Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Συμμετοχή 54 χωρών στα βασανιστήρια των ΗΠΑ…

11-12-2014
… μία από αυτές η Ελλάδα

Μπορεί η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας για τις βάρβαρες μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιούσε η CIA για να αποσπά πληροφορίες από υπόπτους για τρομοκρατία να είναι άκρως λογοκριμένη και προσαρμοσμένη στις επικοινωνιακές ανάγκες των ΗΠΑ (ώστε να πείσουν ότι τα βασανιστήρια αποτελούν παρελθόν), ωστόσο ακόμη και αυτές οι φιλτραρισμένες πληροφορίες αρκούν για να αποκαλύψουν το μέγεθος και την έκταση των βασανισμών. Και αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι οι ΗΠΑ είχαν στήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο, με τη βοήθεια χωρών που αποτελούν πιστούς συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Βασανιστήρια και με «ελληνική υποστήριξη»

Στις χώρες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο δίκτυο των βασανισμών ήταν -σύμφωνα με την οργάνωση «Open Society»- και η Ελλάδα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο τρόπος της ελληνικής εμπλοκής. Μάλιστα, η χώρα μας περιλαμβάνεται σε χάρτη της οργάνωσης με τις 54 χώρες που συνεργάστηκαν με τους βασανιστές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προσφέροντας διαφορετικού επιπέδου «υπηρεσίες».

Σύμφωνα με την «Open Society», ορισμένες χώρες επέτρεψαν απλώς τη διέλευση των αεροσκαφών της CIA από τα εδάφη τους χωρίς να ελέγχουν ποιος βρισκόταν στο αεροσκάφος. Άλλες χώρες ενεπλάκησαν πιο ενεργά, παραδίδοντας υπόπτους οι οποίοι στη συνέχεια θα βασανίζονταν, ενώ εννέα συνολικά χώρες φιλοξένησαν κέντρα βασανισμού [Αφγανιστάν, Βοσνία, ΗΠΑ (Γκουαντανάμο), Ιράκ, Μαρόκο, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ταϊλάνδη].

Βασανισμοί σε κέντρο κράτησης στην Πολωνία

Ήδη ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας παραδέχθηκε ότι γνώριζε πως σε πολωνικό έδαφος λειτουργούσε κέντρο κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία, ενώ ανάλογα κέντρα υπήρχαν σε Αφγανιστάν και Λιθουανία. Οι αποκαλύψεις αυτές, πάντως, δεν εμπόδισαν τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών να δηλώσουν «έκπληκτες» για τους βασανισμούς και να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για την «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με την έκθεση της Γερουσίας, η CIA κατέβαλε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να της παραχωρηθεί μία μυστική τοποθεσία στην Πολωνία, όπου εγκατέστησε κέντρο κράτησης. Ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβιασνιέφσκι, πρόεδρος της χώρας από το 1995 έως το 2005, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι επέτρεψε στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν τη βάση για τις ανακρίσεις, ωστόσο υποστήριξε ότι «δεν γνώριζε» για τα βασανιστήρια.

Στη συνέχεια όμως αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο για την ενόχλησή του από τις αποκαλύψεις: Όπως είπε, η απόφαση των αμερικανικών αρχών να επιτρέψουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Γερουσίας «παραβίασε την εμπιστοσύνη της Βαρσοβίας», αφού η Πολωνία πίστευε ότι οι λεπτομέρειες της συνεργασίας της με τη CIA θα παρέμεναν απόρρητες…

Κροκοδείλια δάκρυα από Λιθουανία και Αφγανιστάν

Άλλη μία χώρα που φιλοξένησε τα κέντρα βασανισμού των ΗΠΑ είναι η Λιθουανία, μία από τις χώρες που αποκαθιστούν τους συνεργάτες των ναζί. Η Λιθουανία δεν κατονομάζεται στην έκθεση, ωστόσο η ίδια με κοινοβουλευτική έρευνα που πραγματοποίησε το 2009-2010, είχε παραδεχτεί ότι διατηρούσε εγκαταστάσεις κοντά στο Βίλνιους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα κράτησης.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλγκρίντας Μπουτκεβίτσιους, σε ένα αποκορύφωμα υποκρισίας, ζήτησε από την Ουάσινγκτον να πει «εάν η CIA διατηρούσε στη Λιθουανία βάση όπου βασάνιζε κρατουμένους».

Βασανισμοί γίνονταν επίσης στο Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γάνι, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις πληροφορίες για τα βασανιστήρια, λέγοντας ότι η CIA «παραβίασε όλες τις αποδεκτές πρακτικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο».

Ιδιωτική εταιρεία πρότεινε τις μεθόδους βασανισμού

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που λειτουργεί η CIA, με την ιδιωτικοποίηση, στην κυριολεξία, των υπηρεσιών της. Όπως αποκαλύφθηκε από την έκθεση, η CIA από το 2005 έως το 2009 κατέβαλε 80 εκατομμύρια δολάρια στην ιδιωτική εταιρεία «Mitchell Jessen & Associates of Spokane», που ανήκε σε δύο πρώην ψυχολόγους της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να συστήσουν τις πλέον «αποτελεσματικές» μεθόδους βασανισμού και εν συνεχεία για να επεξεργαστούν τα αποτελέσματα των ανακρίσεων.

Η εταιρεία πρότεινε μεθόδους όπως τον εικονικό πνιγμό, τα ραπίσματα στο πρόσωπο και την εικονική ταφή, ενώ στη συνέχεια επεξεργάστηκε το 80% των αποτελεσμάτων της ανάκρισης, που προέκυψαν από τους βασανισμούς των συλληφθέντων.

Μάλιστα, αποδεικνύεται ότι η CIA κατέφυγε στην εταιρεία, καθώς οι δύο ιδιοκτήτες της δεν ήταν μέλη της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων και δεν είχαν περιορισμούς από την ιατρική δεοντολογία…

You must be logged in to post a comment Login