Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Επικίνδυνο παιχνίδι για το λαό η «γεωστρατηγική αναβάθμιση»

10-03-2015

ellada-gewstrathgikh-thesh

Το χαρτί της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου (μια περιοχή με ανοιχτά μέτωπα αντιθέσεων και συγκρούσεων από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική) επιχειρεί να παίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με στόχο την αξιοποίηση στα παζάρια με τους πιστωτές για την παραπέρα διαχείριση του ελληνικού χρέους. Προσπάθεια που έκανε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ως στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης.

Ενδεικτικά είναι όσα δήλωσε ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας, Παρασκευή και Σάββατο. Ο Ν. Κοτζιάς προειδοποίησε τους «εταίρους» στην ΕΕ ότι «θα υπάρξουν εκατομμύρια μετανάστες και χιλιάδες τζιχαντιστές που θα έρθουν στην Ευρώπη αν καταρρεύσει η Ελλάδα», επιμένοντας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι «αποσταθεροποιημένα». Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «πολιτιστικό ρατσισμό» αυτό που κάνει η Ευρώπη στην Ελλάδα. «Είναι αναγκαίο για το μέλλον της Ευρώπης να βρεθεί άλλος τρόπος συμπεριφοράς για την Ελλάδα. Πρόκειται επίσης για γεωστρατηγική αναγκαιότητα», σημείωσε. Επιπρόσθετα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ν. Κοτζιάς το Σάββατο στα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF, είπε για «τους τζιχαντιστές που έρχονται από τον Νότο (…) πως αυτοί οι τελευταίοι δεν αποτελούν απλώς θέμα εξωτερικής, αλλά και εσωτερικής πολιτικής. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε για τη σταθερότητα στο Νότο, είναι πολύ σημαντικό να βρούμε λύσεις για τη σταθερότητα στην περιοχή, στη Μέση Ανατολή, στο θέμα της Λιβύης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας στη συγκυβέρνηση Π. Καμμένος, την Κυριακή, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του, ότι αν οι «εταίροι» – πιστωτές προσπαθήσουν να χτυπήσουν την Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναστείλει τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» και θα στείλει τους μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος «στο Βερολίνο». «Μεταξύ αυτών των μεταναστών, εάν υπάρχουν και κάποιοι που έχουν περάσει και για τους οποίους δεν έχει ελεγχθεί αν βρίσκονται στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, θα είναι ευθύνη της Ευρώπης που θα έχει αποφασίσει να χτυπήσει την Ελλάδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις αυτές δεν ήρθαν τυχαία. Τελευταία, πληθαίνουν οι πληροφορίες και διαρροές περί επικείμενης «εαρινής εκστρατείας» στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με πρωτοβουλία ΗΠΑ, κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Ταυτόχρονα, μια σειρά από πληροφορίες, που αντλούνται από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δηλώνει την ετοιμότητά της (μερικοί αναλυτές σημειώνουν ακόμα και την ευχή της) να συμβάλει σε τέτοιες αποστολές, επιδιώκοντας η Ελλάδα να γίνει προκεχωρημένο φυλάκιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, παραχωρώντας αμέσως – αμέσως τη βάση της Σούδας, κρίσιμη υποδομή για την υποστήριξη και διεξαγωγή αεροναυτικών επιχειρήσεων στην ευθεία από Λιβύη ως Συρία και Ιράκ.

Σε αυτήν τη βάση, βάζει ψηλά στην ατζέντα της την «προστασία των χριστιανικών πληθυσμών» της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, προετοιμάζοντας μάλιστα και σχετική «συνδιάσκεψη» με τις …ευλογίες της Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας. Άλλο ένα θέμα που δίνει πρόσχημα για τη διεξαγωγή, γενικά, και τη συμμετοχή της χώρας ειδικότερα, σε μια ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Ταυτόχρονα, στη βάση της επίδειξης μιας «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» και του «σταθεροποιητικού ρόλου» της Ελλάδας, με παροχή «καλών υπηρεσιών» στους τομείς της «Διαπραγμάτευσης – Διαμεσολάβησης – Διαιτησίας», έρχεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει ρόλο «γεφυροποιού» ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, από τη μια πλευρά, και της Ρωσίας από την άλλη, καθώς και σε άλλες διενέξεις (π.χ., Ισραήλ – Παλαιστίνιοι), επιδιώκοντας και με αυτόν τον τρόπο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης. Εξέλιξη που στο «μικρόκοσμο» του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου (και πέρα από την υπόθεση διαχείρισης του χρέους) σημαίνει την επιδίωξη να αποκτήσει κάποιο προβάδισμα έναντι άλλων αστικών τάξεων, π.χ. της Τουρκίας, στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πόρων και εμπορικών διαύλων.

Περνάνε αυτά εύκολα στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοαστικών ανταγωνισμών; Κάθε άλλο. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν οι αλυσιδωτές προκλήσεις από πλευράς Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, που όλα δείχνουν πως θα έχουν και συνέχεια, εφόσον εκδηλώνονται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, ενθαρρυμένες από τα σχέδια των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και τελειωτική διχοτόμηση στο Κυπριακό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ό,τι φανφάρες κι αν λέγονται από πλευράς κυβέρνησης περί γεωστρατηγικής αναβάθμισης, ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και στρατιωτικής διπλωματίας, ο λαός να κουμπώνεται και να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. Η συνέχιση της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς γεννά μόνο κινδύνους για τα πλατιά λαϊκά στρώματα κι αυτό να μην το ξεχνά κανείς μας.

You must be logged in to post a comment Login