Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά η δόση λέει το  Eurogroup

25-04-2015
Γ. Βαρουφάκης: Οι διαφορές θα γεφυρωθούν
baroyfakhs-ntaiselmploym

Περισσότερα και ταχύτερα βήματα προσέγγισης με τους δανειστές, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία κι έπειτα να εκταμιευθεί η δόση, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση το Eurogroup, που συνεδρίασε στη Ρίγα της Λετονίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο Eurogroup δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία, ενώ δεν έγινε δεκτό ούτε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τμηματική εκταμίευση της δόσης με βάση τη μέχρι τώρα προσέγγιση των δύο πλευρών.

Στις δηλώσεις τους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστειλαν σαφή και κοινά μηνύματα. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να γίνει εκταμίευση» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γεφυρωθούν επί της ουσίας οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και θεσμών. Έχει χαθεί πολύ χρόνος, οι συζητήσεις να προοδεύσουν ταχύτερα». Ζήτησε πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας πως μόνο έτσι θα γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση χρημάτων.

Το ενδεχόμενο μερικής εκταμίευσης της δόσης με μερική συμφωνία απέκλεισε και ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε συμφωνήσει για πλήρες πακέτο εντός τεσσάρων μηνών», έκανε λόγο για «τρεις πυλώνες όπου κανένας δεν πάει καλά» και πρόσθεσε πως «ο χρόνος εξαντλείται και η ταχύτητα είναι η ουσία». Για τις ελληνικές τράπεζες επανέλαβε πως «ρευστότητα έκτακτης ανάγκης θα δίνεται για όσο χρονικό διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή ασφάλεια».

Ανάλογο μήνυμα με ηπιότερους τόνους εξέπεμψε και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Δήλωσε πως «έχουμε σημειώσει πρόοδο, ίσως όχι επαρκή. Χρειάζεται συνολική συμφωνία πακέτο, αλλά ακόμη δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει μέρος των δεσμεύσεών της». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να επιταχύνουμε από αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή αν θέλουμε μια ευημερούσα Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Ο χρόνος τρέχει αλλά υπάρχει θέληση. Ας ανεβάσουμε στροφές για επωφελή συμφωνία».

Τα επόμενα βήματα

Πλέον, η συζήτηση του ελληνικού ζητήματος μετατίθεται στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μάη, εκτός κι αν υπάρχει έδαφος για συμφωνία και χρειαστεί να γίνει έκτακτη συνεδρίαση νωρίτερα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανάφερε πως «θα εξετάσουμε πάλι την κατάσταση στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup τον επόμενο μήνα», αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρχει πρώτα επιτάχυνση των διαδικασιών, θετική αξιολόγηση επί των διαδικασιών από τους θεσμούς και μετά να υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup». Σημείωσε πως ένα έκτακτο Eurogroup μπορεί να υπάρξει «αλλά δεν είναι αυτό στον ορίζοντα».

Με κάθε τρόπο, ο επικεφαλής του Eurogroup καθιστά σαφές πως οι διαπραγματεύσεις αφορούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος-μνημονίου που παρατάθηκε για 4 μήνες κι έπειτα να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα-μνημόνιο. Ανέφερε χαρακτηριστικά «ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία. Όταν υπάρξει αυτό θα μπορούμε να μιλήσουμε και για το μέλλον. Αλλά είναι δύσκολο να μιλήσεις για το μέλλον όταν δεν μπορεί να συμφωνήσεις για μια περίοδο τεσσάρων μηνών».

Οι δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίσθηκε στις δηλώσεις του από την πρωτεύουσα της Λετονίας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, δήλωσε πως «εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε».

Ανέφερε ότι διαπιστώθηκε «σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών.

Επιβεβαίωσε πως συζητήθηκαν τα θέματα που δεν έχουν κλείσει και σχετίζονται με το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά και τα φορολογικά. Ο υπουργός δήλωσε πως «κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν» και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις με επιχειρηματικούς ομίλους.

Για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, λέγοντας πως είναι «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης». Είπε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

You must be logged in to post a comment Login