Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Εμπόριο η ζήση γίνηκε, μα εμπόριο δεν θα μείνει

05-03-2015

efhmeria

Χαμός χθες, όπως πάντα, στην εφημερία, εξαιτίας της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, κόσμος στοιβαγμένος ο ένας πάνω στον άλλον επί ώρες, φορεία να περιμένουν στη σειρά για εξετάσεις και οι καυγάδες να δίνουν και να παίρνουν! Ασθενείς και συνοδοί να μαλώνουν με τους γιατρούς, να διαπληκτίζονται με το νοσηλευτικό προσωπικό και να ασχημονούν μεταξύ τους, μην μπορώντας να αντέξουν την πολύωρη ταλαιπωρία.

Έχει κι έναν «τεντωμένο» από αυτοκινητιστικό ατύχημα πάνω σ’ ένα φορείο, εγκαταλελειμμένο στη μέση ενός διαδρόμου, να γελάει με τα όσα συμβαίνουν και να κοντεύει κάθε φορά που γελάει να λιποθυμήσει από τον πόνο γιατί τα πλευρά του τον «θερίζουν»! Κάποτε καθώς αντιλαμβάνεται κι άλλους «τεντωμένους» σε φορεία να φωνάζουν και να καυγαδίζουν, βγάζει φωνή και καθώς αυτή είναι «γαϊδουρινή», κοντεύουν τα πλευρά του, καθώς φαίνονται σπασμένα από το ατύχημα, να φύγουν από τη θέση τους: «Καλά δεν ντρέπεστε;! Ακόμα και ετοιμοθάνατους θα μας βάλουν να καυγαδίζουμε μεταξύ μας;! Για το χάλι των νοσοκομείων φταίνε οι γιατροί και οι νοσηλευτές ή το ότι ψηφίζετε όπως ψηφίζετε σαράντα χρόνια τώρα;!»

«Δηλαδή, πετάχτηκε κάποιος άλλος, τον οποίον ο «τεντωμένος» δεν έβλεπε, οι γιατροί δεν φταίνε σε τίποτα;!

«Φταίνε, συμπλήρωσε ο «τεντωμένος» από το αυτοκινητιστικό, όσο φταις κι εσύ, ανεχόμενοι με την ψήφο και την στάση τους αυτήν την κατάσταση! Φταίνε και κάτι παραπάνω, γιατί τελείωσαν πανεπιστήμιο και ορκίστηκαν ότι θα υπηρετούν τον άνθρωπο, παρ’ όλα αυτά έχουν καταντήσει έμποροι! Γι’ αυτά φταίνε, όχι γι’ αυτά που τους κατηγορείται! Αλλά δεν σας βολεύει να τους κατηγορήσετε γι’ αυτά που πρέπει, διότι τότε θα πρέπει να ξυπνήσετε και να κατηγορήσετε και τον εαυτό σας»!

«Κι αν ξυπνήσουμε τι θα γίνει», ακούστηκε ταλαιπωρημένη η φωνή ενός παππού!

«Θα ρθει ανάποδα ο ντουνιάς παππού, θα ρθει ανάποδα ο ντουνιάς» ξανάπε ο «τεντωμένος» απ’ το αυτοκινητιστικό.

Δεν ακούστηκε κουβέντα και η αλήθεια είναι ότι από εκεί και έπειτα οι καυγάδες σταμάτησαν!

Ήρθε η ώρα να εισαγάγουν τον «τεντωμένο» απ’ το αυτοκινητιστικό για ακτίνες, είχε ακούσει μία εκ των ακτινολόγων τα όσα διημείφθησαν στον διάδρομο και ξεκίνησε κουβέντα με τον ασθενή: «Χαμός γίνεται! Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε από την κούραση!»

«Με δύο γιατρούς και με δύο νοσηλευτές, ανταπάντησε ο «τεντωμένος», αυτά συμβαίνουν, αλλά δεν αντιδράτε σ’ αυτήν την κατάσταση!»

Καθώς γίνεται κουβέντα, η ακτινολόγος τον τοποθετεί, με τρόπο τέτοιο ώστε να βγάλει ακτίνες στα αριστερά πλευρά, ενώ ο «τεντωμένος» έχει πρόβλημα στα δεξιά, καθώς και στον δεξί ώμο! Της υποδεικνύει το λάθος και αυτή απαντά πως «ο γιατρός έγραψε για τ’ αριστερά πλευρά και δεν έγραψε τίποτα για τον ώμο»!

«Μάλλον δικαιούται κι εκείνος, όπως κι εσύ, να είναι κουρασμένος με τέτοιο χάος», χαμογέλασε ο «τεντωμένος»!

«Τώρα όμως, είπε η ακτινολόγος, με την νέα κυβέρνηση, ελπίζουμε πως θα φτιάξουνε τα πράγματα»!

«Περίμενε», της είπε ο ασθενής!

«Τι», ρώτησε φανερά εκνευρισμένη η ακτινολόγος;!

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία θα διορθωθεί, όσο θα καταργούνταν το μνημόνιο, που τελικά άλλαξε μόνο όνομα, όσο θα καταργούνταν η τρόικα, που έγινε θεσμοί, όσο θα καταργούνταν ο ΕΝΦΙΑ, που κι αν αλλάξει, θ’ αλλάξει κι αυτός μόνο όνομα και θα ονομαστεί φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όσο θα ανακτώνταν οι απώλειες των εργαζομένων από το 2009, όσο θα καταργούνταν το χρέος που δεν το δημιούργησε ο Ελληνικός λαός, αλλά τελικά θα το πληρώσει μια χαρά και με την Αριστερά», ξαναείπε ο «τεντωμένος» απ’ το αυτοκινητιστικό και συμπλήρωσε «ότι χωρίς τον λαό στους δρόμους τίποτα προς όφελος του δεν πρόκειται να γίνει»

Η ακτινολόγος μην μπορώντας αυτήν την φορά να κρατήσει καθόλου τον εκνευρισμό της και το ότι ο «αριστερός» άνεμος παραφύσηξε και τα δικά της μυαλά, του είπε ότι είναι πολύ κουρασμένη γι’ αυτό και δεν μπορεί να συνεχίσει μια τέτοια συζήτηση.

«Θα σου έλεγα ότι εσύ ξεκίνησες την κουβέντα, αλλά επειδή σέβομαι την κούραση σου και μιας κι εγώ πέρασα για βόλτα από εδώ, θα σου απαγγείλω για να σε χαλαρώσω», ανταπάντησε μειδιώντας ο ασθενής!

«Άντε να τ’ ακούσουμε κι αυτό», είπε η ακτινολόγος έχοντας φανερά χαλαρώσει και πιστεύοντας ότι ο ασθενής το «πάει αλλού» εξαιτίας του παρουσιαστικού της, που ομολογουμένως ήταν άξιο λόγου! «Και τι θα μου απαγγείλεις;» συμπλήρωσε μ’ ένα φαρδύ πλατύ χαμόγελο να σκεπάζει το πρόσωπό της!

Η φωνή του «τεντωμένου» ακούστηκε στεντόρεια παρ’ όλο που ο πόνος των πλευρών τον «έσφαζε» σε κάθε συλλαβή:

«Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κ’ οι ραγιάδες απ’ τα ουράνια,
μα θεοί κι οξαποδώ
κει δεν είναι παρά δω.

Aν το δίκιο θες, καλέ μου,
με το δίκιο του πολέμου
θα το βρείς. Oπού ποθεί
λεφτεριά, παίρνει σπαθί.

Mη χτυπάς τον αδερφό σου –
τον αφέντη τον κουφό σου!
Kαι στον ίδρο το δικό
γίνε συ τ’ αφεντικό».

«Γιατί, συμπλήρωσε στην απαγγελία ο “τεντωμένος”, εμπόριο η ζήση γίνηκε, μα εμπόριο δεν θα μείνει»!

Η ακτινολόγος άλλαξε πενήντα χρώματα, κόντεψε να βγει από τα ρούχα της, αλλά δεν είπε τίποτα. Έμεινε να κοιτάει τον «τεντωμένο» στα μάτια για αρκετή ώρα, με τον εκνευρισμό και τον προβληματισμό να εναλλάσσονται στο βλέμμα της και κατόπιν αφού του ευχήθηκε περαστικά έφυγε, καλώντας τον τραυματιοφορέα να φέρει τον επόμενο!

You must be logged in to post a comment Login