Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Με νέα αντιλαϊκά μέτρα «εμπλουτίζεται» διαρκώς η λίστα των μεταρρυθμίσεων…

31-03-2015
skitso-elpida-syriza

Με την προσθήκη όλο και περισσότερων μέτρων συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς αντιλαϊκούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για την κατάρτιση της λίστας μεταρρυθμίσεων.

Ο αρχικός κατάλογος που κατέθεσε η συγκυβέρνηση προβλέπει μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ έως 4 δισ. ευρώ, με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις, τη διατήρηση χαρατσιών, την κατάργηση φοροελαφρύνσεων και τις μειώσεις δαπανών. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί και δεύτερη λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεδριάσει σύντομα το Eurogroup. «Εκτιμάμε, θέλουμε και υπάρχουν οι προϋποθέσεις ότι θα γίνει άμεσα συνεδρίαση του Eurogroup» δήλωσε στον «ΑΝΤ1». Επίσης ανέφερε ότι αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει το Euro Working Group προκειμένου να ενημερωθεί από τους «θεσμούς» για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στο «Mega», εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία «αύριο ή μεθαύριο».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «οι συζητήσεις στο ”Brussels Group” συνεχίζονται σε καλό κλίμα και αναγνωρίζεται -και από τις δύο πλευρές- ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε σημεία της διαπραγμάτευσης». Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι «απροετοίμαστη» ή ότι υπάρχουν «τριβές» μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «αν δεν επιχειρούν να υπονομεύσουν τις συζητήσεις, απλώς αλλοιώνουν την πραγματικότητα».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «η ελληνική πλευρά έχει τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει στους θεσμούς σε επίπονες και μακρές διαδικασίες και προσθέτει ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές γίνονται δεκτές, ενώ σε άλλες υπάρχουν και διαφωνίες».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το πως παρουσιάζεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι φανερό ότι η διαπραγμάτευση βασίζεται στην τακτική της «αξιολόγησης» του μνημονίου που ακολουθήθηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε οι όποιες επιμέρους αλλαγές στο μείγμα, θα συνοδεύονται από ισοδύναμα μέτρα.

Η πρώτη λίστα

Η συγκυβέρνηση δημιουργεί σκόπιμα «θολούρα» σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, προκαλώντας εύλογα υποψίες ότι το συγκεκριμένο χαράτσι θα διατηρηθεί είτε ατόφιο είτε με παραλλαγμένη μορφή. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει «ως έχει», πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι θα αντικατασταθεί από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας «άμεσα», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δήλωσε ότι η αντικατάστασή του θα γίνει «λίγο αργότερα».

Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Μάλιστα η λίστα μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει την κατάργηση φοροελαφρύνσεων.

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν με εισπρακτικό στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ. Προβλέπεται η εκχώρηση του ΟΛΠ, των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος (ΟΔΙΕ).

Η λίστα μεταρρυθμίσεων προβλέπει έσοδα 750 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό. Πρόκειται για προκλητικές ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για τους «έχοντες και κατέχοντες», προκειμένου, έναντι συμβολικού φόρου, να επανεισαγάγουν στις ελληνικές τράπεζες κεφάλαια που φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού.

Από τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν στόχο να αποπληρωθούν τα «μνημονιακά» και άλλα χαράτσια, εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 600 εκατ. ευρώ. Επίσης προβλέπεται να εισπραχθούν 270 εκατ. ευρώ από τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων, 350 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ, 250 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τα τσιγάρα και 350 εκατ. ευρώ από τους διαγωνισμούς για τις άδειες τηλεόρασης.

Με στόχο να διασφαλιστούν οι τράπεζες, τα «κόκκινα» δάνεια θα συγκεντρωθούν σε έναν οργανισμό τύπου «κακής τράπεζας», με την αξιοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η αρχική λίστα περιλαμβάνει την επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα κάτω και από τα όρια της επίσημης φτώχειας.

Στο στόχαστρο έχουν τεθεί οι πρόωρες συντάξεις, με «ανοικτό» το πεδίο που θα εφαρμοστεί το μέτρο, ενώ υπό συζήτηση είναι και η αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες.

You must be logged in to post a comment Login