Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΝΕΑΗ πλειονότητα των νεφροπαθών της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από της...

Η πλειονότητα των νεφροπαθών της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από της Δημόσιες Μονάδες

texnito-nefro-mhxanhma
Μόλις 600 νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη μπορούν να εξυπηρετηθούν στις δημόσιες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, ενώ οι υπόλοιποι 1.000 εξυπηρετούνται από τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας, όπως καταγγέλλει η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Τα τελευταία χρόνια οι νεφροπαθείς, οι ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, επιδόματα, πληρώνουν τα φάρμακα, βλέπουν τη θέση τους να χειροτερεύει, ενώ ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων έχει κάνει κατακόρυφη βουτιά σε σχέση με το ήδη πολύ μικρό νούμερο των παλαιότερων χρόνων.

Σαν να μην έφταναν αυτά, αντί σε τέτοιες συνθήκες να ενισχύεται η Δημόσια Υγεία – Πρόνοια ολοένα και πιο πολύ οι μεγαλοεπιχειρηματίες εισχωρούν στο χώρο της Υγείας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι ιδιωτικές κλινικές ΜΤΝ / ΜΧΑ ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξάρτησής μας από τους κλινικάρχες είναι ότι στη Θεσσαλονίκη περίπου μόνο 600 νεφροπαθείς μπορούν να εξυπηρετηθούν στις δημόσιες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, ενώ οι υπόλοιποι (περίπου 1.000) εξυπηρετούνται από τις ιδιωτικές Μονάδες. Αυτή η συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά αποτέλεσμα όλων των αντιλαϊκών – αντιυγειονομικών πολιτικών των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΕΣΑΜΕΑ, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης κ.ά., αφού δεν αντιστάθηκαν στα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας, ποτέ δεν διεκδίκησαν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια – Φάρμακο για όλους. Αντιθέτως, καλλιέργησαν την επανάπαυση, τον εφησυχασμό και έβαλαν πλάτη να περνάνε πιο εύκολα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι νεφροπαθείς, ο λαός γενικότερα, να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα έγινε στη Θεσσαλονίκη στην ιδιωτική κλινική όπου ζητάνε από νεφροπαθή να καταβάλει για τα νοσήλια ποσό ύψους 800 ευρώ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της δράσης των μεγαλοεπιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας. Να πληρώνουμε για να έχουμε την υγεία μας!

Κανένας εφησυχασμός. Καμιά αναμονή!

Τώρα όλοι στη μάχη. Αλλάζουμε τους συσχετισμούς! Συμπορευόμαστε με το ριζοσπαστικό αναπηρικό κίνημα, μαζί με τη ΣΕΑΑΝ, την ΕΣΚ – Νεφροπαθών. Σε συμπαράταξη με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τις γυναίκες, τους νέους και τους ανέργους! Να δυναμώσουμε με τη συμμετοχή μας αυτή τη συμμαχία που θα ανακόψει τα αντιλαϊκά μέτρα και θα βάλει πλώρη για τη δικιά μας εξουσία, τη λαϊκή εξουσία.

Διεκδικούμε:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια – Φάρμακο για όλους.
  • Καμιά πληρωμή για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα. Κανένας χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ