Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Από πού προέρχεται το χρέος και ποιον εξυπηρετεί ο διεθνής δανεισμός;!

16-12-2014

Από την αρχή της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα τόσο μια σειρά από αναλύσεις όσο και κόμματα εστίασαν στο ζήτημα του χρέους και του δανεισμού. Δεν δίστασαν, μάλιστα, ορισμένοι να μιλήσουν για «κρίση χρέους», προσπαθώντας έτσι να κρύψουν ότι η βαθύτερη αιτία της κρίσης βρίσκεται στην παραγωγή που γίνεται με σκοπό το κέρδος και όχι τις κοινωνικές ανάγκες. Στο πλαίσιο της νέας κόντρας για το ποιος είναι ο καταλληλότερος διαχειριστής, το ζήτημα του χρέους και του δανεισμού ξαναέρχεται στην επιφάνεια ως βασικό σημείο αντιπαράθεσης. «Είναι ή όχι βιώσιμο το χρέος;», «πάγωμα ή διαγραφή μέρους του;», «θα μας δανείσουν ή όχι οι αγορές;» και άλλα διάφορα θα ακουστούν το επόμενο διάστημα.

Η ουσία, όμως, βρίσκεται στο από πού προέρχεται το χρέος και ποιον εξυπηρετεί ο διεθνής δανεισμός. Το χρέος δεν έγινε για παροχές στο λαό. Εγινε από τα δάνεια για επιχορηγήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, για να φτιαχτεί ισχυρός κρατικός μηχανισμός για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και ενάντια στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Προκλήθηκε εξαιτίας της ανισομετρίας στην ανάπτυξη των χωρών της «οικονομίας της αγοράς», των επιπτώσεων από τη συμμετοχή στην ΕΕ κ.λπ.

Κρύβουν, επίσης, όλοι τους ότι ο διεθνής δανεισμός είτε μέσω αγορών είτε μέσω συμφωνιών γίνεται για μια ανάπτυξη που έχει ως σκοπό τη μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Κρύβουν ότι οι ΗΠΑ, που παρουσιάζεται ένα από τα ισχυρότερα κέντρα της «ελεύθερης αγοράς» είναι το πιο υπερχρεωμένο κράτος στον κόσμο.

Κρύβουν, επίσης, ότι τα χρήματα που δίνονται για την αποπληρωμή τους προέρχονται από τον ιδρώτα των εργαζομένων και όχι από την τσέπη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης, στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας, μπαίνουν όρια για το πόσο πρέπει να είναι αυτό το χρέος σε κάθε κράτος, διαφορετικά υπάρχουν ρήτρες που επιβάλλουν τη μείωσή του. Και η μείωσή του γίνεται πάλι φορτώνοντας τους εργαζόμενους με περικοπές σε κρατικές δαπάνες σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, μισθούς, συντάξεις κ.λπ. Δηλαδή, το χρέος και τα δάνεια που γίνονται για τους «μεγαλοκαρχαρίες» τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα με κάθε τρόπο.

Οι βασικοί διεκδικητές της διακυβέρνησης της Ελλάδας αναγνωρίζουν την ανάγκη αποπληρωμής του χρέους από το λαό έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορεί να «ξαναβγεί» στις αγορές για να ξαναδανειστεί, πάντα για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων! Ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα προέβαλλε τη θέση της συμφωνίας για το χρέος στην ΕΕ, που θα περιλάμβανε αλλαγή των ορίων που πρέπει να έχει το δημόσιο χρέος σε κάθε χώρα, κάτι που ζητάνε και άλλα κράτη, καθώς και συμφωνία για διαγραφή μέρους του χρέους με αποπληρωμή του υπόλοιπου με βάση την πορεία ανάπτυξης της χώρας. Πρότεινε, λοιπόν, έναν άλλο τρόπο αποπληρωμής του χρέους από το λαό από αυτόν που πρότεινε η κυβέρνηση. Καμιά σχέση με την άρνηση πληρωμής του χρέους, από την θέση ότι δεν το προκάλεσε ο λαός αλλά οι «έχοντες και κατέχοντες». Τώρα, με αρθρογραφία στελεχών του «οικονομικού του επιτελείου» ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα ακόμα βήμα στο λεγόμενο «ρεαλισμό» εγκαταλείποντας ακόμα και αυτή τη θέση, υιοθετώντας την πρόταση για 5ετές πάγωμα της αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων έτσι ώστε να διαμορφωθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και να μπορεί να ξεκινήσουν ο επαναδανεισμός και η κανονική αποπληρωμή των χρεών. Συγκλίνοντας, δηλαδή, ακόμα περισσότερο με θέσεις που διατυπώνονται και από την κυβέρνηση. Με ένα το κρατούμενο: Οτι ο λαός σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο αυτού του συστήματος θα πληρώνει σταθερά τις δόσεις…

You must be logged in to post a comment Login