Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Συνεχίζονται οι κόντρες για το μείγμα διαχείρισης

13-12-2014

Συνεχίζεται η διαπάλη για το μείγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί την «επόμενη μέρα».

Ντόπιοι και ξένοι τραπεζίτες, ο ΣΕΒ και άλλα επιτελεία των κατόχων του πλούτου, καθένας από τη σκοπιά του και όλοι μαζί απέναντι στο λαό, προτάσσουν την εφαρμογή «αξιόπιστου προγράμματος» με στόχο την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικά ο όμιλος «Alpha bank» υποστηρίζει σε σχόλιο του ότι «οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυβερνά τη χώρα. Ενδιαφέρονται, όμως, όποιος κυβερνά να εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την «Alpha Bank», τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων της αστικής διαχείρισης οφείλουν να είναι «συμβατά με τη συνέχιση της πολιτικής προσαρμογής της οικονομίας με άξονα τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ανταγωνιστική ανάπτυξη».

Στο μεταξύ «λάδι στη φωτιά» της διαπάλης για το μείγμα διαχείρισης έριξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος, σε συνέντευξη του στην αυστριακή τηλεόραση, δήλωσε ότι «δεν θα μου άρεσε να έρθουν στην εξουσία ακραίες δυνάμεις».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα ήθελα ανθρώπους που έχουν το βλέμμα και την καρδιά τους στην Ελλάδα» οι οποίοι όμως ταυτόχρονα «κατανοούν την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής διαδικασίας».

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τη δυσφορία τους, κινήθηκαν όμως στη λογική του «διαχειριστικού μείγματος» υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων αξιωματούχων θέτει ζήτημα επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ και με το βλέμμα στραμμένο στον «εξευμενισμό» των αγορών ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας, σήμερα, στην Περιφερειακή σύσκεψη Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι μια νίκη του κόμματος του «θα καταστήσει τη χώρα μας αξιόπιστο συνομιλητή» ενώ δίνοντας νέα διαπιστευτήρια προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι «έρχεται» ως διαπραγματευτής τόνισε ότι «μια ισχυρή κυβέρνηση, με ρεαλιστικό πρόγραμμα αλλαγής, είναι η προϋπόθεση όχι για να τιμωρήσουν την Ελλάδα, αλλά για να διαπραγματευτούν μαζί της».

Σημειώνεται ότι χθες ο μονοπωλιακός χρηματοπιστωτικός όμιλος ««Goldman Sachs», ο οποίος μετείχε στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Σίτι του Λονδίνου, ανέφερε σε σχετική έκθεση πως, «ακόμη και αν σημειωθεί κυβερνητική αλλαγή, υπάρχει χώρος για συνέχεια και για συναινετική λύση» επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα περιθώρια όχι μόνο για να μην συνεχιστεί η αντιλαϊκή επέλαση αλλά ακόμα και να υπάρξει σημαντική οπισθοχώρηση είναι «εξαιρετικά περιορισμένα».

Στην Αθήνα τη Δευτέρα  ο Μοσκοβισί

Τη Δευτέρα θα επισκεφτεί την Αθήνα ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις οικονομικές και τις δημοσιονομικές Υποθέσεις. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, καθώς και με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τη διοίκηση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» και «κοινωνικούς εταίρους».

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Π. Μοσκοβισί είχε υποστηρίξει πως «το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα», καθώς, όπως είχε αναφέρει, «είναι απαραίτητο για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων». Είχε σημειώσει, επίσης, και αυτός πως «όποια και αν είναι η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε», τονίζοντας παράλληλα ότι «για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν περισσότερα».

You must be logged in to post a comment Login