Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Σαν σήμερα… 4 του Νοέμβρη

04-11-2014

mpartolnti

1828 Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) υπογράφουν το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο όριζε πως «Η Πελοπόννησος, αι παρακείμεναι νήσοι και αι κοινώς καλούμεναι Κυκλάδες, να τεθώσιν υπό την προσωρινήν εγγύησιν των τριών Αυλών, έως ότου να αποφασισθή οριστικώς η τύχη της Ελλάδος με την συγκατάθεσιν της Πύλης, χωρίς να εννοούν ότι με τούτο να προαποφασίσουν εις το παραμικρόν το περί των οριστικών ορίων της Ελλάδος ζήτημα…».

1847 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι.

1883 Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, 3 φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1901 Γεννιέται ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος.

1911 Λήγει το «επεισόδιο του Αγαδίρ», με τη Γαλλία και τη Γερμανία να τα «βρίσκουν» για το Μαρόκο. Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γαλλική κυριαρχία, με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από το Γαλλικό Κονγκό.

1918 Καθώς η γερμανική επανάσταση εξαπλώνεται ραγδαία, από τις 4 έως τις 8 Νοέμβρη συγκροτούνται Σοβιέτ στο Κίελο, τη Βρέμη, το Αμβούργο, το Έσσεν, την Κολωνία, το Μόναχο, το Κουξχάφεν, τη Λυβέκη, τη Λειψία, κ.α. εργατουπόλεις της Γερμανίας.

1921 Μια ομάδα κρούσης επιτίθεται σε αντιφρονούντες στη διάρκεια ομιλίας του Α. Χίτλερ στο Μόναχο. Έκτοτε οι ομάδες αυτές λαμβάνουν και επίσημα το όνομα «Τάγματα Εφόδου» (S.A.).

1922 Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακαλύπτει τον τάφο του Αιγύπτιου φαραώ Τουταγχαμών.

1932 Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Παναγή Τσαλδάρη. Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ι. Ράλλης, το Εσωτερικών ο Ι. Μεταξάς και το Στρατιωτικών ο Γ. Κονδύλης.

1939 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει τροποποίηση του νόμου «περί ουδετερότητας» της χώρας, ώστε να μπορούν να πωλούνται σε εμπόλεμες χώρες όπλα και πολεμικό υλικό.

1944 Ο ΕΛΑΣ κατατροπώνει τις συγκεντρωμένες δυνάμεις των Ταγματασφαλιτών στο Κιλκίς και απελευθερώνει την πόλη.

1946 Ιδρύεται η Ουνέσκο (Εκπαιδευτικός – Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών).

1970 Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ορκίζεται Πρόεδρος της Χιλής, ως επικεφαλής ενός συνασπισμού («Λαϊκή Ενότητα»), στον οποίο μετείχαν το ΚΚ Χιλής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση. Στις 11/9/1973 η ντόπια ολιγαρχία -σε συνεργασία με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό- οργάνωσε στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Αλιέντε δολοφονήθηκε, ενώ χιλιάδες προοδευτικοί έπεσαν επίσης θύματα άγριου διωγμού.

1988 Πεθαίνει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Άρη Κλεάνθης Βικελίδης.

1992 Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά, το Βρετανικό Κοινοβούλιο λέει «ναι» στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

1995 Ο Ισραηλινός Γιγκάλ Αμίρ δολοφονεί τον πρωθυπουργό της χώρας Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος έφευγε από εκδήλωση υπέρ των Ειρηνευτικών Συνθηκών του Όσλο στο Τελ Αβίβ. Ο δολοφόνος υποστήριξε ότι εκτέλεσε θεϊκή εντολή.

2008 Ο Μπαράκ Ομπάμα βγαίνει νικητής από τις προεδρικές εκλογές και  γίνεται ο πρώτος Aφροαμερικανός πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ.

You must be logged in to post a comment Login