Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Παζάρια για τη διασφάλιση των πλουσίων!

29-10-2014

Να ολοκληρωθούν όσο γίνεται γρηγορότερα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση για να αρχίσουν τα παζάρια για την «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης».

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΟΣΑ που γίνεται στη γερμανική πρωτεύουσα.

Τα κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές Νοέμβρη για να «κλειδώσει» ο νέος γύρος βαρβαρότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει χρονικά τη λήψη ορισμένων σκληρών μέτρων που θα έχουν πολιτικό κόστος, ενώ άλλα μέτρα θα τα προωθήσει άμεσα. Πρόσφατο δημοσίευμα του «Reuters» αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση απέστειλε επιστολή στην τρόικα για να εξαιρεθεί το Ασφαλιστικό από την τρέχουσα αξιολόγηση.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένη η λήψη άλλων αντιλαϊκών μέτρων, όπως το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» και η αντιδραστική αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο νέο συνδικαλιστικό νόμο η κυβέρνηση θα αποφύγει να νομοθετήσει το λοκ άουτ, αλλά θα επιμείνει σε άλλες αλλαγές που βάζουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και στην προκήρυξη απεργίας.

Για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αναμένεται να υποστηρίξει ότι αρκούν οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα. Ούτως ή άλλως το θεσμικό πλαίσιο έχει γίνει πολύ πιο ευνοϊκό για τους εργοδότες, αφού η απόφαση για απολύσεις λαμβάνεται πλέον από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Νέα σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχουν τη Πέμπτη νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της επιστροφής των κλιμακίων της τρόικας.

Επίσης αναμένεται να συζητήσουν για τον αντικαταστάτη του υπουργού Άμυνας, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα αναλάβει από την 1η Νοέμβρη επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η επιλογή του νέου υπουργού Άμυνας πυροδοτεί σενάρια για έναν περιορισμένο ανασχηματισμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται αυτό το ενδεχόμενο.

Μόνιμη η επιβολή αντιλαϊκών μέτρων

Μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι της «προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης» που θα ισχύσει μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μη συνοδεύεται η «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης» από την υπογραφή νέου μνημονίου και να είναι περιορισμένος ο ρόλος του ΔΝΤ.

Βέβαια, η υπαγωγή στους μηχανισμούς εποπτείας που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εγγυάται ότι θα συνεχιστούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις εις το διηνεκές.

Αυτός ο μηχανισμός χρηματοδότησης θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που είναι απαγορευτικός ο δανεισμός από τις αγορές. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει η «προληπτική γραμμή στήριξης» να χρηματοδοτηθεί από τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και άλλα περίπου 5 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία, ώστε να αποφύγει ένα νέο δάνειο.

Κάν’ το όπως …ο Ανδρέας Παπανδρέου

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που εκτιμούν ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και διαπιστώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει «στροφή προς το ρεαλισμό».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η Ελλάδα πορεύεται προς εκλογές στις αρχές του 2015, ενώ παράλληλα το Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει τις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας, Γιεργκ Άσμουσεν, στη Φραγκφούρτη, στην Αθήνα και στο Βερολίνο.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως επικρατεί η εντύπωση ότι σε προσωπικές συζητήσεις ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του δείχνουν πιο πραγματιστές από δηλώσεις που επιλέγουν για δημόσια χρήση. «Αυτό δεν είναι καινούργιο», παρατηρεί η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν από τις εκλογές του 1981 μιλούσε για έξοδο της Ελλάδας από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, μετά την εκλογική του νίκη όμως τα ξέχασε όλα.

Η “μεταμνημονιακή” εποχή δε φέρνει καμία ανακούφιση στο λαό

Η νέα επίθεση σε ασφαλιστικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, που είναι στην ατζέντα των συζητήσεων κυβέρνησης – τρόικα, αποδεικνύει ότι η λεγόμενη “μεταμνημονιακή” εποχή όχι μόνο δε φέρνει την κατάργηση των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων και την πραγματική ανακούφιση για το λαό, αλλά οδηγεί στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ. Ο λαός θα καλείται πάλι να θυσιάζει τα δικαιώματά του, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων και για να πληρωθεί το δυσβάσταχτο χρέος που δε δημιούργησε ο ίδιος.

You must be logged in to post a comment Login