Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Ίδρυση νέου κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου και αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ

03-01-2015

papandreoy-venizelos-3

Σήμερα το απόγευμα ανακοινώνει την ίδρυση του νέου κόμματος ο Γ. Παπανδρέου

Δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου

Την ίδρυση νέου κόμματος θα ανακοινώσει σήμερα Σάββατο το απόγευμα στην Αθήνα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, παρακάμπτοντας εκκλήσεις πολλών «ιστορικών» στελεχών του ΠΑΣΟΚ να μην το κάνει.

Χθες κυκλοφόρησε δήλωση του Παπανδρέου όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ήρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν (…) Από αύριο, συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Ενός Κινήματος που θέλουμε να διασφαλίσει την παρουσία των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο, των δυνάμεων που πιστεύουν και το έχουν αποδείξει στην πράξη με πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».

Ήδη από την πλευρά της νυν ηγεσίας μιλούν για «διάσπαση του ΠΑΣΟΚ από το γιο του ιδρυτή του». Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια Παπανδρέου επιδέχονται διαφόρων προσεγγίσεων και ερμηνειών. Ενδεικτικά, σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα οι «Financial Times» γράφουν πως το κόμμα του θα μπορούσε να χαρίσει τη νίκη στον Αντ. Σαμαρά. «Ο ηλικίας 65 ετών πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επιστρέψει πίσω στην πολιτική ως ηγέτης ενός κόμματος “μπαλαντέρ” που θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα των πρόωρων γενικών εκλογών της χώρας στις 25 Γενάρη», αναφέρει η εφημερίδα. Επικαλούμενη δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνει επίσης ότι ένα κόμμα Παπανδρέου μπορεί να φτάσει ως 5% ψαλιδίζοντας τα ποσοστά των ΣΥΡΙΖΑ, «Ποταμιού» και ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ: Ανήθικη πράξη

Αντιδρώντας το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει την απόφαση του Γ. Παπανδρέου ως «ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη που συντελείται με την εν ψυχρώ προσπάθεια του να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές να ιδρύσει το δικό του προσωπικό και ιδιόκτητο κόμμα». Προσθέτει επίσης ότι «η απόφαση του ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό και δεν χρειαζόταν ούτε καν προσχήματα», ότι «προχωρά στην εφαρμογή της προσωπικής του στρατηγικής χωρίς να έχει καμία πραγματική πολιτική διαφωνία» και θέτει το ερώτημα: «Ποιός είναι συνεπώς ο λόγος που οδηγεί έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, τον άνθρωπο που έλαβε τις καταλυτικές αποφάσεις για την ένταξη στο αρχικό μνημόνιο το 2010, να επιχειρεί να διασπάσει το κόμμα του; Η τοποθέτηση του τώρα γίνεται άραγε από σκοπιά “μνημονιακή” ή μήπως “αντιμνημονιακή”;».

Θλιβερό συμβάν χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει δικό του κόμμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποπειράται να διασπάσει την παράταξη.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» και ερωτηθείς αν ο κ. Παπανδρέου θα είναι ρυθμιστής των εκλογών, ανέφερε χαρακτηριστικά «κόψτε κάτι σ’ αυτό», ενώ σχετικά με την ήπια αντίδρασή του τόνισε ότι «κάνω τεράστια υπομονή» γιατί όπως εξήγησε νιώθει το βάρος της εθνικής ευθύνης.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι στεναχωρημένο αλλά και αποφασισμένο, συγκεκριμένο και επίμονο» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι «οι τέως πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων φέρονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Βλέπουμε πως φέρονται ο κ. Σημίτης, κ. Καραμανλής».

Σε ό,τι αφορά το στόχο του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές υπογράμμισε την ανάγκη να έχει σταθεροποιητικό ρόλο και «κανείς δεν θα μας εμποδίσει».

«Το ζήτημα των εκλογών δεν είναι ο Γ. Παπανδρέου αλλά το μεγάλο θέμα είναι ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί, αν την απάντηση τη δίνει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το καθοριστικό γιατί δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αναγκαστικά πάμε σε συνεργασίες. Δεν υπάρχουν «επαναληπτικές εκλογές» ανέφερε, εμφανίζοντας το κόμμα του ως εγγυητή της συνεργασίας σε οποιοδήποτε μείγμα διαχείρισης, που διασφαλίζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της αστικής τάξης.

You must be logged in to post a comment Login