνώμη τους, προϋποθέτει την αποχώρηση του Αντ. Σαμαρά από την ηγεσία της.

Με αυτό το σκοπό, στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ν. Δένδιας, ο Ευρ. Στυλιανίδης και άλλοι, όπως οι βουλευτές Κ. Χατζηδάκης, Κ. Τζαβάρας, Μ. Σαλμάς, Γ. Βλάχος, Μ. Χαρακόπουλος, στηρίζουν (αν κάποιοι δεν πρωτοστατούν) την επιχείρηση συλλογής υπογραφών, με κεντρικό αίτημα τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Όπως λένε, στόχος τους είναι «η αναγέννηση και η παρουσία μιας ισχυρής κεντροδεξιάς».

Χρεώνουν στη σημερινή ηγεσία ότι έχασε την επαφή με τους ψηφοφόρους του λεγόμενου «κέντρου», τους οποίους θεωρούν κρίσιμη μάζα, για να αναβαθμίσει η ΝΔ το ρόλο της στην αστική διαχείριση.

Σε πρόσφατη συνέντευξη, η Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε χαρακτηριστικά: «H χώρα χρειάζεται μια ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, ισχυρή, συλλογική και δημοκρατική. Σήμερα την έχει; Η απάντηση είναι όχι, δεν την έχει. Πρέπει να την αποκτήσει; Ναι, πρέπει να την αποκτήσει και πάντως κάποιοι από εμάς θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αποκτήσει».

Στο ίδιο πνεύμα πάνω – κάτω, ήταν και η συνέντευξη του Ν. Δένδια σε άλλο Μέσο: «Αυτό που χρειάζεται επανακαθορισμό είναι η φυσιογνωμία μας ως κόμμα. Είμαστε αρχηγικό κόμμα ή κόμμα αρχών; Ο λόγος μας είναι τεκμηριωμένος ή κυριαρχούν οι “κραυγές”; Έχουμε ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές με τα άκρα; Μας αρκεί η διαχείριση της κρίσης ή πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο; Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν, γιατί όλα αυτά συνιστούν την απάντηση στο ερώτημα “ποια Νέα Δημοκρατία θέλουμε”».

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η «κεντρώα» τάση στη ΝΔ υπερασπίζεται την «προγραμματική αντιπολίτευση» και του ασκεί κριτική ότι καθυστερεί να «ενηλικιωθεί», να προχωρήσει δηλαδή με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Στελέχη με αυτή την άποψη είναι κατά βάση υπέρ της συναίνεσης με την κυβέρνηση και ασκούν πιέσεις για ταχύτερες προσαρμογές στην πολιτική της.

Η εκδοχή της «ομοσπονδοποίησης»

Μια άλλη εκδοχή, είναι αυτή που διατύπωσε ο Τ. Μπαλτάκος, πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, με άρθρο του στη «Real News» την περασμένη Κυριακή. Κατηγορεί κι αυτός τη σημερινή ηγεσία για «πολιτικές εμμονές», της χρεώνει την ήττα στις πρόσφατες εκλογές και ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

«Η ΝΔ θα πρέπει να αποκτήσει συνιστώσες γιατί δεν μπορεί να φεύγουν όσα στελέχη διαφωνούν με την πορεία που έχει χαράξει ο Σαμαράς (…) Η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές υιοθέτησε μια απόλυτα φιλομνημονιακή πολιτική, υπερασπίστηκε με σθένος το απεχθές και στήριξε κάθε της ελπίδα στο φόβο, που νόμιζε ότι θα προκαλέσει στους ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι περικυκλώθηκε. Καμία έμφαση στη λαθρομετανάστευση, στους κουκουλοφόρους, στην τρομοκρατία, στην αθεΐα. Μετά τις εκλογές τα θυμήθηκε (…)

Η ΝΔ είτε θα αποκτήσει θεσπισμένες και εσωκομματικά αποδεκτές τάσεις, είτε θα οδηγηθεί σε διάσπαση. Αντιμνημονιακές δυνάμεις υπάρχουν ισχυρές και στους κόλπους της. Πρέπει να εκφραστούν. Η μονοδιάστατη πολιτική συνεπάγεται πολιτικό μαρασμό (…)

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμάχεται τους Γερμανούς, πρέπει να είσαι με το μέρος της χώρας σου. Αποφασιστικά. Δεν ειρωνεύεσαι, δεν προκαλείς, δεν σαρκάζεις, δεν χλευάζεις, δεν κομπορρημονείς, δεν ναρκισσεύεσαι, δεν επιχαίρεις για την αποτυχία, δεν λυπάσαι για την επιτυχία. Τίποτα από όλα αυτά. Δεν είναι λογικό να εκνευρίζεις τους ψηφοφόρους υπονοώντας ότι είναι ανόητοι ή αφελείς».

Η …ομοσπονδιοποίηση της ΝΔ, που προτείνει ο Τ. Μπαλτάκος, προφανώς τους χωράει όλους: Από τους «κεντροδεξιούς», μέχρι αυτούς που κινούνται στις παρυφές της ακροδεξιάς με «αντιμνημονιακά» κριτήρια.

Στα «δεξιά» της ΝΔ βρίσκονται σήμερα κόμματα που διαφοροποιούνται από αυτή πάνω στο ψευτοδίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» και στις τελευταίες εκλογές κατέγραψαν υπολογίσιμα ποσοστά όπως οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή. Η πρόταση Μπαλτάκου για τη δημιουργία ενός «πολυτασικού» κόμματος, για έναν …«ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς», προβάλλεται σαν η διέξοδος εκείνη που μπορεί να εκφράσει οργανωτικά τον κατακερματισμένο χώρο, σε όλες τις αποχρώσεις του, και να τον καταστήσει ξανά υπολογίσιμη δύναμη στον ανταγωνισμό για τη διακυβέρνηση.

Απ’ αυτήν τη σκοπιά, δεν περνάει απαρατήρητη και η ταχύτατη προσαρμογή της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να «ξεπλυθεί» από τα ανομήματα του παρελθόντος και να γίνει χρήσιμη με άλλο ρόλο στο αστικό πολιτικό σύστημα. Ο βουλευτής της Χρ. Παππάς ομολόγησε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «ένα άλογο που τρέχει για πρωτιά, λαού θέλοντος και Θεού επιτρέποντος, σίγουρα κάποτε υπήρξε και πουλάρι», υπονοώντας ότι η Χρυσή Αυγή έχει περάσει στην εποχή της «ωριμότητας».

You must be logged in to post a comment Login