Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Το Eurogroup παρέτεινε «τεχνικά» κατά δύο μήνες το μνημόνιο

08-12-2014

Tη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα συζήτησε σήμερα το Eurogroup. Όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποφασίστηκε δίμηνη «τεχνική παράταση» του «ελληνικού προγράμματος» (Μνημονίου) και ότι το σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης θα υποβληθεί αύριο. Ετσι, τα «τεχνικά κλιμάκια» της τρόικας αναμένονται αύριο στην Αθήνα, καθώς στο επίπεδο των συζητήσεων και των πάρε – δώσε, είναι η διαμόρφωση των αντιλαϊκών μέτρων για την «αξιολόγηση» του προγράμματος αλλά και για την «επόμενη μέρα», αυτή που η κυβέρνηση ονομάζει «μεταμνημονιακή».

Όπως δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, η τρόικα ενημέρωσε το Eurogroup πως υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως αυτή δεν είναι αρκετή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του 2014.

Την Τρίτη, η Ελλάδα θα υποβάλλει και τυπικά (με επιστολή) το αίτημα της δίμηνης παράτασης το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Σε αυτό το αίτημα θα υπάρχει από την Ελλάδα η επαναβεβαίωση των δεσμεύσεών της για την υλοποίηση των ενεργειών του προγράμματος.

Παραλλήλως, η τρόικα θα υποβάλλει την Τρίτη έκθεση για τα πεπραγμένα της Ελλάδας.

Η τρόικα πρότεινε την παράταση της διαθεσιμότητας των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως το τέλος Φεβρουαρίου και το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), η οποία μετατίθεται «για πρακτικούς λόγους» κατά δύο μήνες, στο τέλος Φεβρουαρίου. Η οποιαδήποτε απόφαση για τη γραμμή ECCL θα ληφθεί αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του παρόντος προγράμματος, αν αυτό ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για τη χρήση πιστωτικής γραμμής ECCL.

Το ψευτοδίλημμα για παράταση ή όχι του μνημονίου δεν αφορά το λαό, που θα συνεχίσει να ματώνει και στη νέα φάση επιτήρησης, όπως και στην παλιά. Αφορά τους δανειστές (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), την κυβέρνηση, τους πλούσιους, που διαπραγματεύονται στις πλάτες του λαού για το πώς θα πληρωθεί το δυσβάσταχτο χρέος, για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός, καθώς και για το πώς θα επιτευχθεί η ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Συνεχή μνημόνια

Το Γιουρογκρούπ διαπίστωσε «προβλήματα» με τους κρατικούς προϋπολογισμούς 7 κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για τις διαδικασίες του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», της εφαρμογής των μέτρων της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, που ισχύουν για όλα τα κράτη που δεν υπάγονται σε μηχανισμούς στήριξης και δανειακές συμβάσεις. Παράλληλα, η Ελλάδα και η Κύπρος, που δεν αξιολογήθηκαν με τη συγκεκριμένη διαδικασία, καλούνται από το Γιούρογκρουπ να «συνεχίσουν την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στα αντίστοιχα προγράμματά τους με αποφασιστικότητα». Σε αυτό το πλαίσιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Βέλγιο και Μάλτα, αξιολογούνται στη ζώνη κινδύνου για μη συμμόρφωση με το «Σύμφωνο Σταθερότητας», ενώ για τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο, συμφωνήθηκε, όπως είχε ζητήσει η Κομισιόν στην εισήγησή της, η επανεξέταση της κατάστασης τον ερχόμενο Μάρτη.

Η Ευρωζώνη τονίζει ακόμη ότι, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Κομισιόν, η «διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια» της Γαλλίας το 2015 θα είναι 0,3% του ΑΕΠ, ενώ απαιτείται 0,8% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Σε αυτή τη βάση, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να καταστεί δυνατή η βελτίωση της διαρθρωτικής προσπάθειας. Παράλληλα, χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι σύμφωνος με την απαιτούμενη δημοσιονομική προσπάθεια για το 2015. Να σημειωθεί πως γαλλική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε γιγαντιαίο σχέδιο περιστολής των κρατικών δαπανών, ύψους 50 δισ. ευρώ σε διάστημα τριετίας, προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματα.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, το Γιούρογκρουπ τονίζει πως «ενώ αναγνωρίζουμε ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και το πολύ χαμηλό ποσοστό του πληθωρισμού έχουν περιπλέξει την επίτευξη των κριτηρίων αναφοράς στη μείωση του χρέους και την πλήρη συμμόρφωση με τον κανόνα του χρέους φαίνονται πολύ απαιτητικές σε αυτό το σημείο, το υψηλό επίπεδο του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ανησυχίας».

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι στις «τελευταίες εβδομάδες θα διαπιστώσετε ότι η Ιταλία, για παράδειγμα, πέρασε μια αξιοσημείωτη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου της, ενώ η Γαλλία λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα διαρκώς». Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μ. Σαπέν σημείωσε ότι «τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουμε όχι για να ευχαριστήσουμε τον έναν ή τον άλλον Ευρωπαίο ηγέτη, αλλά γιατί είναι αναγκαίο για τη Γαλλία». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει τα δικά της προβλήματα, «από τους διαλυμένους δρόμους μέχρι την υπογεννητικότητα», λέγοντας ότι η Γερμανία «θα πρέπει να επικεντρωθεί στη εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία, στην έλλειψη επενδύσεων ή στις ανισορροπίες του ισοζυγίου πληρωμών».

Αύριο Τρίτη, στο Εκοφίν αναμένεται να συζητηθεί το επενδυτικό πακέτο που έχει ανακοινώσει ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, για την ερχόμενη τριετία. Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, η Κομισιόν έχει καταρτίσει λίστα με περίπου 2.000 έργα, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία είναι προς επιλογή για ένταξη στο σχέδιο.

You must be logged in to post a comment Login