Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Νέα αντιλαϊκά μέτρα από κυβέρνηση και τρόικα

04-11-2014

Εντατικές διαβουλεύσεις έχει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της τρόικας για να κλείσουν τα «ανοικτά» ζητήματα και να επιστρέψουν στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση».

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε τις προτάσεις του στα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ για όλα τα σκληρά μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τη Δευτέρα έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών της τρόικας και του υπουργείου Εργασίας, ενώ ξεκίνησαν και οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις και το συνδικαλιστικό νόμο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατεθούν για το 2015 κάποια από τα αντιλαϊκά μέτρα που θα ληφθούν στο ασφαλιστικό, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις προβάλλει την άποψη ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι αρκετά «ελκυστικό» για τους εργοδότες, αφού η ευθύνη έχει μετατεθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Απασχόλησης και τους περιβόητους «κοινωνικούς εταίρους». Αντίθετα, έχει αποφασίσει ότι θα προχωρήσει άμεσα σε νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και θα επιφέρει νέο πλήγμα στη δράση των συνδικάτων, αλλάζοντας το συνδικαλιστικό νόμο.

Φεύγει το μνημόνιο, μένουν τα μέτρα

Τα παζάρια με τους διεθνείς αντιλαϊκούς οργανισμούς αφορούν και την «προληπτική γραμμή στήριξης», το μεταβατικό μηχανισμό χρηματοδότησης που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το μνημόνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι η συμφωνία για την επόμενη μέρα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν.

Μιλώντας στο «Mega» δήλωσε ότι αυτή η «περίοδος προσαρμογής» μέχρι την οριστική έξοδο από το μνημόνιο θα είναι έξι μήνες, ίσως ένα χρόνο. Επίσης ανέφερε ότι η σχέση με τους δανειστές θα κρατήσει πάρα πολλά χρόνια, μιας και θα συνεχιστεί μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτή η σχέση δεν θα είναι ίδια με αυτήν της μνημονιακής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, η επάνοδος στη «μεταμνημονιακή εποχή» δεν σημαίνει χαλάρωση των αντιλαϊκών μέτρων, αφού για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης ισχύουν μηχανισμοί ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, ανεξάρτητα εάν βρίσκονται σε πρόγραμμα «στήριξης».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης εκτίμησε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία κόντρα μαζί τους, αλλά «διαρκής επικοινωνία» και «αγαστή» συνεργασία.

Επίσης υποστήριξε ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική αβεβαιότητα γιατί τρομάζουν οι «επενδυτές». «Δεν μου αρέσουν οι πρόωρες εκλογές, γιατί χαλάνε το κλίμα. Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τα διαλύσουμε όλα τώρα», είπε.

Στο Eurogroup τα επίσημα παζάρια

Οι επίσημες συζητήσεις για τη διαμόρφωση της «προληπτικής γραμμής στήριξης» θα ξεκινήσουν στο Eurogroup της Πέμπτης 6 Νοέμβρη και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 8ης Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της ΕΕ, το ενδεχόμενο «καθαρής» εξόδου του ελληνικού κράτους στις αγορές, φαντάζει «εξαιρετικά απίθανο».

Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε ότι η «νέα σύμβαση – σχέση» της ΕΕ με την Ελλάδα, θα είναι «δομημένη, επίσημη, προβλέψιμη, με συγκεκριμένη νομική μορφή» και με τη χρήση των κεφαλαίων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς σταθερότητας. Ο ίδιος δεν απέκλεισε την «αξιοποίηση» των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ, υπενθύμισε ότι ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ θεωρούν απαραίτητη την παρουσία του, προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις δεν πρόκειται να είναι εύκολες και ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν αποτελεί το κεντρικό ζήτημά τους.

You must be logged in to post a comment Login