Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

«Τρέλα»… η αξιοπρέπεια των ανέργων!

11-03-2015

skitso-podemos-venceremos-pasatempos
Τι σκοπεύει να κάνει η νέα συγκυβέρνηση για τους ανέργους; Πέρα απ’ όσα έχει ανακοινώσει έως τώρα η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός για την …καταπολέμηση της ανεργίας, απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα δίνουν και δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με παρεμβάσεις τους χτες και προχτές. Η πρώτη αφορά τον υπουργό Εργασίας, Π. Σκουρλέτη. Με έγγραφο προς τη Βουλή, ενημερώνει σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου στα ζητήματα του κατώτατου μισθού, της ανεργίας και των ελαστικών μορφών εργασίας. Σε ό,τι αφορά τους ανέργους, γράφει ανάμεσα σε άλλα:

«Ως προς την πρόσβαση στην αγορά εργασίας ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που πραγματοποιεί ο ΟΑΕΔ για άνεργους (…) Ειδικά για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων (…) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή του Προγράμματος “Εγγύηση για τη νεολαία”. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια νέα και ρηξικέλευθη πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η οποία εξασφαλίζει ότι όλοι οι νέοι κάτω των 26 ετών, που βρίσκονται εκτός συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης, αλλά και εκτός αγοράς εργασίας, θα λαμβάνουν μια συγκεκριμένη ποιοτική προσφορά με σκοπό την απομάκρυνσή τους από την κατάσταση ανεργίας εντός τεσσάρων μηνών αφότου εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση ή καθίστανται άνεργοι. Κάθε προσφορά αποτελεί μέρος ενός συνόλου ad hoc δράσεων που αφορούν σε προώθηση ή επαναπροώθηση στην αγορά εργασίας, σε μαθητεία, πρακτική άσκηση ή σε συνέχιση της εκπαίδευσης».

Ολα όσα περιγράφει ο Π. Σκουρλέτης είναι συνταγές δοκιμασμένες στην ΕΕ και την Ελλάδα. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών», όποια μορφή κι αν παίρνουν, θα ξεχωρίζαμε τα εξής: Οι εργοδότες, κύρια οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, εξασφαλίζουν φτηνό εργατικό δυναμικό μέσω της μαθητείας ή της επιδοτούμενης εργασίας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο άνεργος κάνει μια βραχύχρονη «περαντζάδα» απ’ αυτά τα προγράμματα και στη συνέχεια επιστρέφει στην ανεργία. Σε πολλές περιπτώσεις, οι νέοι που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα και με διάφορες προφάσεις. Συνήθως δουλεύουν ως εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και το χαρτζιλίκι που παίρνουν δεν φτάνει ούτε για τα καθημερινά τους έξοδα. Πόσο μάλλον για να σχεδιάσουν τη ζωή τους, να κάνουν οικογένεια, να βάλουν πιο μακροπρόθεσμους στόχους. Την ίδια ώρα, η ανεργία παραμένει σταθερά «στο ταβάνι».

Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να βαρύνει στη συνείδηση κάθε ανέργου, κύρια των νέων, ακόμα κι αν κάτω από την πίεση της ανεργίας αντιμετωπίζουν ως διέξοδο την απασχόληση για λίγους μήνες μέσα από τα προγράμματα που διαφημίζει ο Σκουρλέτης. Δεν είναι αυτοί που ευθύνονται για το γεγονός ότι είναι άνεργοι και σίγουρα δεν είναι η μοίρα τους να βολοδέρνουν μια ζωή από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, μόνο και μόνο για να έχουν οι εργοδότες ακόμα φτηνότερους εργαζόμενους και για να τους «εξαφανίζουν» παροδικά από τις λίστες της ανεργίας. Και επειδή στην ανεργία δεν βρέθηκαν από επιλογή τους, αλλά τους πέταξε εκεί το σάπιο εκμεταλευτικό σύστημα, που παράγει άναρχα και λειτουργεί μόνο για το κέρδος, έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν από την κυβέρνηση μέτρα ουσιαστικής προστασίας για όσο παραμένουν άνεργοι.

Απέναντι σ’ αυτές τις διεκδικήσεις, οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου ήταν άτεγκτες. Τι άλλαξε με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Απολύτως τίποτα! Το επιβεβαιώνει η παρέμβαση, προχτές το βράδυ, του Ν. Φίλη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε τηλεοπτική εκπομπή. Οταν στριμώχτηκε να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου του ΚΚΕ για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, ανάμεσα σ’ αυτά και η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, ο Ν. Φίλης βγήκε από τα ρούχα του. «Θέλετε επίδομα 600 ευρώ για κάθε άνεργο. Εχουμε 1,5 εκατ. άνεργους, επί 14 (σ.σ. επιδόματα το χρόνο), επί 600, είναι 14 δισ. ευρώ. Τέτοια δεν ψηφίζουμε. Είναι τρέλες!».

Τι είναι «τρέλες», σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ; Να έχει ο άνεργος και η οικογένειά του ένα ελάχιστο εισόδημα, που, μαζί με τα άλλα μέτρα που διεκδικεί το ταξικό κίνημα, θα του επιτρέπει να κουμαντάρει κάπως την καθημερινότητα μέχρι να ξαναβρεί δουλειά. «Τρέλα» είναι, επίσης, για τον ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι που έριξαν το επίδομα ανεργίας στα Τάρταρα. «Τρέλα» είναι να έχουν όλοι οι άνεργοι το επίδομα και όχι ένας στους δέκα, όπως συμβαίνει σήμερα. Αποδεικνύεται ότι και η νέα συγκυβέρνηση κοστολογεί πολύ φτηνά την «αξιοπρέπεια», την οποία κατά τ’ άλλα καμαρώνει ότι …ενέπνευσε ξανά στο λαό.

You must be logged in to post a comment Login