Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΝΕΑΚίνδυνος να σταματήσει το έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης

Κίνδυνος να σταματήσει το έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης

thessalonikh-metro
Το 2018 παραπέμπεται η ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ στην πραγματικότητα ο κίνδυνος να σταματήσει το έργο, είναι περισσότερο ορατός από κάθε άλλη φορά, καθώς η κατασκευάστρια κοινοπραξία διεκδικεί 560 εκ. ευρώ, επιπλέον του 1 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί και εκβιάζει ότι την 1η Δεκέμβρη προτίθεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης και να αποχωρήσει από το έργο. Την ίδια ώρα η «Αττικό Μετρό» διαρρέει ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, μπορεί να υπάρξει επαναδημοπράτηση του έργου. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι απολύονται και το έργο επί της ουσίας έχει σταματήσει.

Τα προβλήματα στην πορεία εξέλιξης του Μετρό και το αμφίβολο μέλλον του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ειδικής θεματικής συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε προχτές στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο, με βάση την αρχική σύμβαση, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2012. Με βάση τα αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώθηκαν το 2012, η ολοκλήρωσή του παραπέμφθηκε για το 2016 και τώρα το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης απομακρύνεται για το 2018, στην καλύτερη περίπτωση.

Από το 2006 που υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής μέχρι και σήμερα, έχει ολοκληρωθεί το 42% του έργου και έχουν απορροφηθεί 450 εκ. ευρώ. Για τις αρχαιολογικές εργασίες είχε προβλεφθεί αρχικά ποσό 15 εκ. ευρώ, έχουν δαπανηθεί 80 εκ. και έχει εγκριθεί επιπλέον χρηματοδότηση 25 εκ. καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, σημείωσε ότι «χρειάζεται κοινή τεχνοοικονομική λύση, αλλιώς είναι απολύτως βέβαιο ότι δε θα εκτελεστεί η σύμβαση, δε θα τελειώσει το έργο».

Στη συνεχή επίθεση που δέχονται με τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών κ.ά. αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τόσο στις αρχαιολογικές εργασίες όσο και στο τεχνικό έργο του Μετρό.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε πως, εάν μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα δεν ξεπεραστούν τα προβλήματα, τότε θα απευθυνθεί στη δικαιοσύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ