Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Νέα δεινά στη σκιά της προεδρολογίας

10-12-2014

proedriko-megaro-2

Ένα αδιάκοπο παζάρι έχει αρχίσει, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε για να εξασφαλιστούν 180 βουλευτές είτε 121 βουλευτές.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το επόμενο κύμα αντιλαϊκών μέτρων, το οποίο θα προωθηθεί ανεξάρτητα από «διαπραγματευτή».

H συγκυβέρνηση αριθμεί 155 βουλευτές, και για να ψηφιστεί ο Σταύρος Δήμας απαιτούνται 180 βουλευτές, γεγονός που στρέφει το ενδιαφέρον της στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και σε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης φέρεται να διατύπωσε την άποψη ότι δεν θα βρεθούν οι απαιτούμενες 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και ότι η πρόκληση εκλογών θα φέρει αναταραχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βρίσκεται σε αναζήτηση 121 βουλευτών για να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου και να προκαλέσει εκλογές, ώστε να αναλάβει την διακυβέρνηση, χωρίς βέβαια να είναι γι’ αυτόν άσχημη η εξέλιξη εκλογής Προέδρου, ώστε να μην είναι αυτός που θα προχωρήσει στα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ. Η φημολογία ότι θα διαλυθεί και θα διαχυθεί στον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκε, αλλά στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί διχογνωμία. Η ηγεσία, που συσπειρώνεται γύρω από τον Φώτη Κουβέλη, «βλέπει» προς ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει τον υποψήφιο Πρόεδρο της συγκυβέρνησης.

Αντανακλώντας τις διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι προκαθορισμένο ότι θα συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία […] Αν αύριο πρέπει να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα το δούμε», είπε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Προεδρολογία και στο βάθος νέα μέτρα…

Η κυβέρνηση κατέθεσε επίσημο αίτημα για δίμηνη παράταση του μνημονίου. Οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group.

O Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέπτεται το Βερολίνο, και σήμερα θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι ήταν εν γνώσει του η απόφαση για επίσπευση της εκλογής Προέδρου, και υποστήριξε ότι «ήταν μια καλή απόφαση». Παράλληλα, εγκωμίασε την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στη δημοσιονομική διαχείριση της Ελλάδας.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, εκτίμησε ότι θα εκλεγεί ο υποψήφιος Πρόεδρος που επέλεξε η κυβέρνηση, αλλά ξεκαθάρισε ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση. «Όποια κι αν είναι η απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η επίσπευση της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ενταγμένη στον σχεδιασμό για κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού, με νέα βάρβαρα μέτρα που προωθούνται, ανεξάρτητα από την όποια παράταση του μνημονίου και τη μετάβαση στη νέα φάση επιτήρησης.

Η εξέλιξη επίσπευσης εκλογής προέδρου της δημοκρατίας  σε κάθε περίπτωση εξελίσσεται σε βάρος του λαού. Οι σχεδιασμοί εξεύρεσης είτε 180, είτε 121 βουλευτών με συμμαχίες ακόμη και με “μνημονιακούς” βουλευτές, στόχο έχουν να μετατρέψουν τον λαό σε παθητικό θεατή των εξελίξεων, να αναζητά δήθεν τον “καλύτερο” διαπραγματευτή εντός των αντιλαϊκών τειχών.

Οι αντιλαϊκές εξελίξεις δεν μπορούν να αποτραπούν από κυβερνήσεις που αναγνωρίζουν το χρέος, αποδέχονται τα δεσμά διαρκείας των διεθνών αντιλαϊκών οργανισμών, και “πίνουν νερό” στο όνομα της ανάκαμψης, που πατάει πάνω στα ερείπια των λαϊκών δικαιωμάτων και απαιτεί την κατεδάφιση και όσων έχουν ακόμη απομείνει όρθια, σε όφελος των ίδιων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

You must be logged in to post a comment Login