Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Οι συζητήσεις Τσίπρα – Πούτιν αφορούσαν το μέλλον…

09-04-2015
… δεν είχαν τελικά καμία σχέση με τα ψέμματα που για μια ακόμη φορά αράδιαζαν στελέχη της «Αριστεράς», περιφερόμενα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, περί άρσης του Ρωσικού εμπάργκο προς τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα!
Τώρα άρχισαν νέα πρωταπριλιάτικα όσον αφορά την κατασκευή ρωσικού αγωγού αερίου, του οποίου τα κέρδη πολλών χρόνων, σύμφωνα με τους ψεύτες, θα προκαταβάλει η Ρωσία στην Ελλάδα!

Τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών που θα διέρχονται από Τουρκία και Ελλάδα, όπως επίσης ζητήματα επενδύσεων ιδιωτικοποιήσεων, εμπορίου και τουρισμού συζήτησαν την Τετάρτη στη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Το σχέδιο για Turkish Stream και …Hellas Stream

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση ανέφεραν πως συζητήθηκε το ρωσικό σχέδιο κατασκευής του αγωγού Turkish Stream και στην Ελλάδα. Ειδικά για το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως εξετάσθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και στην επικράτεια της Ελλάδας, λέγοντας πως «ο αγωγός Turkish Stream θα ονομάζεται στην Τουρκία, στην Ελλάδα θα είναι ελληνικός αγωγός», και πρόσθεσε ότι θα «αναβαθμίσει τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας». Ο Βλάντιμιρ Πούτιν στις δηλώσεις του ανέφερε πως συζήτησαν το θέμα αυτό, αλλά δεν είναι σε θέση να πει «κάτι πιο συγκεκριμένο», καθώς  η ελληνική πλευρά πρέπει να παρουσιάσει λεπτομέρειες και ότι πρέπει να συντονιστούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στις δύο χώρες, ονοματίζοντας την «Gasprom» από τη ρωσική πλευρά. Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου θα έχει «μεγάλα κέρδη» για την Ελλάδα από τα οποία θα ωφεληθούν και οι δανειστές καθώς θα πληρώνεται το ελληνικό χρέος. Η ελληνική κυβέρνηση διαρρέει πως «σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα».

Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών 

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε ελληνικό αίτημα για παροχή οικονομικών διευκολύνσεων ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι δεν τέθηκε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα επαίτης και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης «αλλιώς δεν θα έχει μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρωζώνη ζημιά». Ερωτήθηκε αν θα στραφεί  η Ελλάδα στη Ρωσία, εάν την πετάξουν από το καράβι της Ευρωζώνης, και απάντησε πως «είμαστε όλοι συνεπιβάτες, δεν υπάρχουν κάποιοι λαθρεπιβάτες». Αναφερόμενος στις αιτιάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ταξίδι στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της έναντι των διεθνών οργανισμών που συμμετέχει αλλά έχει το δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί το γεωπολιτικό της ρόλο. Εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε στη Γερμανία, λέγοντας ότι δεν μπορεί κάποιες χώρες να έχουν διμερείς ενεργειακές συμφωνίες και κάποιες άλλες χώρες όχι.

Ρωσικό ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις 

Στις δηλώσεις τους Βλάντιμιρ Πούτιν και Αλέξη Τσίπρας επιβεβαίωσαν πως στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι επενδύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Αν η ελληνική κυβέρνηση προωθήσει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων οι ρωσικές επιχειρήσεις θα συμμετέχουν, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος και εξέφρασε την ελπίδα να μην είναι σε χειρότερη θέση έναντι άλλων, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο ενδιαφέρον της εταιρείας «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ενδιαφέρουν την κυβέρνηση «οι ρωσικές επενδύσεις την ελληνική οικονομία», ειδικά στον τουρισμό και στις υποδομές.

Από την Ουκρανία στους Τζιχαντιστές

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και τα ρωσικά αντίμετρα με εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τη λογική των κυρώσεων και πως στηρίζει τη συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία. Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διαδραματίσει ρόλο για ένα διάλογο για την ασφάλεια στην Ευρώπη με την αναβάθμιση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρωπη (ΟΑΣΕ), για να υπάρξουν γέφυρες μεταξύ ΕΕ – Ρωσίας και για «να αντιμετωπισθεί ο τζιχαντισμός και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει την εμπλοκή της Ελλάδας σε επικίνδυνους επεμβατικούς σχεδιασμούς.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να στηρίξει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά και η Ρωσία δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που εξάγονται στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η λύση είναι να τελειώσουμε με τον οικονομικό πόλεμο.

Επικίνδυνες εμπλοκές

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διατηρώντας τον προσανατολισμό του «ανήκομεν εις τη Δύσιν», που περιλαμβάνει και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επιδιώκει την επέκταση των διαύλων συνεργασίας ανάμεσα στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και τους αντίστοιχους ρωσικούς, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα στη δίνη των ανταγωνισμών.

Απ’ αυτούς τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ποια μονοπώλια, ρωσικά, ευρωενωσιακά ή αμερικάνικα θα καρπωθούν τον πλούτο, ο λαός θα είναι και πάλι ο ζημιωμένος.

You must be logged in to post a comment Login