Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΜεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες

pame-thessalonikh-27-noemvrh-2014

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σήκωσαν ψηλά τις σημαίες του αγώνα, της μάχης, χιλιάδες εργάτες, υπάλληλοι, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, άνεργοι και απλήρωτοι, αυτοαπασχολούμενοι στα προγράμματα. Διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ σε ενιαίο μέτωπο απέναντι στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με περιφρούρηση σε μια σειρά μεγάλους χώρους δουλειάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σε εργοστάσια στη ΒΙΠΕ, σε εταιρίες πληροφορικής (MLS), στον ΟΤΕ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε νοσοκομεία, σε σχολεία, σε εργοτάξια και σε εμπορικές επιχειρήσεις (Αττικα, ΝΟΤΟΣ, ΧΟΝΤΟΣ, κ.α.)

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ξεκίνησαν οι προσυγκεντρώσεις των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό και των εργαζομένων στο εμπόριο. Ενώθηκαν σε μια πορεία στην Αριστοτέλους και συγκροτημένα κατευθύνθηκαν προς το χώρο της συγκέντρωσης.

Εκεί αντάμωσαν χιλιάδες που κίνησαν από τις γειτονιές με τις λαϊκές επιτροπές, από την ύπαιθρο, από μια σειρά χώρους, συγκροτημένα με τα σωματεία τους (Οικοδόμοι, Εμποροϋπάλληλοι, Σούπερ Μάρκετ Μαρινόπουλος και Αρβανιτίδης, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι COSMOTE) ή με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους κλάδους (Δημόσιο, Υγεία, Παιδεία, Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική).

Μαζί τους και οι μικροί και αυταπασχολούμενοι έμποροι με το σωματείο τους, οι λογιστές και οι δικηγόροι, οι μισθωτοί τεχνικοί, εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, απεργοί της Κοκα Κολα και εργαζόμενοι άλλων επιχειρήσεων του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών, οι άνεργοι και απλήρωτοι από μια σειρά χώρους και κλάδους με τις επιτροπές ανέργων. Με δικό τους μπλοκ συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του Μετρό που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απολύσεις και την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα από την κατασκευάστρια κοινοπραξία.

Στο πλευρό του εργαζόμενοι λαού πήραν τη θέση τους οι σπουδαστές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολών, οι φοιτητές, οι μαθητές. Ιδιαίτερα μαχητικό ήταν το μπλοκ των Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας που διαδήλωσαν ενάντια στην υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και απαίτησαν σίτιση – στέγαση – μεταφορές δωρεάν για όλους, ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των οικογενειών τους για τις σπουδές τους, αξιοπρεπείς υποδομές, δωρεάν σημειώσεις, μόνιμο προσωπικό καθηγητών.

Στη συγκέντρωση στο ‘Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Λ. Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν πρέπει να μας πιάσουν απροετοίμαστους και ότι αν δεν απαντήσουμε δυναμικά, θα έρθουν και χειρότερα. Πρόσθεσε ότι το συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη και η σημερινή απεργία είναι μια ισχυρή απάντηση σε όλους αυτούς που εχθρεύονται ένα οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο κίνημα που δεν συμβιβάζεται με τη σαπίλα που επικρατεί στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος.

Εκ μέρους της ΠΟΕΕΠ και των απεργών της Κόκα Κόλα που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης μίλησε ο Γ. Ευθυμιάδης.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Με τα πανό και τα συνθήματά τους, με τη συμμετοχή τους στη νέα μεγάλη αυτή μάχη, έδειξαν το δρόμο που πρέπει να βαδίσει ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία: «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Εργάτες – αγρότες – ΕΒΕ και φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στους εκμεταλλευτές». Η πορεία ολοκληρώθηκε μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Στην πύλη του κρέμασαν το μεγάλο πανό που βρίσκονταν στην κεφαλή της πορείας, με το σύνθημα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ