Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Δηλώσεις και σχόλια για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη

19-03-2015

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με θέματα την διαδικασία διαμόρφωσης της «ενεργειακής ένωσης», την εξέταση του διαβόητου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» και την κατάσταση σε Ουκρανία και Λιβύη.

Όσο αφορά την Ελλάδα, κυριαρχούν τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τους εταίρους της για την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη, στο φόντο των οξυμένων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος.

Ο πρωθυπουργός, υπερασπίζεται την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη και κατηγορεί τα «τεχνικά» κλιμάκια ότι παραβιάζουν αυτήν τη συμφωνία, με το να ζητάνε την εφαρμογή μέτρων που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Βέβαια, η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη δεν καταργεί κανένα αντιλαϊκό μέτρο και παράλληλα προβλέπει την εφαρμογή νέων αναδιαρθρώσεων προς όφελος της κερδοφορίας των πλουτοκρατών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο, δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται και τη δημοκρατία και τις συνθήκες, «ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη».

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σημείωσε «Μην περιμένετε μια λύση, μην περιμένετε σοβαρή εξέλιξη» για την υπόθεση της Ελλάδας. Επανέλαβε ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν είναι το κατάλληλο όργανο για να λάβει αποφάσεις. «Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup και έτσι θα παραμείνει», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τόνισε την ανάγκη να δράσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες και ανάμεσά τους κι εγώ που θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση κι ειδικά τον ελληνικό λαό, όμως χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση».

«Τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να τηρήσει τη συμφωνία που έγινε» τόνισε για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. «Η Ευρώπη θα πρέπει να θέσει στη διάθεση των Ελλήνων τα οικονομικά μέσα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Είμαι θυμωμένος που διεξάγεται μίνι σύνοδος χωρίς εμάς» ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, άποψη που συμμερίζονται και άλλοι ηγέτες κρατών για την επταμερή συνάντηση. «Η κυβέρνηση του Βελγίου δεν εξουσιοδότησε τη Γαλλία ή τη Γερμανία να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα εκ μέρους της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με non paper της κυβέρνησης, για τα όσα λέγονται στην Σύνοδο ο Μάρτιν Σουλτς στην ομιλία του,  ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια. Είναι πολύ λογικό τόνισε που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.

Οι πληροφορίες σημειώνουν ότι ο Αλ. Τσίπρας, σημείωσε ότι υπάρχει αντίθεση, ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και εξήγησε ότι είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει την συμφωνία της 20ής Φλεβάρη να προχωρήσει.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης η συνάντηση για την Ελλάδα με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Οι κυβερνητικές διαρροές επισημαίνουν ότι κατά την τοποθέτησή του ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι ζήτησε τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και εκτίμησε ότι η βραδινή συνάντηση έχει και χαρακτήρα προκαταρτικής συζήτησης προκειμένου να ανιχνευθούν κοινοί τόποι και διαφωνίες. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα την Παρασκευή.

You must be logged in to post a comment Login