Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία

05-03-2015
Μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
samaras-bakogiannh

Για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος συζητούν σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ σε πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που άρχισε περίπου στις 2 μμ.

Αρκετά στελέχη έθεσαν ανοικτά θέμα επαναπροσδιορισμού της ιδεολογικής φυσιογνωμίας και ριζικών αλλαγών στη λειτουργία του κόμματος, ενώ τέθηκε και θέμα αλλαγής ηγεσίας. Η συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ αναμένεται να συνεχιστεί την Κυριακή στης συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Με το βλέμμα στραμμένο στην αναμόρφωση της εγχώριας κεντροδεξιάς ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι «επειδή η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους θέλω να είμαστε ενωμένοι και να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια σήμερα». «Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα, προκάλεσε όσους έχουν αρχηγικές φιλοδοξίες λέγοντας «όποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου εδώ και τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες».

Στην ομιλία του ο Αντ. Σαμαράς έκανε κάποιες αναφορές σε λάθη και παραλείψεις το προηγούμενο διάστημα, αλλά υποστήριξε πως βασική αιτία της ήττας της ΝΔ ήταν ότι οι ψηφοφόροι κατά βάση ψήφισαν «αντιμνημονιακά». Ανέφερε ότι θα ανακοινώσει εθνική συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει διάλογος στη βάση για «επικαιροποίηση» της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος και προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό και τη δημιουργία νέων οργάνων.

Μετά την ομιλία Σαμαρά αποχώρησαν από την συνεδρίαση οι Κ. Καραμανλής και Ευ. Μεϊμαράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες , η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου επανεκκίνησης με όλα τα θέματα ανοικτά. «Όποιος πρόεδρος της ΝΔ έχανε παραιτούνταν» είπε χαρακτηριστικά.

Εκτακτο συνέδριο ζήτησαν οι Νικ. Κακλαμάνης, Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Βλάχος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές ενάντια στην ηγεσία γιατί  δεν προχώρησε τις «μεταρρυθμίσεις» και δεν ήταν αρνητικός απέναντι σε έκτακτο συνέδριο.

Ο Μ. Βορίδης δήλωσε ότι δεν θέλει συνέδριο. Ο Αδ. Γεωργιάδης συνέστησε υπομονή, εκτιμώντας ότι «δεν θα αντέξει η κυβέρνηση έως το Πάσχα». Ο Β. Κικίλιας είπε ότι η ΝΔ έχει αρχηγό. Στο πλευρό Σαμαρά στάθηκε και ο Μ. Κεφαλογιάννης. «Πάμε όλοι μαζί χωρίς μικροπολιτικά παιγνίδια» είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη. «Έχουμε θέμα ηγεσίας, αλλά στη χώρα και όχι στην παράταξη» είπε ο Κώστας Τασούλας. Ο Μιλτιάδης Βραβιτσιώτης στήριξε Σαμάρα και είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει. «Συνέδριο όποτε θέλει ο πρόεδρος» είπε η Αθ. Δαβάκης.

Συναίνεση στους αντιλαϊκούς στόχους, επίθεση στην κυβέρνηση

Στην ομιλία του ο Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε συναινετικός στους αντιλαϊκούς στόχους της διαπραγμάτευσης συγκυβέρνησης – ΕΕ. Όπως είπε, θα στηρίξει το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων και την ελάφρυνση του χρέους λέγοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έβαλε τα θεμέλια για κάτι τέτοιο και υποστήριξε ότι είναι αντίθετος στην κατάργηση των αποκρατικοποιήσεων και στο σταμάτημα των μεταρρυθμίσεων.

Ο Α. Σαμαράς κατηγόρησε την συγκυβέρνηση ότι παίζει «θέατρο της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης» υποστηρίζοντας ότι αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα και επιβράδυνση της οικονομίας και υπερασπίστηκε την προεκλογική του τακτική, λέγοντας ότι δεν ήταν εκστρατεία φόβου αλλά επισήμανση αληθινών κινδύνων.

You must be logged in to post a comment Login