Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Αριστερά και Δεξιά στηρίζουν ιστορικό στέλεχος της Δεξιάς για πρόεδρο της Δημοκρατίας

18-02-2015
Τον Προκόπη Παυλόπουλο προτείνει η κυβέρνηση

Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία και η αναμενόμενη εκλογή, δεδομένης της στήριξης της υποψηφιότητας Παυλόπουλου και από τη ΝΔ

Τον Ν. Αλιβιζάτο προτείνουν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

paylopoulos-prokophs

Τον Προκόπη Παυλόπουλο, επί σειρά ετών στέλεχος και υπουργό της ΝΔ, πρότεινε χτες ο Αλ. Τσίπρας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόταση που ενέκρινε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψηφοφορία στη Βουλή γίνεται σήμερα στις 7.30 μ.μ. και για την εκλογή του απαιτούνται 180 ψήφοι, που προφανώς θα υπάρξουν, με δεδομένη την απόφαση της ΝΔ να στηρίξει την υποψηφιότητά του.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης δήλωσε χτες σχετικά: «Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κατ’ εξοχήν ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό. Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του».

Θετική ψήφο θα δώσουν και οι ΑΝΕΛ, με τον πρόεδρό τους, Π. Καμμένο, να δηλώνει χτες μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι αποφασίστηκε να στηριχτεί Πρόεδρος «ο οποίος δεν βρίσκεται στην ενεργό πολιτική και ο οποίος έχει πάρει δημόσια θέση κατά του μνημονίου. Στο όνομα της εθνικής ενότητας και επειδή η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται σταθερότητα, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι όποια και αν είναι η απόφαση κι εκείνον που θα στηρίξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον ψηφίσουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί δυνατή απέναντι στους δανειστές».

Χτες βράδυ, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρ. Παυλόπουλο, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον ΠτΔ, Κ. Παπούλια.

Πολλά είναι, στο μεταξύ, τα σενάρια για τους λόγους που εγκαταλείφθηκε η αρχική επιλογή για την ΠτΔ, που ήταν ο Δ. Αβραμόπουλος. Ανάμεσά τους αναφέρονται οι αντιρρήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από πλευράς Κομισιόν, αφού η αποχώρησή του θα αλλοίωνε τους συσχετισμούς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ άλλων, υπήρξε και η φήμη ότι η επιλογή του προσέκρουσε στην απόφαση για διερεύνηση των αποφάσεων για εξοπλιστικά προγράμματα των υπουργών Εθνικής Αμυνας σε βάθος πολλών χρόνων, που θα έφερνε τον Δ. Αβραμόπουλο ως ΠτΔ σε θέση εξεταζόμενου.

Να σημειώσουμε ότι η επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου αποσκοπεί στο να εκπέμψει μήνυμα συναίνεσης πάνω στα σύγχρονα προτάγματα των πλουτοκρατών που ο ίδιος συμμερίζεται. Μάλιστα, ένα χρόνο πριν, τον Φλεβάρη του 2014 συμμετείχε σε πάνελ εκδήλωσης με τον Αλ. Τσίπρα και τον τότε πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο, όπου η σύγκλιση στις απόψεις τους ήταν αξιοσημείωτη. Ο Πρ. Παυλόπουλος είχε τότε υπερασπιστεί όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα κάνει παντιέρα της διαχείρισής του, π.χ. μεταρρυθμίσεις, πλέγμα δομών διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, παραγωγική ανασυγκρότηση, διάλυση της τρόικας, «ενότητα των πολιτικών δυνάμεων για να διεκδικήσουν αυτό που ανήκει στην Ελλάδα, μια διαφορετική μεταχείριση για να ξαναπάρει μπρος η παραγωγική μηχανή» κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό και της στοίχισης του λαού πίσω από τα προτάγματα του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε χτες: «Είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε σήμερα η ενότητα του λαού μας. Η ενότητα αυτή πρώτα από όλα στην κοινωνία, αλλά και σε επίπεδο πολιτικό και πολιτειακό. Η ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητη προϋπόθεση, για να αντεπεξέλθουμε κάθε δυσκολία. Και η επιλογή του προσώπου του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να είναι ανεξάρτητη από την συγκυρία και τις επιτακτικές ανάγκες της».

Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ μπροστά στη σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ομονόησαν στην υποψηφιότητα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκου Αλιβιζάτου.

Πρώτος τον πρότεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης ως «έναν ενεργό πολίτη, που ποτέ δεν εγκλωβίστηκε στα στενά όρια των κομματικών σχηματισμών».

Ο ίδιος ο Αλιβιζάτος δήλωσε: «Καθώς πιστεύω ότι μόνον με ευρύτερες συναινέσεις μπορεί να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα, αποδέχομαι την τιμητική πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρου Θεοδωράκη και τον ευχαριστώ».

Αυτή η «ευρύτερη συναίνεση» μεταφράζεται ουσιαστικά στην υπερψήφιση του Αλιβιζάτου και από το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του οποίου μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου της Ευ. Βενιζέλου αποφάσισε χτες το απόγευμα να μην ψηφίσει τον προτεινόμενο από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Πρ. Παυλόπουλο.

Στην ίδια βάση, «αποφάσισε το συντονισμό των κινήσεών της με την ΚΟ του Ποταμιού στο κορυφαίο συμβολικά ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Κοινή πρόταση των δυο κομμάτων είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Συντονισμός που μπορεί να αναπτυχθεί και παραπέρα και με άλλες κοινές προτάσεις και κινήσεις των δύο κομμάτων το επόμενο διάστημα.

Σήμερα στις 12 μ., θα συναντηθεί ο Στ. Θεοδωράκης με τον Ν. Αλιβιζάτο.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, υπενθυμίζεται η γνωστή στάση αρχών που κρατά απέναντι στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως προσώπου και υπογραμμίζεται ότι αυτήν θα τηρήσει ψηφίζοντας «παρών» στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Για τη γνωστή αυτή στάση του Κόμματος ενημέρωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τους Πρ. Παυλόπουλο και Στ. Θεοδωράκη, οι οποίοι επικοινώνησαν χτες μαζί του.

You must be logged in to post a comment Login