Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Ικανοποιημένοι οι τραπεζίτες από την πορεία των αντιλαϊκών μέτρων

12-11-2014
Ξανά σίριαλ η άφιξη της τρόικας

Ικανοποιημένοι εμφανίσθηκαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από την πορεία της ασκούμενης πολιτικής καθώς οι τράπεζες Εθνική, Apha, Πειραιώς και Eurobank πατούν καλύτερα στα πόδια τους αφού πάτησαν πρώτα γερά στα σκληρά μέτρα που επιβαρύνουν το λαό.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κεντρικό ζήτημα ήταν η ρευστότητα των επιχειρηματικών ομίλων τους επόμενους μήνες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης.

Ο Μιχάλης Σάλλας σημείωσε επίσης ότι συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ αναφερόμενος στη σύσκεψη δήλωσε ότι συζητήθηκε η πορεία μετά τα stress tests των τραπεζών «που ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη και ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της οικονομίας».

Άφησε να εννοηθεί ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και να στηρίξουν το πλάνο για ανάπτυξη 2 έως 3% για το 2015.

Για τα «κόκκινα» δάνεια ο Μιχάλης Σάλλας εκτίμησε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες σε τεχνικό επίπεδο να εφαρμόσουν τη ρύθμιση όταν ψηφιστεί από τη Βουλή.

Σε ερώτηση για τους πλειστηριασμούς, απάντησε πως «οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται», αναφέροντας ακόμα ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70.000 ή των 100.000 ευρώ, αλλά είναι σοβαρό ερώτημα τι θα γίνει με τα αμέσως μεγαλύτερα ποσά που επιβαρύνουν λαϊκές οικογένειες.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Δημήτρης Ματζούνης από την Alpha Bank, Αλέξανδρος Τουρκολιάς από την Εθνική και Χρήστος Μεγάλου από τη Eurobank.

Δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου

Τον κυβερνητικό στόχο να επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους επανέλαβε στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επίτευξη συμφωνίας να γίνει στις αρχές του 2015, λέγοντας πως «στόχος είναι όλα να έχουν λήξει ως τις 8 Δεκεμβρίου. Εν πάση περιπτώσει, θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες και έχουμε ένα σχεδιασμό που μας επιτρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία πριν την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τυπικά αρχίζει το Φλεβάρη του νέου έτους.

Για μία ακόμα φορά παίζεται το σίριαλ με το χρόνο που θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Προς το παρόν το πότε θα γίνει αυτό παραμένει άγνωστο.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δεν το ξεκαθαρίζει, λέγοντας ότι απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, όπως στον προϋπολογισμό του 2015, τα «κόκκινα» δάνεια, την είσπραξη των φόρων και άλλες πηγές δημοσίων εσόδων. Η ίδια ανέφερε πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα έως το Eurogroup στις 8 Δεκέμβρη του 2014.

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το μνημόνιο, αλλά ταυτόχρονα θα χρειαστεί τη «στήριξη» της ΕΕ. Μιλώντας σε ολλανδικό τηλεοπτικό κανάλι, ανέφερε ότι «η υπόθεση είναι πως η Ελλάδα θα αρχίσει να ζει ανεξάρτητα από την 1η Ιανουαρίου, αλλά αυτό είναι αρκετά επισφαλές, δεν είναι πολύ δυνατή για αυτό», κάνοντας ορατό πως το σημείο αυτό είναι το κεντρικό ζητούμενο στις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

You must be logged in to post a comment Login