Τη “Φάρμα των Λεπρών της Κύπρου”, την πρώτη συστηματική μελέτη και παρουσίαση της λέπρας στη μεγαλόνησο στα πρώτα πενήντα χρόνια της Αγγλοκρατίας, του συγγραφέα και Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Κυριάκου Χατζηκυριακίδη, παρουσιάζει στο πλαίσιο εκδήλωσης ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και τις εκδόσεις Επίκεντρο, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57).
Για το βιβλίο
“Η Φάρμα των Λεπρών της Κύπρου” Η Βρετανική πολιτική υγείας και η τύχη των εγκλείστων (1878 – 1930) θα μιλήσουν η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του ΑΠΘ
κ. Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου
κ. Πέτρος Παπαπολυβίου και ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος
κ. Αριστείδης Μπίκος.Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο
Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Κώστας Ψευδιώτης.Η ταυτότητα του Βιβλίου
Η μελέτη βασίζεται κατά κύριο λόγο στα βρετανικά έγγραφα της περιόδου της Αγγλοκρατίας που σώζονται στο Κρατικό Αρχείο της Κύπρου και αποσκοπεί να καλύψει το κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας σε ό,τι αφορά στο θέμα της λέπρας. Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία, αφού πρόκειται για ένα νησί που αποτέλεσε κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσα στην «ευαίσθητη» Μεσόγειο, όντας όμως πάντα«μήλον της έριδος» πολλών ευρωπαϊκών δυνάμεων, από τις οποίες τελικά επικράτησε η Μ. Βρετανία. Δεν επιλέχθηκε επίσης τυχαία και ο χρόνος(τελευταίο τέταρτο 19ου – πρώτες δεκαετίες 20ού αι.), δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη περίοδο εντάθηκαν παγκόσμια οι προσπάθειες αντιμετώπισης της λέπρας και, επιπλέον, άλλαξε ριζικά η κατάσταση στην Κύπρο στον τομέα της Υγείας σε σύγκριση με το οθωμανικό παρελθόν της.