Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Τι προβλέπει η συμφωνία στο Eurogroup για την οποία ο λαός πρέπει να χαίρεται!

11-03-2015
tsipras-baroyfakhs-mnhmonio-elpida

Οι διεργασίες που περιγράφονται με ευκρίνεια στις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο πλαίσιο του Eurogroup της 20ής Φλεβάρη δεν έχουν ίχνος φιλολαϊκής κατεύθυνσης. Αυτό που κάνουν είναι να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο την ανάκαμψη και την κερδοφορία των πλουτοκρατών.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τους παρακάτω όρους:

  • Ο σκοπός της επέκτασης είναι η «επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάσει των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία». Η «τρέχουσα συμφωνία», στην οποία αναφέρονται, είναι το γνωστό μνημόνιο.
  • «Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία. Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου».
  • «Μόνο έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης (…) από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την όποια εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος».
  • «Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως»…
  • Επίσης, έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα «κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα» ή έσοδα χρηματοδότησης (χωρίς να προσδιορίζεται το μέγεθός τους). Οι «θεσμοί» θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.
  • «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Ταυτόχρονα, η «λίστα μεταρρυθμίσεων» που έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση με τους «εταίρους» περιλαμβάνει μια σειρά νέων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων προς όφελος των πλουτοκρατών.

Μεταξύ άλλων αναφέρουμε:

— «Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα (…) με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».

— Η κυβέρνηση δεσμεύεται «να εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει εξαιρέσεις του φορολογικού κώδικα». Οι «εξαιρέσεις», για τις οποίες κόπτονται, αφορούν σε κατηγορίες φοροελαφρύνσεων λαϊκών οικογενειών.

— Προβλέπεται η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, με βάση τις ήδη υπάρχουσες λίστες και τα μνημόνια.

— Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση «δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος». Μεταξύ άλλων προβλέπονται ενοποιήσεις Ταμείων, σταδιακή κατάργηση «χρεώσεων υπέρ τρίτων» (οι οποίες συχνά αποτελούν επί της ουσίας εργοδοτική εισφορά), στενότερη σύνδεση μεταξύ συνταξιοδοτικών εισφορών και εισοδημάτων.

«Εξειδικεύονται» οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Σε αυτήν τη φάση, η συγκυβέρνηση συμπληρώνει τη λίστα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες αποτελούν το βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης από τα δάνεια των διεθνών αντιλαϊκών οργανισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μεταβαίνουν αύριο στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, όπου και θα συναντηθούν με τον επικεφαλής του Οργανισμού, Α. Γκουρία. Στο επίκεντρο αυτών των συναντήσεων θα βρεθεί το ζήτημα των «μεταρρυθμίσεων», στις οποίες «εξειδικεύεται» ο ΟΟΣΑ, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, ο Αλ. Τσίπρας θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας και με την πλευρά του ΟΟΣΑ. Πρόσφατες μάλιστα είναι οι προτάσεις που κατέθεσε ο εν λόγω αντιλαϊκός οργανισμός στην προηγούμενη συγκυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), αρκετές από τις οποίες βρίσκονται σε «εκκρεμότητα».

Μεθαύριο, ο Αλ. Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Οι λίστες με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις θα έχουν συμπληρωθεί και θα υποβληθούν προς έγκριση από τους «θεσμούς», το αργότερο μέχρι τις 20 Απρίλη. Σε κάθε περίπτωση, απόλυτα δεδομένη είναι η αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Στη συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνονται:

— Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Προβλέπεται η πλήρης λειτουργία του (αδρανούς σήμερα) Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Το συγκεκριμένο όργανο, με το μανδύα του «ανεξάρτητου φορέα», εντοπίζει έγκαιρα τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις και «ανισορροπίες», ενεργοποιώντας «αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης», που σημαίνουν νέα μέτρα, είτε μείωση των κρατικών κονδυλίων, είτε αύξηση των αντιλαϊκών φόρων ή συνδυασμό αυτών.

— Κατάρτιση κρατικού προϋπολογισμού: Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ότι θα υπάρξουν «βελτιώσεις» που θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια στις δαπάνες, ώστε «να ενισχυθεί η τήρηση του προϋπολογισμού στη διάρκεια του έτους». Είναι φανερό ότι πρόκειται για πρακτική που αποσκοπεί στην παραπέρα διάλυση των κρατικών κονδυλίων για τις λαϊκές ανάγκες.

— «Πάταξη φοροδιαφυγής»: Συγκροτείται σώμα από «μη επαγγελματίες», που θα ανανεώνεται σε μικρά χρονικά διαστήματα. Οι «ελεγκτές» θα συμπεριφέρονται ως πελάτες, ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με μικρόφωνο και κάμερα. Η συγκυβέρνηση επιδιώκει ουσιαστικά να επιβάλει κλίμα φόβου και καχυποψίας, αλλά και να καλλιεργήσει νοοτροπία καταδότη, βάζοντας στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο τους μικροεπαγγελματίες.

— Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Στόχος είναι η είσπραξη των φόρων και των άλλων χαρατσιών που επιβλήθηκαν στα εργατικά – λαϊκά στρώματα κατά τη «μνημονιακή» περίοδο.

— Υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών: Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο, μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Οι τελικές διατάξεις αναμένονται, ωστόσο οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι μεγαλοεισοδηματίες, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια απέκρυψαν εισοδήματα.

— Τριγωνικές πληρωμές: Κατάθεση τροπολογίας, προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» επιχειρήσεων που έχουν ως στόχο την επίσημη φοροδιαφυγή.

— Αποδείξεις λιανικής: «Κίνητρα», ώστε οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις λιανικής για τις αγορές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχεται η πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης για τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας, ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία», με την οποία θα κληρώνονται διάφορα μικροποσά.

Χρηματοδοτικά – δημοσιονομικά κενά

Η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα λαϊκά νοικοκυριά προορίζεται, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, για την εξόφληση των μεγαλοπιστωτών. Η συγκυβέρνηση προχωρά σε πρακτικές «εσωτερικού δανεισμού», με την υποχρεωτική συγκέντρωση των αποθεματικών και της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων. Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νέα έκδοση έντοκων γραμματίων, ενώ χτες στο κρατικό ταμείο πέρασαν ποσά ύψους 550 εκατ. ευρώ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα είναι η ανακύκλωση του χρέους, η εξόφληση των τραπεζών και των «θεσμών».

Την ίδια ώρα, καταγράφονται «αστοχίες» και σε ό,τι αφορά τη μάζα των φορολογικών εσόδων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, συνεπάγεται τη διαμόρφωση νέων δημοσιονομικών κενών, το ύψος των οποίων θα συζητηθεί με τους «θεσμούς» στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, τα «κενά» θα καλυφθούν με τα υπό συζήτηση αντιλαϊκά μέτρα. Παράλληλα, μετά τη λήξη του τρέχοντος «προγράμματος» θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο ενός νέου «χρηματοδοτικού πακέτου» στήριξης…

You must be logged in to post a comment Login