Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα ναρκωτικά φέρνει στο φως έκθεση του ΟΗΕ

06-03-2015
Ανακοίνωση του ΕΣΥΝ για την έκθεση

Αποκαλυπτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά τον συνειδητά αντιεπιστημονικό, βαθιά εγκληματικό και ανήθικο, δρόμο που επιβάλλουν οι στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ζήτημα των ναρκωτικών, καταδικάζοντας εκατομμύρια νέους να είναι εξαρτημένοι και να πεθαίνουν είτε από νόμιμα είτε παράνομα ναρκωτικά, το βρώμικο παιχνίδι ανά τον κόσμο των φαρμακοβιομηχανιών με θύματα ακόμη και 2χρονα και 4χρονα παιδιά, την πλήρη συμπόρευση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων με τη διεθνή μαφία της ηρωίνης, φέρνει στο φως η Ετήσια Εκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών (INCB) για το 2014.

Η Εκθεση παρουσιάστηκε, όπως κάθε χρόνο, από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Μεταξύ άλλων καταγράφεται ότι οι θάνατοι από υποκατάστατα υπερβαίνουν τους θανάτους από τροχαία. Η Βόρεια Αμερική εξακολουθεί να έχει παγκοσμίως το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Στις ΗΠΑ, οι θάνατοι από υπερβολική δόση σχετίζονται κυρίως με τη συνταγογράφηση οπιοειδών (μεθαδόνης, βουπρενορφίνης) υπερβαίνοντας τους θανάτους από ανθρωποκτονίες και τροχαία. Η προσπάθεια να γίνουν πιο αυστηροί ρυθμιστικοί έλεγχοι στα συνταγογραφούμενα οπιοειδή είχε ως αποτέλεσμα οι εξαρτημένοι απ’ αυτά να στρέφονται όλο και περισσότερο στην ηρωίνη.

Στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, η ηρωίνη αντικαθίσταται από  βουπρενορφίνη, μεθαδόνη και φαιντανύλη. Σε ορισμένες χώρες η πλειονότητα των εισαγωγών στα προγράμματα θεραπείας έχει ως αιτία την εξάρτηση από αυτές τις ουσίες. Οι θάνατοι που συνδέονται με τη χρήση ηρωίνης μειώνονται και αυξάνονται οι θάνατοι που συνδέονται με τις παραπάνω ουσίες.

Παρόλα τα παραπάνω ευρήματα, και η σημερινή κυβέρνηση της χώρας μας σπεύδει να πριμοδοτήσει τη χορήγηση υποκατάστατων, ενώ προσανατολίζεται και στη συνταγογράφησή τους, εφαρμόζοντας και στο κρίσιμο ζήτημα των ναρκωτικών πιστά τις αντιδραστικές και αντιεπιστημονικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών  

Σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών αναφέρει πως «H δημοσίευση της Ετήσιας Έκθεση από τη Διεθνή Επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών επιβεβαιώνει περίτρανα μια από τις βασικότερες θέσεις του ΕΣΥΝ, ότι το ζήτημα των εξαρτήσεων από ναρκωτικές ουσίες είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο με αιτιάσεις κοινωνικοοικονομικές, στις οποίες πρέπει να στρέφεται η αντιμετώπιση και να αναζητηθεί η διέξοδος.

Ο ΟΗΕ ως βασικές αιτιάσεις που έχουν υψηλή συνάφεια με ροπή προς την χρήση ναρκωτικών ουσιών εντοπίζει: την φτώχεια, την ανεργία, τα επισιτιστικά προβλήματα σε τμήματα του πληθυσμού, την αναγκαστική μετανάστευση, τις οικονομικές ανισότητες, την έλλειψη πρόσβασης σε τμήματα της νεολαίας στην μόρφωση – την αθλητική – πολιτιστική δραστηριότητα. Στοιχεία που στη χώρα μας έχουν αυξηθεί ως συνέπεια της κρίσης.

Όλα τα νέα στοιχεία που εντοπίζει ο ΟΗΕ έχουν ως βάση τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, που είναι το κέρδος και η αντιμετώπιση των αναγκών του ανθρώπου με βάση αυτό και μόνο».

Καταλήγοντας το ΕΣΥΝ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως είναι ανάγκη σήμερα «να ορθωθεί ένα ισχυρό και μαζικό αντιναρκωτικό κίνημα με στόχους πάλης:

-μέτωπο στις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν την διάδοση των ναρκωτικών, την επιλογή της χρήσης ως λύση στα κοινωνικά – οικονομικά – προσωπικά προβλήματα -προβολή ενός άλλου τρόπου ζωής για την ικανοποίηση των αναγκών του ανθρώπου και όχι την φυγή και την παραίτηση από τη ζωή ως λύση.

-μια αντιναρκωτική πολιτική που θα πατά στο τρίπτυχο πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική ένταξη.

-την ανάγκη στήριξης των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κυρίαρχο μοντέλο θεραπείας και όχι την γενίκευση των υποκατάστατων της ηρωίνης ως θεραπεία αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι η νέα μορφή εξάρτησης.

-να υπάρξει στη χώρα μας Ενιαίος Φορέας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών που θα είναι δημόσιος και δωρεάν για όλους, θα καλύπτει την πρόληψη, την θεραπεία, την κοινωνική ένταξη, την έρευνα με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό

-να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δομές της χώρας που είναι σήμερα υποστελεχωμένες (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ, Κέντρα Πρόληψης) και να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για να καλυφθούν τα κενά στη λειτουργία τους.

-να σταματήσει η χορήγηση υποκατάστατων ηρωίνης από τα Κρατικά Νοσοκομεία.

-να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δράση ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στην πρόληψη και τη θεραπεία από την εξάρτηση ουσιών.

-να ενισχυθεί ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης για ένταξη προγραμμάτων στα σχολεία για τις εξαρτήσεις

-όχι στο διαχωρισμό των ναρκωτικών και στην αποποινικοποίηση της χρήσης».

You must be logged in to post a comment Login