Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Κινητοποίηση υπερ της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης

31-03-2015

kanabh-leyteria

Στις 9 Μάη διοργανώνεται στη χώρα μας κινητοποίηση διεκδίκησης της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης. Είναι μια κίνηση που έρχεται ως κορύφωση των «ναρκω-φεστιβάλ» όλης της προηγούμενης δεκαετίας, όπου συνδιοργανωτές ή υποστηρικτές ήταν και πολιτικές νεολαίες (νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, νέοι ΔΗΜΑΡ, νεολαία ΠΑΣΟΚ). Οι οργανώσεις που έχουν αναλάβει να «σηκώσουν το βάρος» της διαφήμισης της κάνναβης διεκδικούν την αποποινικοποίησή της για ιατρικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς, έχοντας μάλιστα μια σειρά επιχειρήματα για να πείσουν την κοινή γνώμη, εκτιμώντας ότι είναι έτοιμη να το δεχτεί αλλά ακόμα το νομικό πλαίσιο της χώρας μας δεν έχει εναρμονιστεί. Μάλιστα, γίνεται και ένα βήμα παραπάνω με την προσπάθεια να φτιαχτεί η πρώτη «λέσχη κάνναβης» στη χώρα μας (Θεσσαλονίκη), όπου χρήστες θα συναθροίζονται σε κλειστό χώρο, θα μοιράζονται την κάνναβη κάνοντας κοινή χρήση, ουσιαστικά σε μια προσπάθεια να πετύχουν την de facto νομιμοποίησή της.

Όσοι στηρίζουν την νομιμοποίηση της κάνναβης αποσκοπούν σε οφέλη οικονομικά και πολιτικά. Ακόμα και στις νόμιμες ουσίες (καπνός, αλκοόλ) τα τεράστια κέρδη έρχονται από το λαθρεμπόριο που ανθεί και είναι πρόβλημα, όχι για τις συνέπειές τους στο άτομο και την κοινωνία αλλά για την έλλειψη κερδών από τη φορολογία. Πίσω από τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους υπάρχουν τα τεράστια κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, όπως επιβεβαιώνεται από τις ΗΠΑ και τα χρήματα που ξοδεύουν για να διαφημίσουν την ιατρική της χρήση.

Τα ναρκωτικά είναι παράνομα γιατί είναι επικίνδυνα και όχι η αντιστροφή που επιχειρείται να περάσει στις νεανικές συνειδήσεις, δηλαδή ότι είναι επικίνδυνα επειδή είναι παράνομα. Μια αντιστροφή που, εδώ και μια δεκαετία, έχει «θεωρητικοποιηθεί» στις ΗΠΑ και σήμερα προσπαθεί να ασκήσει πίεση και στην Ευρώπη.

Στόχος όλης της προσπάθειας είναι να ενισχυθεί η κοινωνική ανοχή στη διάδοση των ναρκωτικών ουσιών σε συνθήκες κρίσης του οικονομικοκοινωνικού συστήματος, που μεγάλα τμήματα του λαού και της νεολαίας αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης και κάλυψης των βασικών λαϊκών αναγκών. Πάντα η διάδοση των ναρκωτικών χρησιμοποιείται ως μέσω κοινωνικής καταστολής.

Παραδείγματα από το εξωτερικό

Στην Αργεντινή, στις αρχές του 2000, απάντηση στην ανεργία και τη φτώχεια σε συνθήκες όξυνσης της κρίσης ήταν η διάδοση του paco.

Στην Ολλανδία, η αποποινικοποίησης της κάνναβης για προσωπική χρήση άρχισε να εφαρμόζεται όταν στη χώρα φούντωνε το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Στην Πορτογαλία, η αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης ξεκίνησε όταν τα πρώτα σημάδια της κρίσης άρχισαν να γίνονται αισθητά στην αύξηση της ανεργία στις νέες ηλικίες.

Στις ΗΠΑ, το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ μετατράπηκε σε «κίνημα των χίπις» με τη διάδοση της μαριχουάνας στα Πανεπιστήμια.

Οι ναρκωτικές ουσίες είναι χημικά που επιδρούν στον εγκέφαλο και επηρεάζουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Είναι εμπορεύματα που αποφέρουν πάνω από 500 δισ. δολάρια ετησίως στην παγκόσμια αγορά νόμιμης και παράνομης διακίνησης και πάνω από 3 δισ. δολάρια το έτος στο Άμστερνταμ, ως πρωτεύουσα του ναρκωτουρισμού. Είναι πολιτισμικό προϊόν που μπαίνει στις παραδόσεις και στους συμβολισμούς των νέων ανθρώπων, γίνεται κουλτούρα, γίνεται τρόπος ζωής, διαμορφώνοντας ανθρώπους σκιές στο περιθώριο της κοινωνικής πραγματικότητας.

Όταν σήμερα στη χώρα μας (ΕΚΤΕΠΝ 2013) και στην ΕΕ (εκθέσεις EMCDDA) πάνω από το 25% όσων απευθύνονται σε θεραπευτικό πρόγραμμα είναι για εξάρτηση από την κάνναβη, τότε τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για τη προστασία από την κάνναβη;

Μονόδρομος είναι να δοθεί βάρος στην πρωτογενή πρόληψη με στόχο τη μείωση της ζήτησης. Η πρόληψη δεν είναι απλά ενημέρωση αλλά προβολή ενός άλλου τρόπου ζωής, δημιουργικού, διαμορφώνοντας νέους ανθρώπους με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, κριτική ικανότητα και γνώσεις γύρω από τις εξαρτήσεις. Πρόληψη που θα γίνεται με ενιαίο σχέδιο μέσα από δωρεάν προγράμματα των Κέντρων Πρόληψης σε σχολεία, Πανεπιστήμια, στρατόπεδα, εργασιακούς χώρους, σε χώρους που διασκεδάζει και δρα η νεολαία. Απαιτείται, λοιπόν, να χρηματοδοτηθούν τα Κέντρα Πρόληψης, να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, να δημιουργηθούν νέα σε όλη την επικράτεια.

Η ελεύθερη πρόσβαση σε μια ναρκωτική ουσία έχει ως συνέπεια τη διάδοσή της, την αύξηση της ζήτησης, την άνθιση του λαθρεμπορίου, κάτι που μαρτυρούν διαχρονικά όλες οι εκθέσεις του ΟΗΕ. Σε όσες χώρες έχει προχωρήσει η αποποινικοποίηση της κάνναβης έχει αυξηθεί η χρήση και η εξάρτηση από κάνναβη και άλλες ναρκωτικές ουσίες, όπως δείχνει ο Δείκτης Αίτησης Θεραπείας (ΔΑΘ) στις χώρες αυτές. Ο ΟΗΕ, στην ετήσια έκθεσή του για τα ναρκωτικά (INCB 2014), εντοπίζει ότι στον Καναδά η χρήση κάνναβης είναι πιο διαδεδομένη στους μαθητές από τη χρήση τσιγάρου νικοτίνης. Συνέπεια της κοινωνικής ανοχής είναι και η αύξηση της ατομικής καλλιέργειας στο σπίτι που εντοπίζεται από το 2013 στην ΕΕ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η κοινωνική πείρα έχει δείξει ότι, όπου νομιμοποιήθηκε η χρήση ναρκωτικών με πρόσχημα την ιατρική χρήση, γενικεύτηκε η εξάρτηση από την αντίστοιχη ουσία. Η μορφίνη ως φάρμακο για την εξάρτηση από το όπιο χρησιμοποιήθηκε μέχρι να γίνει βασική ουσία εξάρτησης. Η ηρωίνη ως φάρμακο στην εξάρτηση από μορφίνη χρησιμοποιήθηκε. Σήμερα, η μεθαδόνη ως φάρμακο στην ηρωίνη χρησιμοποιείται και το αποτέλεσμα είναι 7 χώρες της Ευρώπης να έχουν ως κύρια ουσία εξάρτησης την μεθαδόνη (έκθεση INCB 2014).

Η …«αθώα» κάνναβη

Η «αθώα» κάνναβη σχετίζεται με μια σειρά οργανικές και ψυχικές παθήσεις. Σήμερα, η κάνναβη που καταναλώνεται είναι πάνω από 80% βιομηχανικά κατασκευασμένη σε εργοστάσια – θερμοκήπια και είναι «ποτισμένη» με πάνω από 400 χημικές ουσίες που ενισχύουν τη βασική της ναρκωτική ουσία που δρα σε υποδοχείς του εγκεφάλου, το THC. Η μακροχρόνια χρήση επηρεάζει τις συνάψεις του εγκεφάλου. Οι εκθέσεις του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) δείχνουν ότι είναι 50% περισσότερο πιο χημικά καρκινογόνα από τη νικοτίνη.

Στη χώρα μας, με όχημα τη λογική της αποποινικοποίησης ή του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε «σκληρά» ή «μαλακά», τα στοιχεία δείχνουν (ΕΚΤΕΠΝ 2013) ότι το 65% των εφήβων έχει πειραματιστεί με την κάνναβη, έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των μαθητών που συστηματοποιεί τη χρήση της (από 3,4% το 1984 σε 13,5% το 2011), το 8% των μαθητών κάνει συστηματική χρήση κάνναβης. Η γενική χρήση ουσιών στην Ελλάδα στους μαθητές είναι 9%, όταν στην ΕΕ είναι 22% και στις ΗΠΑ 35%, ως απόρροια και της νομιμοποίησης της κάνναβης σε χώρες της ΕΕ και σε περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ.

Όσο η οικονομία και οι κοινωνικές σχέσεις θα αναπτύσσονται με γνώμονα το κέρδος, τον κυρίαρχο νόμο του συστήματος της «ελεύθερης αγοράς», η διάδοση των ναρκωτικών δε θα καταπολεμηθεί ποτέ. Το Αφγανιστάν από πρώτη χώρα παραγωγής ηρωίνης παγκοσμίως, θέση που κατάλαβε μετά την επέμβαση των ΗΠΑ – ΕΕ, τείνει να γίνει σε λίγα χρόνια και ο παγκόσμιος παραγωγός κάνναβης (INCB 2014). Η αποποινικοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους σε άλλες 7 πολιτείες των ΗΠΑ (INCB 2014) γίνεται για να αποφέρει χρήμα από φορολογία στις Πολιτειακές Κυβερνήσεις.

Η έκθεση καθηγητών του Πανεπιστημίου του Γέιλ (από το 2006), ότι η αποποινικοποίηση της κάνναβης θα επιφέρει έσοδα από φορολογία που θα αντιστοιχούν στο 1% του χρέους των ΗΠΑ, σαφώς και δε στοχεύει στη μείωση της ζήτησης. Τα τεράστια έσοδα της Ολλανδία από το ναρκωτουρισμό κάνουν διστακτικούς τους Ολλανδούς να πάρουν περιοριστικά μέτρα για τα μείωση των coffe-shops, αφού βλέπουν ότι δεν έχει μειωθεί η χρήση. Δυστυχώς, βασικό επιχείρημα όσων και στη χώρα στηρίζουν την αποποινικοποίηση της χρήσης, είναι και η αύξηση των κρατικών εσόδων από φορολογία, θέτοντας έτσι ότι πρέπει να αποδεχτούμε το πρόβλημα της τοξικομανίας και αφού δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, τότε να κερδίζει το κράτος από αυτή την κοινωνική παθογένεια.

Πρέπει να είναι καθαρό ότι η θέση του χρήστη δεν είναι στη φυλακή αλλά σε θεραπευτική κοινότητα. Βοηθώντας το χρήστη να ξαναπάρει τη ζωή στα χέρια του, να παλέψει για τη ζωή που του αξίζει και όχι να αποσύρεται από την κοινωνική πραγματικότητα και να καλύπτει τα κενά που του γεννά το κοινωνικοοικονομικό σύστημα με ουσίες. Η φυγή στα ναρκωτικά δεν είναι μια ελεύθερη επιλογή αλλά μια ανελεύθερη επιλογή στα μονοπάτια μιας ουσίας που κυριεύει κάθε ατομική και κοινωνική δράση του ατόμου. Η διάδοση των ναρκωτικών και της κουλτούρας που τα συνοδεύει είναι συνακόλουθο της ατομικής φυγής και της παραίτησης από τη ζωή και από τη μαζική πάλη για ικανοποίηση των αναγκών.

Η τοξικομανία ως κοινωνικό φαινόμενο δεν πρόκειται να εκλείψει ποτέ μέσα στα πλαίσια του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Η τοξικομανία και η διάδοση των ναρκωτικών θα αντιμετωπίζεται όλο και πιο αποτελεσματικά όσο η πάλη ενάντιά της θα συνδέεται με τη γενικότερη πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια και εκμετάλλευση.

Οπωσδήποτε λύση στο πρόβλημα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά δεν αποτελεί ούτε η ισχύουσα κατασταλτική πολιτική, που αφήνει ελεύθερους τους εμπόρους και φυλακίζει τους χρήστες, αλλά ούτε και οι πολιτικές διαχείρισης του προβλήματος. Στόχος πάλης του λαού πρέπει να είναι μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά, χωρίς διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά», γι’ αυτό ο λαός πρέπει να αντιδράσει στην προσπάθεια νομιμοποίησης της χρήσης και καλλιέργειας κάνναβης, στηρίζοντας την πολιτική που ενισχύει τη «μείωση της ζήτησης» και όχι «τη μείωση της βλάβης».

Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις κοινωνικές αιτίες που αναπαράγουν το φαινόμενο είναι ζήτημα πρώτης γραμμής.

You must be logged in to post a comment Login