Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΠροσωρινή αναστολή κινητοποιήσεων των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Προσωρινή αναστολή κινητοποιήσεων των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

kratiko-theatro-boeiou-ellados-monh-lazaristwn
Την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, μετά τη δέσμευση της διοίκησης ότι μέχρι τις 22 Δεκέμβρη θα τους εξοφλήσει τα δεδουλευμένα που τους οφείλει από τον Οκτώβρη μέχρι και σήμερα. Παραμένουν, όμως, σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς, όπως καταγγέλλουν, το πρόβλημα της μη έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας τους είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης του τομέα του Πολιτισμού, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση και έχει οδηγήσει το ΚΘΒΕ σε οικονομική ασφυξία.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή των Ηθοποιών του ΚΘΒΕ και το ΔΣ του ΣΕΗ, απαίτησαν αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στο ύψος του 2009, δηλαδή στα 9,8 εκ. ευρώ, διευθέτηση των χρεών του ΚΘΒΕ, ύψους 5 εκ. ευρώ που συσσωρεύθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία η πολιτεία δε φρόντισε να διευθετήσει και απαλλαγή του από το χρέος της όπερας Θεσσαλονίκης που φορτώθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης στις πλάτες του ΚΘΒΕ.

Οπως είπαν, η φετινή χρηματοδότηση των 5,8 εκ. ευρώ δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών του θεάτρου, για τις οποίες απαιτούνται περισσότερα από 7 εκ. ευρώ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σήμερα το συνολικό ποσό των οφειλών του ΚΘΒΕ ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ περίπου. Επίσης, αδυνατεί να συντηρήσει τις υποδομές του (Θέατρο Γης, Θέατρο Δάσους, κ.λπ.). Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θεωρούν και το γεγονός ότι η κεντρική σκηνή του ΚΘΒΕ, στο κτίριο της ΕΜΣ ξεκινά τη λειτουργία της μόλις μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.

Οι ηθοποιοί κατήγγειλαν ότι με τον οικονομικό στραγγαλισμό, η κυβέρνηση ουσιαστικά σπρώχνει προς την κατεύθυνση λειτουργίας του ΚΘΒΕ ως ένας αυτοδιαχειριζόμενος οικονομικός οργανισμός, που θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τα έσοδά του. Αυτό θα σηματοδοτήσει αρνητικές εξελίξεις στο πολιτιστικό του έργο και φυσικά θα κάνει απαγορευτική την πρόσβαση για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Τέλος, χαρακτήρισαν ως υπερβολική την παραίτηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή – δεν έγινε αποδεκτή -, η οποία υποβλήθηκε με αφορμή τις στάσεις εργασίας που πραγματοποίησαν οι ηθοποιοί, διεκδικώντας λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του ΚΘΒΕ. Κάλεσαν την καλλιτεχνική διεύθυνση και τη διοίκηση του ΚΘΒΕ να πάρουν δημόσια θέση για τα προβλήματα του Οργανισμού και τις αιτίες τους και να ενημερώσουν για το τι προτίθενται να πράξουν, ώστε αυτά να επιλυθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ