Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

«Τολμηρή παρέμβαση» η ολοκληρωτική διάλυση του Ασφαλιστικού!

20-12-2014

«Ωστόσο, το ασφαλιστικό δεν έχει ακόμη αποβάλλει τα εύθραυστα χαρακτηριστικά του. Χρειάζονται ακόμα βήματα που θα βελτιώσουν την αναλογιστική του δικαιοσύνη. Γι’ αυτό, αρχικά, θα πρέπει να περιφρουρήσουμε και να διατηρήσουμε ως «κόρη οφθαλμού» τα μικρά και μεγάλα «επιτεύγματα» που προωθήθηκαν 2.5 χρόνια τώρα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον όμως με τολμηρές παρεμβάσεις να διασφαλίζουμε την μακροχρόνια ανθεκτικότητα του».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για τον Δεκέμβρη του 2014, ουσιαστικά προανήγγειλε την νέα σφοδρή μακροχρόνια αντιασφαλιστική επίθεση. Δίνοντας γεύση της επίθεσης εστίασε στην «ειλικρινή και δίκαιη αντιμετώπιση του ζητήματος των προνομιακών αποκλίσεων από τα γενικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης». Δηλαδή τα γενικά όρια συνταξιοδότησης να ανέβουν από τα 62 στα 65 και στα 67 έτη και ακόμη παραπάνω, με αποχαρακτηρισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, δραστικό περιορισμό αναπηρικών συντάξεων και κατάργηση του όποιου προστατευτισμού υπήρχε για τις εργαζόμενες γυναίκες και το καθεστώς μητρότητας. Παράλληλα ενιαία να μειωθούν οι συντάξεις και οι παροχές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το πρόσχημα της κοινωνικής δικαιοσύνης μεταξύ ασφαλισμένων. Για να επιτευχθούν αυτοί οι άκρως αντιλαικοί στόχοι ο υπουργός επιστράτευσε κατά πάγια τακτική το «διαίρει και βασίλευε», τον κοινωνικό αυτοματισμό, την εχθρότητα και το μίσος μεταξύ εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων για να αφήσει στο απυρόβλητο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «το τετράμηνο Σεπτέμβριος –  Δεκέμβριος 2014, το ποσοστό των νέων συνταξιούχων γήρατος ηλικίας κάτω των 62 ετών είναι 76,33% για το Δημόσιο και 64,34% για το ΙΚΑ. Ειδικά, για τα ευγενή ταμεία που έχουν συγχωνευθεί στο ΙΚΑ (υπάλληλοι τραπεζών, ΔΕΚΟ, κλπ) το αντίστοιχο ποσοστό που βγαίνει στη σύνταξη κάτω από τα γενικά όρια ανέρχεται στο 91,96% του συνόλου. Σε ποια άλλη χώρα υπάρχει τέτοια «πολυτέλεια» ως προς τις προνομιακές αποκλίσεις από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης;» αναρωτήθηκε δήθεν αθώα ο Υπουργός αποφεύγοντας να πει ότι σε μεγάλο ποσοστό αυτή η εικόνα έχει ήδη ανατραπεί δραματικά με ενοποίηση της συνταξιοδοτικής φτώχειας, ότι σήμερα η επιστήμη, η πρόοδος και η τεχνολογία επιτρέπει στους εργαζόμενους, που είναι και παραγωγοί του πλούτου να αποχωρούν από την εργασία σε κανονικές ηλικίες και με ανθρώπινες συντάξεις με κριτήριο τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες. Και ότι για την κατάσταση του Ασφαλιστικού δεν ευθύνονται τα εργατικά – λαικά δικαιώματα, που κατά τον υπουργό στοχοποιούνται ως «πολυτέλεια» και «προνομιακές αποκλίσεις», με σκοπό να αθωώσει τις πολιτικές σε όφελος των κατόχων του πλούτου, που λεηλάτησαν τα αποθεματικά των ταμείων και αντιμετωπίζουν το ασφαλιστικό ως «κόστος» από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν. Για την μοναδική αυτή διαχρονική ευθύνη των «μεγαλοκαρχαριών» ο Υπουργός  δεν λέει το παραμικρό.

Την ίδια ώρα από τα ίδια τα στοιχεία του «ΗΛΙΟΣ» προκύπτει η συνταξιοδοτική φτώχεια για χιλιάδες συνταξιούχους καθώς η πλειοψηφία των κύριων συντάξεων κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ τον μήνα.

Ειδικότερα από 0 έως 500 ευρώ τον μήνα λαμβάνουν 631.648 δικαιούχοι, με τον μέσο όρο να ανέρχεται στα…368,04 ευρώ τον μήνα.

Από 500 έως 1.000 ευρώ τον μήνα λαμβάνουν 777.297 δικαιούχοι με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα 680,06 ευρώ τον μήνα.

Συνταξιοδοτική ένδεια αποτυπώνεται και στην κατηγορία συντάξεων λόγω γήρατος όπου 266.476 δικαιούχοι λαμβάνουν συντάξεις από 0 έως 500 ευρώ με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα… 313 ευρώ τον μήνα.

Στην ίδια κατηγορία 284.494 δικαιούχοι λαμβάνουν συντάξεις από 500 έως 1.000 ευρώ με τον μέσο όρο όμως να κυμαίνεται στα 688 ευρώ τον μήνα.

Ανάλογη ζοφερή εικόνα επικρατεί και στις αναπηρικές συντάξεις όπου στην κατηγορία από 0 έως 500 ευρώ εμπίπτουν 135.595 δικαιούχοι με τον μέσο όρο τον μήνα να ανέρχεται στα… 374,43 ευρώ, ενώ άλλοι 106.114 δικαιούχοι στην κατηγορία από 500 έως 1.000 ευρώ λαμβάνουν κατά μέσο όρο τον μήνα 669,16 ευρώ.

Η συνταξιοδοτική φτώχεια χιλιάδων συνταξιούχων αποτυπώνεται και στις επικουρικές συντάξεις όπου επί συνόλου 1.205.260 δικαιούχων, οι 1.195.387 λαμβάνουν τον μήνα 183,96 ευρώ.

Επικουρικές συντάξεις λόγω θανάτου λαμβάνουν 344.069 δικαιούχοι με τον μέσο μηνιαίο όρο να κυμαίνεται στα… 111 ευρώ, ενώ επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας λαμβάνουν 72.548 με τον μέσο όρο τον μήνα να ανέρχεται στα… 148,29 ευρώ.

You must be logged in to post a comment Login