Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Το αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης σήμερα στη συνεδρίαση του «Brussels Group»

29-04-2015
brussels-group

Mε τις αντιλαϊκές διεργασίες σε εξέλιξη στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του λεγόμενου «Brussels Group»,θα βρεθεί το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 20ής Φλεβάρη.

Το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο συζητήθηκε και χτες, στο πλαίσιο της «ομάδας διαπραγμάτευσης» που έχει συγκροτήσει η συγκυβέρνηση.

Σε αυτό περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα για το κλείσιμο της ενδιάμεσης συμφωνίας, και το «γεφύρωμά» της με την επόμενη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που θα τη συνοδεύσει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιδιώκει την ψήφισή του προκειμένου να δείξει καλή πίστη, και να βοηθηθεί η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Το αντιλαϊκό νομοθέτημα περιλαμβάνει:

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Το συγκεκριμένο όργανο, με το μανδύα του «ανεξάρτητου φορέα», θα συγχωνευθεί με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Στόχος να εντοπίζει έγκαιρα τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις και «ανισορροπίες», ενεργοποιώντας τους «αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης», που σημαίνουν νέα μέτρα, είτε ως προς το σκέλος μείωσης των κρατικών κονδυλίων, είτε αύξησης των αντιλαϊκών φόρων, ή συνδυασμό αυτών.

Κατάρτιση κρατικού προϋπολογισμού: Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι θα υπάρξουν «βελτιώσεις» που θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια στις δαπάνες, ώστε «να ενισχυθεί η τήρηση του προϋπολογισμού στη διάρκεια του έτους». Είναι φανερό ότι πρόκειται για έναν ακόμη ευφημισμό, προκειμένου να συσκοτίσουν την πολιτική διάλυσης των κρατικών κονδυλίων.

«Κόκκινα» δάνεια: Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με κριτήρια «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης…

Υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου κ.ά. μέσω τραπεζών ή με κάρτες, και όχι με μετρητά.

Φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες οι ελεγκτικές αρχές βεβαίωσαν φόρους, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, οι δικάσιμοι έχουν οριστεί αλλά οι ακροάσεις δεν έχουν ξεκινήσει, θα επιδιωχθεί να περαιωθούν με «ευνοϊκό τρόπο» για τις επιχειρήσεις.

Καθιέρωση κληρώσεων στις οποίες θα συμμετέχουν οι αριθμοί των αποδείξεων που θα μαζεύουν οι φορολογούμενοι.

Αύξηση των εισιτηρίων για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, από τον Ιούνη του 2015.

Νομοθεσία για τον ειδικό φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, ώστε να εισπραχθεί εντός του τρέχοντος έτους (η προηγούμενη κυβέρνηση ανέβαλλε την είσπραξή του για το 2016). Επίσης, η επέκταση του φόρου και στις διαφημίσεις που προβάλλονται από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Στα υπό εξέταση σενάρια βρίσκεται και αυτό της αύξησης του «τέλους αλληλεγγύης» πάνω από ένα όριο εισοδήματος (30.000 ευρώ), τα οποία ωστόσο «διαψεύδονται» από τη συγκυβέρνηση. Επίσης σε ισχύ θα παραμείνουν τόσο τα φορολογικά όσο και τα άλλου χαρακτήρα αντιλαϊκά μέτρα της «μνημονιακής περιόδου», όπως τα τέλη «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», ενώ αλώβητη και στο ύψος της θα παραμείνει και η μάζα από τα χαράτσια που επιβάλλονται στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν πως στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και φορολογικές παρεμβάσεις για την άμεση συγκέντρωση εσόδων.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στο Euro Working Group, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί μετά το «Brussels Group».

Μέτρα αναμένουν οι δανειστές

«Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια, πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και επανέλαβε ότι «ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα».

Ανέφερε πως είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία, ενώ υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έπαιξε και έχασε, σχετικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες», και πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup».

Σε ό,τι αφορά στην αναδιοργάνωση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, σημείωσε ότι δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

You must be logged in to post a comment Login