Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Δήμευσαν την επιχορήγηση των τυφλών λόγω …ΕΝΦΙΑ

11-12-2014

Στη δήμευση της ήδη πενιχρής κρατικής επιχορήγησης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΑΤ, η επιχορήγηση ύψους 197.000 ευρώ, που δημεύτηκε, αποτελεί τμήμα της επιχορήγησης συνολικού ύψους 988.000 ευρώ, που είναι και αυτή περικομμένη και ανεπαρκέστατη. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σύμφωνα με την καταγγελία και η δημευμένη επιχορήγηση δεν θα πήγαινε για την κάλυψη των αναγκών του ΚΕΑΤ, αλλά σε μια ΚΟΙΝΣΕΠ που αναλαμβάνει να προσλαμβάνει προσωπικό για το Κέντρο.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΑΤ αναφέρει:

«Το ΚΕΑΤ , το μοναδικό πανελλαδικά δημόσιο κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης των τυφλών, αντιμετωπίζει τρομακτικό αδιέξοδο μη μπορώντας να πληρώσει το ρεύμα, τα τρόφιμα και τους δασκάλους των τυφλών μαθητών, καθώς μέχρι στιγμής έχει λάβει για τις λειτουργικές ανάγκες ενός ολόκληρου χρόνου μόλις 247.000 €, ποσόν που αντιστοιχεί στο ¼ της εγκεκριμένης από το Υπουργείο Εργασίας τακτικής επιχορήγησής του, ύψους 988.000 €, που κι αυτή είναι περικομμένη και ανεπαρκέστατη. Όταν μετά από πολλαπλές πιέσεις – κατορθώθηκε προχθές η εκταμίευση ενός πενιχρότατου κονδυλίου ύψους 197.000 €, το ποσόν κατασχέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ των κληροδοτημάτων του ΚΕΑΤ!

Ένα σημαντικό μέρος μάλιστα της υποτυπώδους αυτής χρηματοδότησης καταλήγει σε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ), η οποία με πρόσχημα την τρομακτική έλλειψη προσωπικού (προσλήψεις έχουν να γίνουν στο ΚΕΑΤ από το 1996) προσλαμβάνει για λογαριασμό του ΚΕΑΤ ως σύγχρονος δουλέμπορος υποαμειβόμενους εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα, που εδώ και τέσσερις μήνες είναι απλήρωτοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν δύο χρόνια απολύθηκαν οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί του ΚΕΑΤ και στη συνέχεια μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ προσλήφθηκε με απαράδεκτους εργασιακούς όρους ένας μικρός αριθμός νέων εκπαιδευτικών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΕΑΤ στα στοιχειώδη και την παρακολούθηση από τους μαθητές του πολύ λιγότερων ωρών διδασκαλίας και άλλων αναγκαίων για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους δραστηριοτήτων.

Οι εταιρίες αυτού του τύπου αποτελούν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια των τελευταίων απομεινάντων δημόσιων κοινωνικών δομών όπως το ΚΕΑΤ, καθώς πίσω από το ανθρωπιστικό προσωπείο τους κρύβεται η πολιτική μετατροπής του αποδεκατισμένου από προσωπικό δημόσιου κοινωνικού τομέα σε πεδίο κερδοσκοπίας διάφορων επιτήδειων ιδιωτών, που τις συστήνουν σε μια νύχτα για να απομυζήσουν εύκολο χρήμα με αντάλλαγμα τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο και τη δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών του.

Πράγματι η εταιρία αυτή – που εμφανίστηκε από το πουθενά ως ειδικευμένη σε θέματα τυφλότητας – λειτούργησε όλο αυτό το διάστημα ως παράσιτο στον οργανισμό του ΚΕΑΤ απορροφώντας τους ελάχιστους πόρους του για δικούς της ιδιοτελείς σκοπούς, χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα σε έργο. Το έργο των εργαζομένων που διέθεσε στο ΚΕΑΤ ήταν αποκλειστικά δικό τους, καθώς και των υπηρεσιών του Κέντρου στις οποίες εντάχθηκαν. Θα μπορούσε μάλιστα να είναι καλύτερο και μεγαλύτερο αν οι εργαζόμενοι αποτελούσαν χωρίς τη «μεσολάβησή» της μόνιμο, σταθερό και εξειδικευμένο προσωπικό του ΚΕΑΤ, όπως επιβάλλεται σε ένα κέντρο που καλύπτει εκπαιδευτικές και γενικότερα μορφωτικές ανάγκες μιας από τις πλέον ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Η τραγική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΚΕΑΤ συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα που οδηγεί σε διαρκή υποβάθμιση το παρεχόμενο από αυτό έργο σε μια περίοδο που οι ανάγκες μεγαλώνουν, αφού οι εξυπηρετούμενοι από το ΚΕΑΤ μαθητές αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στα μέσα της σχολικής χρονιάς οι μαθητές του ΚΕΑΤ θα μείνουν χωρίς εκπαιδευτικούς και το απαραίτητο για τη φροντίδα τους προσωπικό, αλλά και χωρίς βιβλία, ρεύμα, θέρμανση και σωστή διατροφή.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι εργαζόμενοι διεκδικούμε:

  1. Να δοθεί άμεσα – πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων – το σύνολο της εγκεκριμένης για το 2014 τακτικής επιχορήγησης του ΚΕΑΤ ως ελάχιστη προϋπόθεση για να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις του προς τους μαθητές, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές.

  2. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη όχι μόνο των σημερινών συρρικνωμένων δραστηριοτήτων του, αλλά και όλων των αναγκαίων υπηρεσιών για την πλήρη στήριξη των τυφλών.

  3. Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε ενέργεια της Διοίκησης για προκήρυξη διαγωνισμού εγκαθίδρυσης της ίδιας ή μιας καινούργιας ΚΟΙΝΣΕΠ. Να φύγουν όλες οι εταιρίες από την Πρόνοια και γενικότερα τις δημόσιες κοινωνικές δομές.

  4. Να προχωρήσει άμεσα η στελέχωση του ΚΕΑΤ με μόνιμο, σταθερό και εξειδικευμένο προσωπικό που θα καλύπτει όλους τους τομείς δράσης του με προτεραιότητα την εκπαίδευση και τη φροντίδα των τυφλών μαθητών.

  5. Να απορροφηθούν στο ΚΕΑΤ οι εργαζόμενοι της προηγούμενης αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Πρωτοπορία» η οποία είχε ιδρυθεί από το ίδιο το ΚΕΑΤ, δεδομένου ότι για περισσότερα από 15 χρόνια καλύπτουν πάγιες ανάγκες του και σήμερα κινδυνεύουν με απόλυση από την εισβολή των -νέας κοπής εταιριών – «ΚΟΙΝΣΕΠ», που επιβάλλουν ακόμη χειρότερους όρους εργασίας. Το ίδιο να ισχύσει και για τους απολυμένους από την εταιρία Πρωτοπορία».

You must be logged in to post a comment Login