Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Την Πέμπτη η απόφαση της ΕΚΤ για τα 500 δισ. σε τράπεζες και επιχειρήσεις

20-01-2015

Με τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να “πριμοδοτήσει” τράπεζες και επιχειρηματικούς ομίλους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την μέθοδο της ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing – QE).

Την Πέμπτη αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης και οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πακέτο από 500 έως 550 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο χαμηλός πληθωρισμός.

Η κίνηση αυτή αφενός μεν δείχνει πως η οικονομία στην ζώνη του ευρώ παραμένει εξαιρετικά άθραυστη και αφετέρου δε πως λιγοστεύουν τα προσωρινά εργαλεία που δίνουν τεχνητές ανάσες. Άλλωστε πριν φτάσουμε σε κινήσεις ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής οι χώρες της ΕΕ και η ΕΚΤ έχουν δαπανήσει ποσά που υπολογίζονται σε τρισεκατομμύρια ευρώ για την «σωτηρία» τραπεζών και μονοπωλιακών ομίλων αλλά το πρόβλημα παραμένει και είναι πολύ σοβαρό.

Πλέον η ΕΚΤ θα «κόψει χρήμα» προκειμένου να μπουκώσει με ευρώ τράπεζες και επιχειρήσεις με την αγορά κυρίως κρατικών ομολόγων. Επί της ουσίας δεν θα κοπεί νέο χρήμα, όλα θα γίνουν ηλεκτρονικά όμως η κίνηση αυτή θα σηματοδοτεί επέκταση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας και του νομισματικού συστήματος.

Διαφωνίες για την ποσοτική χαλάρωση στην Ευρωζώνη

Με την Γερμανία να ηγείται των χωρών που διαφωνούν με μια τέτοια κίνηση από την ΕΚΤ αναζητείται ένας ακόμα προσωρινός συμβιβασμός εντός της Ευρωζώνης που όλο και πιο πολύ καταγράφονται σοβαρές αντιθέσεις για το ποιος και πόσο θα χάσει από την κρίση πέρα από τους λαούς που ήδη πληρώνουν ακριβά.

Το επιχειρήματα της Γερμανικής Καγκελαρίας είναι πως οι χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα όπως π.χ. Γαλλία και Ιταλία θα πάρουν το «ζεστό χρήμα» της ποσοτικής χαλάρωσης και θα χαλαρώσουν τα μέτρα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των σκληρών μέτρων και δεν θα καταφέρουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων τους και θα αφήσουν το κρατικό χρέος σε υψηλά επίπεδα . Βέβαια η ποσοτική χαλάρωση προκαλεί κι άλλου είδους επιπτώσεις που σχετίζονται με τις νομισματικές ισοτιμίες και το εξωτερικό εμπόριο.

Ένας νέος συμβιβασμός είναι πιθανός

Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως θα υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΚΤ. Ως συμβιβαστική λύση ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες, Μάριο Ντράγκι εμφανίζει το μοίρασμα του ρίσκου από την αγορά «τοξικών» επί της ουσίας ομολόγων μεταξύ της ΕΚΤ και των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών, δηλαδή το 50% μιας ενδεχόμενης ζημιάς από την αγορά κρατικών τίτλων να την χρεωθεί η κάθε κεντρική τράπεζα.

Υπάρχουν βέβαια και σενάρια που αναφέρουν πως το ρίσκο της ποσοτικής χαλάρωσης να την αναλάβουν οι Κεντρικές Τράπεζες εξ ολοκλήρου. Σε κάθε περίπτωση πακτωλοί χρήματος να κατευθυνθούν προς τους πλουτοκράτες.

ΣΥΡΙΖΑ με Ντράγκι, Σαμαράς με Γιούνκερ

Το ζητούμενο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις τράπεζες στην Ελλάδα είναι αν και με ποιες προϋποθέσεις θα ενταχθούν τα κρατικά ομόλογα στην μέθοδο της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εμφανίζει τον Μάριο Ντράγκι και την ποσοτική χαλάρωση σαν το αντίδοτο της λιτότητας. Εννοώντας σαφώς τα εμπόδια στην ρευστότητα των μονοπωλιακών ομίλων διότι σε καμία περίπτωση ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει μιλήσει για χαλάρωση των αντιλαϊκών μέτρων στην Ευρωζώνη.

Ο Αντώνης Σαμαράς συχνά πυκνά αναφέρεται στο αποκαλούμενο «πακέτο Γιούνκερ» που θα διανέμει συνολικά 315 δισ. ευρώ απευθείας στις επιχειρήσεις και όχι προφανώς προς άνεργους ή οικογένειες με κόκκινο δάνειο.

Τα δύο κόμματα επιλέγουν διαφορετικό πρόσωπο αλλά όχι κατάσταση αφού ΕΕ και ΕΚΤ ετοιμάζονται να δώσουν σχεδόν 900 δισ. ευρώ στους «μεγαλοκαρχαρίες».

Αντιρρήσεις για την αποτελεσματικό της QE

Μπορεί στην προκλογική Ελλάδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να παίζουν το παιχνίδι της πόλωσης και με τα λατινικά αρχικά QE της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά αστοί οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν πως το μέτρο είναι αναποτελεσματικό. Θυμίζουν την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας που πρώτη εφάρμοσε την συγκεκριμένη τακτική αλλά η ύφεση βάθυνε όπως επίσης και τις Κεντρικές Τράπεζες ΗΠΑ και Βρετανίας που απλά κατάφεραν να αφήσουν την ύφεση να σιγοβράζει κάτω από την στασιμότητα και την αναιμική ανάπτυξη.

You must be logged in to post a comment Login